Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
A prevenciós programban résztvevő gyógyszertárak

A Prevenciós Patikákban lehetőség van a kardio-metabolikus szindróma (szívkontroll, vércukorkontroll és testsúlykontroll) mérésére.

Mi a kardio-metabolikus szindróma?

A klinikai észlelések indították útjára a metabolikus szindrómának nevezett tünetcsoport kutatását mintegy két évtizeddel ezelőtt. Megállapították, hogy a szív- és érrendszeri eredetű megbetegedések és halálozás szempontjából kiemelt kockázati tényező az elhízás, magas vérnyomás, lipid- és szénhidrát-anyagcsere zavar együttes előfordulása. Ezt a tünetcsoportot metabolikus szindrómának nevezünk.

A kialakulásában számos környezeti-életmódbeli (dohányzás, testsúlytöbblet, fizikai inaktivitás) és genetikai tényező, valamint a szabadzsírsav-metabolizmus rendellenessége játszik szerepet.
A metabolikus szindróma diagnózisát akkor mondhatjuk ki, ha az alábbi kockázati tényezők közül legalább három jelen van:

  • elhízás (centrális, ún. alma típusú).
  • kóros vérzsír-összetétel (koleszterin),
  • magas éhgyomri vércukor,
  • emelkedett vérnyomás.

A felsorolt tényezők gyakran együtt lépnek fel, ezért bármelyik felfedezése esetén a többit is keresni és szükség esetén kezelni kell, hogy megelőzhessük a szívinfarktus esélyét növelő rizikófaktorok kialakulását

A Prevenciós Alap pályázatán nyertes, szűrővizsgálatokat végző gyógyszertárak