Iskolakezdés (2021.09.03)

Elindult a tanév személyes oktatással, de továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra. Az egészségpénztár továbbra is támogatja a szülőket a beiskolázási költségek csökkentésében.

A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást. Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1–6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik – tájékoztatta az iskolákat levélben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasolják, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a tanévkezdéssel járó anyagi terhek csökkentéséért a szeptemberi családtámogatásokat – családi pótlék, gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), gyermeknevelési támogatás (gyet) – előrehozottan küldik meg az érintetteknek. Az egészségpénztári megtakarítás is hatékony segítség lehet a szeptemberi kiadások mérséklésében, hiszen bizonyos, az oktatáshoz kapcsolódó számlákat az egészségpénztárban is el lehet számolni:

 • Tanévkezdési támogatás (Óvodáztatás, Beiskolázás)
  • általános- és középiskolások tankönyv- és taneszköz vásárlása a füzetektől az írószereken át az egyéb iskolai kellékekig,
  • ruhavásárlás.
 • Egyetemi, főiskolai támogatás (tandíj, kollégium, albérlet költsége)
  • egyetemi tandíj,
  • kollégiumi elhelyezés,
  • albérlet költsége.

Az önsegélyező szolgáltatás igénybevételéhez nem kell mást tenni, csak az igénylőlappal együtt benyújtani a pénztárba az iskolalátogatás igazolását, a családi pótlék igazolását és a pénztártag, vagy a szolgáltatásra jogosult kedvezményezett nevére kiállított számlákat. Utóbbiak esetében nem mindegy a kiállítás dátuma: a pénztár kizárólag a tanév első napját megelőző 15 napon – idén ez augusztus 17. – és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított és teljesített számla kifizetését garantálja a pénztártag 180 napos egyenlege terhére. Fontos, hogy az igazolások és a számlák kiállításának dátuma nem lehet régebbi, mint 120 nap. A hozam és az szja-visszatérítés viszont a számlán való jóváírást követően azonnal felhasználható!

A támogatás maximuma 167 400 forint (évente, gyerekenként), ami komoly segítséget jelenthet a felsőoktatási intézményben tanulók esetében is. Az egyetemeken 2019 óta folyamatosan nőnek az önköltséges képzések árai. A Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment képzésén például egy szemeszterben 2013-ban 295 ezer forintot kértek, a 2019-ben felvételt nyerteknek már 350 ezer forintot kellett fizetniük a 24.hu cikkeszerint, idén pedig 425 ezer a tarifa. De az ELTE BTK anglisztika szakán is hatalmas volt az ugrás 2019-ben, amikor 300 ezer forintra nőtt a képzés ára, igaz, az összeg azóta nem változott.

Az egyetemisták lakhatási költségei sem csökkentek az elmúlt években. A kollégiumi díjak egyetemtől és várostól függően havi 12 ezer és 40 ezer forint között szóródnak, az albérletárak pedig jóval 100 ezer forint felett vannak. Érdemes tehát kihasználni a 167 400 forintos egészségpénztári önsegélyező szolgáltatást!

Borítókép: Laura Rivera/unsplash.com, freepik.com

<< VISSZA