2016. november
1.Prémiumakció: novemberben minden egyes egészségforint 20%-kal többet ér!

Egy magyar háztartás egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai meghaladják az évi 180 ezer forintot – írja a Pénzcentrum.hu a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatására hivatkozva. A családok átlagosan ennek az összegnek közel harmadát (kb. 60 ezer forint) költik gyógyszerekre, 14 ezer forintot magánorvosokra, több mint 10 ezret hálapénzre. Az Új Pillér novemberi akciója kiváló lehetőséget kínál, hogy magunkhoz ragadjuk a kezdeményezést, és tegyünk a magunk és családunk egészségéért, nem is beszélve a kibővült újpilléres szolgáltatások nyújtotta lehetőségekről.

Az amúgy is nagyon kedvező költségstruktúrával működő prémium egészségpénztár a november 1. és 30. között érkező befizetésekből csak az első 20 ezer forint után von le mindössze 900 forint költséget, az ezen felüli összeg már 100 százalékban az Ön egészségre fordítható megtakarítását gyarapítja. Az öngondoskodást pedig az állam is támogatja: a befizetett összeg 20%-a, legfeljebb 150 ezer forint, szintén jóváírásra kerül a számláján SZJA-kedvezményként költséglevonás nélkül. A NAV-tól várható maximális visszatérítés érdekében idén összesen 750 ezer forintot kell befizetni önkéntes kasszába.

Az újjpilléres kártyára történő magán befizetések anyagi haszna novemberben
Az egyéni befizetés összege (forint) Állami adótámogatás (SZJA) összege
(forint)
A novemberben beérkező befizetésből a számlán akciósan jóváírt összeg (forint) A befizetésből egészségre költhető összeg jövőre
(forint)
100 000 20 000 99 100 119 100
150 000 30 000 149 100 179 100
200 000 40 000 199 100 239 100
750 000 150 000 749 100 899 100


Ha még nem használta ki a maximálisan figyelembe vehető keretet, fizessen be novemberben és gazdagodjon az akciós forintokkal is!

Tegyen többet saját egészségéért! Ne hagyjon az államnál 150 ezer forint egészségre fordítható pénzt!


Figyelem! Az akcióban való részvétel feltétele, hogy ne legyen tagdíjelmaradása, ahogyan arra már októberi hírlevelünkben is felhívtuk a figyelmet.

Az akció az új belépőknek is szól. A most csatlakozók az újpilléres patikakártya kézhezvételével azonnal költhetik a befizetett pénzt, beleértve a novemberi befizetést is.

2. Kivételes lehetőség a gondoskodó munkáltatóknak

A dolgozói elkötelezettség 2005 óta először csökkent az idén, a munkavállalók magabiztosabbak lettek és könnyebben váltanak, mint korábban - derült ki az Aon Hewitt Legjobb Munkahely Program kutatásából. A szűkülő munkaerőpiacon felértékelődnek a juttatások. A minőségi egészségügyi ellátást és a biztonságos időskort kínáló csomagok a munkaerő vonzásának és megtartásának eszközeivé váltak. Az újpilléres novemberi akciót (lásd 1. pont) a munkavállalóikról gondoskodó munkáltatói partnereink is kamatoztathatják: ugyanakkora összegből ebben a hónapban több egészségforintot adhatnak dolgozóiknak.

Az erkölcsi és az anyagi elismerést tekintve is csökkent az elégedettség


A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás első 20 ezer forintjából mindössze 900 forint a levonás, az ezen felüli befizetés a munkavállaló számlájára kerül. Ebben a hónapban tehát munkáltatói hozzájárulással vagy adománnyal a cégek ugyanakkora ráfordítással több egészségre költhető forintot tudnak adni dolgozóiknak a munkaadóknak járó állami adókedvezmény igénybevétele mellett.

A vártnál kedvezőbb lehet az egészségpénztári tagdíj-kiegészítés adója jövőre


Jövőre közel 50%-ra emelkedik az önkéntes pénztárakba fizetett munkáltatói hozzájárulás adóterhe. Az új cafeteriaszabály nem hozza előnyös helyzetbe az önkéntes pénztárakat, a munkáltatók kivonulása azonban azzal a veszéllyel járna, hogy az épphogy élénkülő hazai öngondoskodási aktivitás visszaesne. Bár a munkáltatói elköteleződést nem támogatja a magasabb adó, az öngondoskodás elősegítése céges szinten többet jelent adóoptimalizálásnál. Az egészségügyi juttatások biztosítása, a magán-egészségügyi szolgáltatások igénybe vételének támogatása például növeli a munkáltatói márka értékét, hozzájárul a munkaerő vonzásához és megtartásához, valamint az egészségesebb alkalmazott boldogabb és így hatékonyabban dolgozik, vagyis komoly gazdasági haszonnal is jár a cég számára. 

Szerintünk az új cafeteriarendszer egyértelműen az öngondoskodás felé tereli a munkavállalókat: az adóforintokkal évről évre nagyobb mértékben terhelt, így csökkenő céges gondoskodás mellett a jelenlegi életszínvonal megtartása csak a saját megtakarítások bevonásával képzelhető el hosszabb távon, legyen szó gyermeknevelésről, egészségről, nyugdíjról. Ahhoz azonban, hogy a munkavállalók időben felismerjék az öngondoskodás fontosságát, a munkáltatóknak ösztönözniük kell az ilyen célú megtakarítást. Például úgy, hogy az év végi, év eleji nyilatkoztatás során felkínálják a pénztári tagdíj-kiegészítés lehetőségét, valamint azzal, ha tájékoztatják a munkavállalóikat arról, hogy ha ők az újonnan bevezetett készpénz-cafeteriából pótolják a kieső egészségpénztári befizetéseket, 20%-ot az állam is hozzátesz a befizetésükhöz SZJA-visszatérítésből. A munkáltató által 100 ezer forint kedvezményes adózással biztosított cafeteriajuttatás 120 ezer forint egészségre költhető pénzt jelent az egészségkasszákban.

Az újpilléres munkavállalóknak a havi utalással sem kell bajlódniuk, elég, ha megbízást adnak munkáltatójuknak, aki közvetlenül a munkabéréből utalja a befizetéseket.

3. Vélemény: változásra lenne szükség az egészségügyi ellátórendszerben

A magyar lakosság kevésbé egészségtudatos, mint a nyugat-európai társadalmak, és sokszor hiányoznak a betegségek megelőzéséhez szükséges ismeretek is – mutat rá a hírlevelünk első pontjában – a Tegyen többet saját egészségéért! Ne hagyjon az államnál 150 ezer forint egészségre fordítható pénzt! alcím alatti írásban – idézett felmérés.

A válaszadók az egészséget, illetve annak megőrzését alapvetően anyagi kérdésként értelmezik; a megkérdezettek több mint 90 százaléka azon véleményének adott hangot, hogy az országnak általában többet kellene költenie az egészségügyi ellátórendszerre.

Hazánkban a születéskor várható élettartam az elmúlt években valamelyest javult, azonban még mindig megközelítőleg öt évvel alacsonyabb az Európai Unió átlagánál, továbbá a betegségben eltöltött évek is valamelyest magasabbak, mint a legtöbb európai országban  A JVSZ-felmérésben megkérdezettek egy tízes skálán 6,4 pontra értékelték saját egészségi állapotukat, ugyanakkor a hazai lakósság általános állapotáról 3,85 pontos átlagos választ mutat a felmérés. Mindezek mellett a megkérdezettek 41 százaléka számolt be valamilyen krónikus betegség meglétéről. Az átlagosnál elégedettebbek saját egészségi állapotukkal a legalább középfokú végzettségűek, valamint a szellemi dolgozók. A megkérdezettek közepesen voltak elégedettek azzal, amit saját egészségük megőrzése érdekében tesznek; a tízes skálán erre átlagosan hat pontot adtak. Arra kérdésre, hogy mi hátráltatja abban, hogy többet törődjön magával, az első helyen az anyagiakat, míg második helyen az idő hiányát említették. Közel 60 százalékuk azonban a motiváció hiányáról is beszámolt. A megkérdezettek jelentős része negatív irányú változást észlelt az egészségügyi ellátórendszerben az elmúlt évben, másfelől azonban 71% szerint jelentős fejújítások/építkezések történtek a környezetében lévő egészségügyi intézményekben. Arra a kérdésre, hogy melyek a legfontosabb, az egészség megelőzésével kapcsolatos kritériumok, a válaszadók leginkább a harmonikus és kiegyensúlyozott családi életet adták, ugyanakkor a korszerű gyógyszerek, és eszközök meglátásuk szerint az előbbihez képest kevésbé játszanak fontos szerepet. Az egészséges élettel kapcsolatos tudás és információk megléte szintén átlag alatti értékelést kapott.

4. Egészségügyi hírkomment: Még nem értünk célba

Ebben a hónapban Claire Rogert, a Patika-csoport munkáltatói partnere, a GlaxoSmithKline Kft. vezérigazgatóját kértük meg, hogy fejtse ki véleményét az Vélemény: változásra lenne szükség az egészségügyi ellátórendszerben című írásunk kapcsán. Vajon ki – munkáltatók, gyógyszerpiaci szereplők vagy az állam – és milyen intézkedésekkel tudná elősegíteni a lakosság egészségtudatosságának fejlődését?

Még nem értünk célba

Az elmúlt időszakban több forrás is megerősítette már azt, ami most a Joint Venture Szövetség felmérésből is jól látszik, miszerint a magyar lakosság egészségtudatossága, illetve egészségértése erős lemaradásban van.

A magyarok várható élettartama az egyik legalacsonyabb Európában, és az egészségügyi kiadások is elmaradnak a többi EU tagállamhoz képest. Mindezek mellett a lakosság egészségértése is meglehetősen alacsony értékeket mutat, amely még tovább rontja a rendelkezésre álló források megfelelő felhasználásának hatékonyságát.

Ezeknek a tényeknek a gyógyszergyártó cégek is tudatában vannak, így a megoldások keresése a mindennapjaink részét képezik.

A GSK a kutatás-fejlesztési tevékenységén és az egészségügyi szakemberek továbbképzésének támogatásán túl, a laikus információk átadását, a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatását is napi szintű feladataként kezeli. Rendszeresen támogatunk olyan – főképpen a tüdőgyógyászat, a védőoltások és a HIV betegség területén - felvilágosító, a megelőzés fontosságát előtérbe helyező kampányokat, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a lakosság megbízható információkat kapjon a betegségekről és ezek megelőzési lehetőségeiről. 

Mindezek során mindig az a cél vezérel bennünket, hogy segítsünk az embereknek tovább és minél egészségesebben élni. 
Innovatív gyógyszercégként tagjai vagyunk az AIPM (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete) egészségértés növelését zászlajára tűző munkacsoportjának is, ahol az ágazat többi cégével közösen dolgozunk a fenti célok elérése érdekében.
Mindezek nagyon fontos kezdeményezések és rámutatnak arra, hogy komolyan vesszük a problémát, és teszünk is annak érdekében, hogy változásokat érjünk el, ugyanakkor a cél még távol van.

Az állam szerepe azonban nem kevésbé fontos. Bízunk benne, hogy a kormány továbbra is szívesen áll az innováció mellé, és a gyógyszercégek véleményét figyelembe véve optimalizálják majd az egészségügyi költségvetést. Az egészségügyi költségvetésen a legtöbb országban nyomás van, ez nem magyar sajátosság, de abban biztos vagyok, hogy az optimális elosztás kritikus a fentiek tekintetében. Mindezeken túl azonban fontosnak tartom még a megfelelően fejlődő infrastruktúrát, a magasan képzett egészségügyi szakemberek megtartására való törekvést és a felnövekvő generációk egészségtudatosságra való nevelését a legkorszerűbb technológiák bevonásával, akár a téma az oktatási rendszerbe történő integrálása által.

Claire Roger, a GlaxoSmithKline Kft. vezérigazgatója

Az előző hónapban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja

5. 56 milliárd forint uniós forrás érkezik az egészségügybe

Ötvenhatmilliárd forint uniós forrás érkezik a magyar egészségügybe - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti sajtótájékoztatón. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: a fejlesztési programoknál már nem az infrastruktúrafejlesztés dominál majd, hanem inkább a betegek igényeit szeretnék jobban kielégíteni, a betegellátás biztonságát növelni.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett pályázati lehetőségek nyolc területen nyújtanak támogatást. A szeptemberben megjelent pályázatok alapján a jövő év elején kezdődhet meg a valós munka. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a részletekről elmondta, lehet majd pályázni egységes ápolási eszközpark kialakítására 8 milliárd forint értékben. Ez a program azt célozza, hogy az ápolási infrastruktúra (ágyak, matracok, stb.) fejlesztése révén javuljon az ápolás színvonala, hatékonysága. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztésére 6 milliárd, orvos- és nővérszállók fejlesztésére 10 milliárd forintot lehet majd a pályázatban fordítani. Ehhez a közép-magyarországi régióban plusz 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta a helyettes államtitkár.

Klinikai skill-laborok fejlesztésére 8 milliárd, az orvosi diagnosztikai és laboratóriumi hálózat fejlesztésére 9,8 milliárd forint forrást terveznek - ismertette Mészáros János. Ezen kívül a pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztésére 4 milliárd, az egynapos ellátás fejlesztésére 8 milliárd az uniós forrás. A pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztése keretében a szakellátók minőségének és hozzáférhetőségének javítása érdekében 2,3 milliárd forint forrás jut.

6. Kevés a gyerek, sok a kivándorló

A demográfiai adatokat, a kivándorlás méretét és a minimálbéres foglalkoztatottak hatalmas táborát nézve a mai negyveneseknek – a szendvicsgenerációnak, akiknek a gyerekeikről és szüleikről egyaránt kell majd gondoskodniuk – muszáj lesz saját megtakarítással is felkészülni a nyugdíjas éveikre. Erre adnak megoldást az önkéntes nyugdíjpénztárak, amelyek nemcsak akkor, hanem már a jelenben is jelentős anyagi előnyt kínálnak. A befizetések után ugyanis éves szinten 20%-os, maximum évi 150 ezer forintos adójóváírást vehetünk igénybe, ráadásul az elmúlt években a kasszák rendre kedvező hozamokat értek el.

A Patika-csoporthoz tartozó Tradíció és Tempo Nyugdíjpénztár decemberben befizetési akcióval is támogatja az öngondoskodást. A kihagyhatatlan megtakarítási lehetőség lényege, hogy az év utolsó hónapjában a nyugdíjkasszákba érkező befizetésekből csak az első 30 ezer forintot – az összegbe a munkáltatói befizetés is beleszámít – terheli a szokásos 5%-os működési költséglevonás, e felett a teljes befizetés az egyéni számla egyenlegét gyarapítja. A kedvezmény az újonnan belépőkre is vonatkozik. Az akció részleteiért látogasson el a nyugdíjpénztár honlapjára.

A hazai nyugdíjrendszert mára kétpilléresre kurtította az Orbán-kormány, miután 2010 októberében elfogadta a parlament a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását. Ezután következett a munkáltatói járulékok átnevezése nyugdíjadóvá. Az új elnevezés pedig azt jelenti, hogy – mivel az adóért semmiféle ellenszolgáltatást nem kell vállalni szemben a járulékkal – a majdani nyugdíj összege egyre inkább függetlenné válhat az aktív évek során befizetett pénztől. Következő lépésként 2011-ben bekerült az Alkotmányba a szülőtartás kötelezettsége, vagyis, hogy a felnőtt gyermekek kötelesek idős szüleiket eltartani. Az új Ptk-szerint pedig idén július 1-től akár a térítés ellenében ellátást nyújtó intézmény is beperelheti a gyereket a költségei megtérítése érdekében. Mintha az állam lépésről lépésre készítené elő azt az időt, amikor már nem tudja biztosítani az idősek ellátását.

Ki nevet a végén?
7. 7 elképesztő felfedezés a pszichológia kutatásaiból

A pszichológia, mint minden tudományág, fejlődőben van. Az emberi psziché megértése, a pszichológia emberképe nem egy statikus valami, más dolgokat véltünk és tudtunk néhány évtizeddel ezelőtt a lélekről és mást ma. A Business Insider és a Tech insider körkérdést intézett két pszichológusoknak rendezett konferencián (az egyiket a Stanford University-n tartották, a másikat Chicagóban) a tudományág néhány jeles képviselőihez: mi az, ami elképeszti még őket is, ahogy egyre mélyebbre hatolnak az emberi tudat megértésében?

A Ritmus.hu beszámolt cikkében a legmeghökkentőbb felfedezésekről. Például arról, hogy a jobboldali ideológiájú izraeliek hajlamosabbak voltak megváltoztatni politikai nézeteiket, ha megismerték a náluk még szélsőségesebb emberek elveit. Magyarán: tedd ki egy kis fanatizmusnak a jobbost és máris mérsékelt lesz belőle. Tudósok azt mondják, hogy a módszer azért hat, mert az alanyok nem érzik, hogy támadnák a nézeteiket, sőt még annak hatványozott változatát kapják az arcukba, aminek láttán elgondolkodnak és átértékelik politikai elveiket. Voltak, akik egyenesen abszurdnak vélték az elhangzottakat. Dan Ariely, a behaviorista a közgazdaságtan világhírű tudora, a Duke University professzora választotta ezt a jelenséget kutatási területének.

Robert Cialdini, az Arizona State University professzor emeritusa és az Influence at Work vezérigazgatója pedig azt kezdte vizsgálni, hogy miért érdemes vélemény helyett tanácsot kérni. Ha a véleményét kérdezzük a másik embernek, akkor ő eltávolodik a helyzettől, visszalép egyet és úgy mérlegeli, mit gondol. Ha viszont tanácsot kérünk tőle, akkor belép a helyzetbe, résztvevő lesz és aktív, konstruktív megoldási javaslatot ad. Vagyis máris együttműködünk velünk. Cinkostársunkká lesz.

További öt megdöbbentő pszichológiai kutatási területről olvashat a Ritmus.hu cikkében.

8. Új programok az Új Pillér képalkotó diagnosztikai szolgáltató partnerénél

A Magyarországon 25 éves szakmai tapasztalattal bíró Diagnoscan Magyarország, Affidea Diagnosztikaként működik tovább országszerte 11 központban. Huszonötödik születésnapja alkalmából a cég nem csak nevében változik meg, de több, szakmai és betegeket megcélzó programot is útjára indít.

A cég kiemelt figyelmet fordít a betegelégedettség alakulására, amelynek monitorozását és növelését fokozott intenzitással végzik a közeljövőben. Vallják, hogy az elégedett beteg sokkal rövidebb ideig lesz beteg, mint aki szorongva, a gyógyulásba vetett kétségekkel vág bele a kezelésekbe. Ehhez azonban nem csak a szakorvos tapintatossága és felkészültsége szükséges, hanem a teljes csapat feladata, hogy lehetőség szerint enyhítsék a betegre nehezedő lelki terheket.

Magyarországon egyedülállóan, egy kimondottan páciensközpontú program is útjára indul a névváltoztatással, a Dózismenedzsment-program, amely a betegeket ért sugárterhelést csökkenti a lehetséges minimumra. Az MR és az ultrahangvizsgálaton kívül ugyanis az összes egyéb képalkotó diagnosztika röntgensugárral működik, ami egy elfogadható fokú sugárterheléssel jár. A technológia fejlődésével ez a terhelés drasztikus mértékben csökkent az utóbbi három évtizedben – összességében már egy transzatlanti repülőút során is komolyabb sugárterhelés éri az embert, mint a legtöbb diagnosztikai eljárással – bizonyos betegségek ugyanakkor több vizsgálatot igényelnek, melyek során a dózis is összeadódik. Az Affidea nemzetközi programjának keretében arra törekszik, hogy a beteget érő sugárterhelés a lehető legalacsonyabb legyen.

A vállalat eredményeit az Európai Radiológus Társasági (ESR) sugárbiztonsági bizottsága is elismerte, amely a CT-diagnosztikára vonatkozó feltételek tekintetében a maximális, 5 csillagos értékelést adta az Affidea, Péterfy Sándor utcai egységének illetve 4 csillagos elismerést kapott a Margit kórházban működő CT labor. Egész Európában alig több mint 10 CT-labor érdemelte ki ezt az elismerést, neves berlini központok is csak 3 csillagos minősítést kaptak, így a cég jogosan lehet büszke az eredményre.

9. Ne maradjon le a prémiumszolgáltatásokról! Ellenőrizze egyenlegét most!

Az egészségpénztári tagság fenntartása megéri akkor is, ha a munkáltató – akár munkahelyváltás, akár a cafeteriamenü megváltozása miatt – már nem fizet tagdíj-hozzájárulást, hiszen újpilléres patikakártyával számtalan magán-egészségügyi szolgáltatónál (lásd például Új programok az Új Pillér képalkotó diagnosztikai szolgáltató partnerénél című cikkünk), gyógyszertárban, gyógyászati-segédeszköz boltban fizethetünk. Az állam 20%-os adójóváírással ösztönzi az öngondoskodást, jövőre pedig a 100 ezer forintos készpénzcafeteria teremt új pénzügyi hátteret az öngondoskodásnak.

Az MNB statisztikája szerint 2015 év végén több mint 12 ezer egészségpénztári tag szüneteltette a díjfizetést, ami az elmúlt évhez képest több mint duplányi nemfizetőt jelent. A hatályos jogszabályok alapján az önkéntes pénztáraknál vezetett egyéni számlákon nemcsak a beérkezett jóváírásokat – céges befizetés, egyéni feltöltés, hozam – kell nyilvántartani, hanem az ún. előírt tagdíjat is, amely az Új Pillér esetében  havi 10 000 forint.

Ha nem biztos az egyenlegében, ellenőrizze internetes egyenleglekérdezési felületünkön, ahol az egyenleglekérdezés mellett megtalálja a személyre szabott SZJA-kalkulátort is az adóoptimalizáláshoz. Az online felületen éjjel-nappal elérheti az aktuális újpilléres patikakártya számláját, és e-mail üzenetek segítik kontrollálni a számláját érintő mozgásokat (pl. befizetések, jóváírt hozam, adóköteles patikakártyás költések kontrollja, bennragadt készpénzes számlák kiutalásához szükséges feltöltés), de itt tájékozódhat első kézből az Új Pillér kibővült szolgáltatási palettájáról is.

A pénztár alapszabályzata szerint megszüntethetjük a tagságát annak, akinek a számlájára 15 hónapot meghaladó ideig nem érkezik befizetés, valamint az egyenlege négyezer forint alá süllyed. Ellenőrizze egyenlegét ide kattintva, ha nem biztos befizetéseiben!

10. Sokaknak jól jönnek az önsegélyező szolgáltatások

Nem kevés családnak okoz komoly fejtörést például, hogy hogyan biztosítsa az idős családtagok megfelelő szintű ellátását. Az önsegélyező kasszáknak többek között ebben is komoly szerepük lehet, hiszen az adókedvezménnyel támogatott megtakarításból fizethetünk idősgondozásért, a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátásokért, fizethetünk közüzemi díjakat vagy lakáscélú jelzáloghitelt is ugyanerről a számláról. A prémium újpilléres patikakártyával már jelenleg is több mint 10 ezer magasan képzett szolgáltatónál költhetnek tagjaink, pl. gyógyszerre, szemüvegre vagy orvosi ellátásra, ezután viszont elérhetővé válnak az önsegélyező szolgáltatások is. (A részletekről decemberben tájékoztatjuk Önöket hírlevelünkben.)

Az új szolgáltatások bevezetése kapcsán októberben azt kérdeztük Önöktől, hogy várhatóan kihasználják-e az önsegélyező portfoliót?

A legtöbben (62,5%) számos olyan lehetőséget találtak az újdonságok között, amelyre újpilléres patikakártyával fognak tudni költeni, kihasználva a kártya kínálta előnyöket, a befizetésekre járó adókedvezményt, és a munkáltatói tagdíj-hozzájárulást. A válaszadók negyed pedig még bizonytalan. Ők a szolgáltatói lista és a feltételek függvényében fognak dönteni, de egyáltalán nem zárkóznak el az önsegélyező szolgáltatások feltérképezésétől. 

A válaszok az alábbiak szerint alakultak:

  1. Igen, több olyan lehetőség is szerepel a listában, amelyre valószínűleg az újpilléres patikakártyával fogok költeni a jövőben. 62,5%
  2. Talán. Attól függ, hogy milyen szolgáltatóknál költhető majd az egyenleg, illetve, hogy milyen feltételekkel lehet feltölteni önsegélyező célú kiadásokra. 25%
  3. Nem. Semmi értelme nem volt összevonni a két kasszát, hatékonyabb lett volna külön-külön az egyes ágak szerepét szélesíteni. 12,5%

Köszönjük, hogy véleményével segítette felmérésünket!

11. Önt mi motiválja, mitől lesz elkötelezett a munkájában?

A munkavállalók magabiztosabbak lettek és könnyebben váltanak, mint korábban - derült ki az Aon Hewitt Legjobb Munkahely Program kutatásából, amelyet a 2. pontban idéztünk. A megkérdezések alapján az is egyértelmű, hogy nem a pénz az elsődleges motiváció a munkában, ha az a bizonyos minimumszint megvan. Ha a munkáltató nagyobb elkötelezettséget akar, másra is szükség van – mondta Uzsák Éva, az AON Magyarország innovációs és PR-vezetője egy Piac & Profit konferencián.

Önt mi motiválja, mitől lesz elkötelezett a munkájában?

  1. A Google-iroda. Csocsóasztal és ingyenes italautomata.
  2. A jó vezető. Ha a főnök bevonó és felhatalmazó.
  3. A gondoskodó munkáltató, aki igény szerint juttatásokat biztosít.
  4. Mondhat bárki bármit, a fizetés a lényeg.

Szavazzon Ön is a www.ujpiller.hu internetes portálon.

Köszönjük, hogy megosztja velünk a véleményét!

12. Egészség? Tudatosan! Prémiumtagoknak prémiumajándék!

Több mint 26%-kal nőtt az Új Pillér Egészségpénztár tagjainak egyéni befizetése 2015-ben az azt megelőző évi befizetésekhez képest, és a számlákra beérkező SZJA-jóváírás is minden eddiginél nagyobb ütemben, 33%-kal nőtt. 2016-ban az egészségpénztári egyéni befizetéseket változatlan módon 20%-os szja-jóváírással ösztönzi a kormány. A kedvezmény maximum 150 ezer forint lehet, amelynek visszaigényléséről az idei évre vonatkozó adóbevallásában kell majd rendelkezzen. A pénz közvetlenül az újpilléres patikakártyára kérhető és levonások nélkül gyarapítja az egészségre költhető forintjait.

A Patika-csoport tagjai a tavalyi befizetéseik alapján több mint 300 millió forint adójóváírásra váltak jogosulttá, amely minden korábbinál nagyobb összeg. A tagságunk aktivitását tükröző rekordösszeg nagy része be is érkezett a számlákra, vagyis semmi nem akadályozta, hogy önök az egészségükre fordítsák az ajándékpénzt. (Itt olvashat a Honnan tudom, hogy utalt a NAV? címre kattintva arról, hogy milyen esetekben nem utalja az adóhivatal az szja-jóváírást.)

Kattintson ide, és tudjon meg mindent az szja-jóváírás szabályairól!

Újpilléres SZJA-kalkulátor – a nélkülözhetetlen segítség

Csak az Új Pillér Egészségpénztár CIB banknál vezetett bankszámlaszámláján (10700024-43040607-51100005) 2016. december 30., péntekig jóváírt befizetések után érvényesíthető az idei adójóváírás. A megjegyzés rovatba kérjük, írja be az adóazonosító jelét és a pénztártag nevét. Ha valaki az átutalás helyett a CIB-banknál az Új Pillér bankszámlájára való közvetlen befizetés mellett dönt, a befizetést legkésőbb december 30-án teljesíteni kell a CIB bank fiókjaiban. A fiókok nyitva tartásáról a www.cib.hu internetes portálon lehet tájékozódni.

A befizetett összeg a pénztár bankszámlájára történő megérkezését és azonosítását követő két munkanapon belül költhető.

Az egészségpénztári megtakarításokhoz kapcsolódó SZJA-kedvezmények évek óta állandóak, és az egyéni befizetésekre vonatkozó szabályok 2017-ben is változatlanul fennmaradnak.

2016: Egészség? Tudatosan!