Szakértő vizsgálta az egészségpénztárak költséglevonási módszereit – erre jutott (2022.09.16)

Pénzügyi termékeket hasonlítunk össze – kezdi Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és szakértője. – Természetesen az embereket legjobban a szolgáltatások ára érdekli, így az egészségpénztáraknál is elsődleges szempont, hogy az egészségszámla fenntartása ne legyen túl drága. Megvizsgáltuk, hogy az Új Pillér mennyire jó a többi pénztárhoz képest.

Ahogy Péter is kiemeli, az egészségpénztárak alapvetően kétféle költséglevonási módszerrel dolgoznak. A levonás mindig a pénztárba befizetett összeg egy bizonyos százaléka. Ez lényeges különbség például egy bankszámlához képest, ahol szinte mindig adott összegű havi díjat vonnak a számlánkról, mindegy, hogy mennyi pénzt tartunk a bankban.

Az egészségpénztárak egy része sávos levonást alkalmaz. Korábban a legtöbb pénztárnál ez volt a jellemző, és 12 egészségpénztárból 8 most is ilyet alkalmaz – mondja Péter. Ezek jellemzője, hogy minél magasabb az éves befizetés összege, annál alacsonyabb a költséglevonás. Alacsonyabb befizetésnél jellemző a 8-9%, magasabb összegeknél 3-4%, de 300 ezer forint körüli összeg felett nem ritka a 1,5-2%. Arra figyeljünk – hívja fel Péter a figyelmet –, hogy hiába fizetjük be egyszerre az egész éves tagdíjat, akkor is sávonként történik a levonás.

A többi egészségpénztárnál egységes a levonás. Mindegy, hogy keveset vagy sokat fizetünk a pénztárba évente, a költség mértéke változatlan. Jelenleg 4 ilyen pénztár működik, és náluk 4,9-6,5%-os levonással számolhatunk. A Patika Egészségpénztár is ezek közé tartozik, náluk 6% a költség. Ezek jellemzője, hogy már alacsony befizetésnél is olcsók, és a különbség nagyjából 15-30 ezer forintos havi befizetésnél egyenlítődik ki és fordul át.

Péter kiemeli, hogy bár az Új Pillér Egészségpénztárnál is ezt a sávos költséglevonást alkalmazzák, a pénztár mégis némileg kakukktojásnak számít. Már az első sávban is csak 4,5% a költség, de a sávhatár magasan, 500 ezer forintos éves befizetésnél van. Efelett viszont nincs levonás, ami egyedülálló a piacon.

Ezzel a költségfelosztással kedvezőbb, mint az egységes költséglevonást alkalmazó pénztárak, hiszen alacsony befizetésnél már náluk is olcsóbb. Ugyanakkor a magasan húzódó sávhatár miatt a sávos költséglevonást tartalmazó pénztárak egy része havi 30 ezer forintos befizetésnél meg tudja előzni, de csak ideiglenesen.

Ne felejtsük el – hívja fel a figyelmet Péter, – hogy bár a kedvező költségfelosztás nagyon fontos, nem lehet az egyetlen szempont. Mi a BiztosDöntés.hu-nál az egészségpénztárakat több tulajdonságuk alapján vizsgáljuk.

A kalkulátorokat sem érdemes úgy használni, hogy csak azt nézzük, mennyibe fog nekünk kerülni a számla fenntartása. Az is legalább ilyen fontos, hogy a pénzünkért milyen szolgáltatást kapunk.

Szerintünk az egyik legfontosabb dolog a pénztáraknál a szerződött partnerek és kártyaelfogadó helyek száma – folytatja. Ez azért lényeges, mert az egészségszámla nem egy feltörhetetlen bankbetét, de nem is nyugdíjpénztár. Itt a félretett pénzünket aktívan fel is szeretnénk használni, lényeges, hogy ezt hány helyen tehetjük meg.

Az Új Pillér előkelő helyen áll ebből a szempontból, több, mint 11 ezer szolgáltatóval áll kapcsolatban, és a kártyáját 13 ezer helyen fogadják el. Ügyintézés szempontjából pedig mögötte áll a Patika Egészségpénztár tapasztalata.

Szempont lehet továbbá a havi elvárt befizetés mértéke, de ezzel csak akkor fontos számolnunk, ha arra számítunk, hogy hosszabb időn keresztül – akár évekig – csak havi pár ezer forintot tudunk majd a pénztárban elhelyezni.

A pénztárak által megjelölt minimum 2 és 10 ezer forintos skálán mozog, legtöbb pénztárnál 3-5 ezer forint. Az Új Pillér a magasabb, 10 ezer forintos havi befizetést várja, ami azoknak kedvez, akik valamivel többet szeretnének az egészségükre szánni. Ez ma már egyáltalán nem nevezhető túlzónak, hiszen mondjuk egy havi 3 ezer forintos minimumnál egész évben 36 ezer forintunk gyűlik össze, ami egyetlen magánorvosi vizit ára, és könnyen meglehet, hogy ennél többet költenénk.

Ha ez számunkra fontos, akkor nézzük meg, hogy kínál-e a pénztár egészségbiztosítási csomagokat, és ezeknek mi a tartalma, hogy hány évig érvényes az egészségkártyánk és hogy mennyire rugalmas az ügyintézés, mennyi mindent intézhetünk elektronikusan - sorolja.

Bár az egészségpénztárak magukat a kezelt vagyonuk és a tagjaik száma alapján rangsorolják, mi fontosabbnak tartjuk az egészségszámla használatával kapcsolatos jellemzőiket – jegyzi meg végül Péter.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA