Idén biztatóak a kilátások (2021.07.05)

A háztartási előtakarékoskodási, befektetési megtakarításokból a járvány okozta bizonytalan gazdasági helyzetben sem történt kiáramlás, sőt a lakosság további eszközöket halmozott fel – áll az MNB friss biztosítási, pénztári, tőkepiaci, közvetítői kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésében. Ez évtől ismét gyorsabb növekedési ütemre válthatnak a pénztárak.

A háztartások bruttó vagyona 110 ezer milliárd forintra nőtt tavaly, ami több mint 9 százalékos növekedést jelent. A vagyonnövekedésben szerepet játszhatott a hitelmoratórium mellett az is, hogy a járvány miatti korlátozások idején átmenetileg kevesebbet költhettek az emberek – mondta Nagy Koppány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosítási- és pénztárfelügyeleti igazgatója.

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak vagyona összességében közel 1 700 milliárd forintra, tagdíjbevételeik 152 milliárd forintra nőttek 2020-ban. Az egészség- és önsegélyező pénztárak esetében a tagi hozzájárulás aránya javult 2020-ban – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank június végén tartott tájékoztatóján. A szektor szolgáltatásainak arányában diverzifikáció figyelhető meg: tovább nőtt a gyermekekhez és lakáscélhoz kapcsolódó szolgáltatások aránya szektorszinten.

Az önsegélyező szolgáltatáscsoport részeként a pénztártagok gyermek születésekor vagy örökbefogadásakor 1 000 000 forintot tudnak felvenni a számlájukról a 180 napos egyenlegük terhére. Ezen kívül lehetőség van a CSED, GYES és GYES kiegészítésére havi rendszerességgel a törvényben meghatározott feltételekkel, amelyekről az oldalunkon tájékozódhat ide kattintva. Szintén a gyerekeket nevelő családok életét könnyíti meg a tanévkezdési támogatás, amely a tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlásakor vehető igénybe az érvényes minimálbér összegéig a vásárlásról szóló számla ellenében. Figyelem! A tanév utolsó napját követő 15. nap és a tanévkezdést megelőző 15. nap közötti időszakban kiállított számlákat a pénztár nem tudja befogadni.

A lakáscélhoz kapcsolódó szolgáltatások favoritja a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása. Sokan a moratórium idején is a törlesztés folytatása mellett döntöttek és a fizetendő havi törlesztést a minimálbér 15%-ig az egészségpénztári megtakarításukból finanszírozták. Így nem kell megbirkózniuk a moratórium következtében a hitelek futamidejének, és ezáltal a visszafizetendő összeg növekedésével. Az Új Pillér Egészségpénztár arra számít, hogy a moratórium lejártával ugrásszerűen megnő a törlesztési támogatást kihasználó pénztártagok száma többek között a 180 napos egyenlegek gyarapodásának köszönhetően.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA