2016. október
1. Ne legyen kiszolgáltatott, vegye kezébe Ön az irányítást és élvezze a minőséget!

Kiszámíthatatlan, elhúzódó betegút, a kivizsgálások és diagnosztikai eljárások időigénye miatt Magyarországon gyakran nem ismerik fel időben a betegséget, ami nehezíti – egyes esetekben lehetetlenné teszi -, hogy a kezelés sikeres legyen. A Szinapszis Kft. friss kutatása szerint az orvosok a betegek érdekében leginkább a társadalombiztosító által finanszírozott vizsgálatokat javasolják, s háttérbe szorulnak magánfinanszírozott lehetőségek – írja a napi.hu –, így csökkentve a családok és a beteg anyagi terheit. Ráadásul a közellátásban sok a beteg és kevés idő jut egy-egy páciensre, így a részletes tájékoztatás is gyakran elmarad.

A jelenség egyre többeket terel a magán-ellátás felé, még akkor is, ha ez plusz kiadást jelent. A minőségi szolgáltatás azonban nem feltétlenül kell, hogy váratlan kiadást okozzon a családnak, hiszen az esetek többségében egészségpénztári számláról is fedezhetjük a költségeket. Érdemes folyamatosan félretenni, hiszen akkor a legmodernebb szűrővizsgálat sem lesz luxuskiadás. Ráadásul novemberben az Új Pillér befizetési akcióval is hozzájárul tagjai minél hatékonyabb gyógyulásához, ami remek alkalom arra, hogy a munkáltatói tagdíj-hozzájárulást saját befizetéssel egészítsék ki.

A novemberi egyéni számlafeltöltés több okból is költséghatékony
Egyrészt az akció keretében a november 1. és 30. között beérkező befizetés első 20 ezer forintjából mindössze 900 forint a költség, az ezen felüli befizetésekből nincs semmilyen levonás! Ráadásul a befizetett összeg 20%-a, legfeljebb 150 ezer forint, szintén az Ön egészségre költhető forintjait fogja gyarapítani, hiszen azt SZJA-kedvezményként a NAV visszautalja az újpilléres patikakártyájára. A maximális visszatérítés 2016-ban 750 ezer forintos magánbefizetés után jár.

Az újpilléres patikakártya akciós feltöltésének anyagi haszna
novemberi befizetés összege (Ft) újpilléres patikakártyán jóváírt összeg (Ft) az újpilléres patikakártyáról költhető állami adótámogatás (SZJA) összege (Ft) költség-megtakarítás összege (Ft) Az Ön nyeresége
(Ft)
100 000 Ft 99 100 Ft 20 000 Ft 3 600 Ft 23 600 Ft
200 000 Ft 199 100 Ft 40 000 Ft 8 100 Ft 48 100 Ft
300 000 Ft 299 100 Ft 60 000 Ft 12 600 Ft 72 600 Ft
400 000 Ft 399 100 Ft 80 000 Ft 12 600 Ft 92 600 Ft

A feltöltési kedvezmény kizárólag az egészségpénztár CIB Banknál vezetett számláján november 30-áig jóváírt összegekre jár és azoknak, akiknek nincs előírt havi tagdíj-elmaradásuk!

Az előírt újpilléres tagdíj havi 10 000 forint, ami egy hónapra vonatkozik, de nem feltétlenül kell a tárgyhónapban megfizetni. Az egészségpénztár online ügyintézési felületén lehet egész évben nyomon követni, hogy mennyit fizetett be, illetve azt is, hogy van-e elmaradása.

Az akció előtt mindenképpen ellenőrizzük egyenlegünket, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket! Külön sor mutatja az elmaradt tagdíj összegét hónapra lebontva. A kimutatásból egyértelmű, hogy Önnek van-e teendője: amennyiben a kiemelt sorban feltüntetett összeg 0, semmit nem kell tennie, de ha a kiemelt sorban piros számot lát, azt az összeget kell befizetnie az Új Pillér Egészségpénztár CIB Banknál vezetett 10700024-43040607-51100005 számú számlájára (minden esetben feltüntetve a közlemény rovatban a kártyaszámot).

Aki előrelátó, gondoskodik saját és családja egészségéről


Számoljon és legyen biztonságban a prémium egészségpénztárban! Használja ki maximálisan kedvezményeit és a novemberi akcióval realizálja a teljes, 150 ezer forintos költhető SZJA-keretét! Figyelem! Az akció a 2016. november 1. és 30. között beérkezett összegekre vonatkozik!

Az akció további részleteiért kattintson!
2. A prémiumakció a munkáltatókra is vonatkozik

Dr. Trautmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem mikroökonómiai tanszékének tanszékvezető tanára úgy véli, minden termelő egységnek, minden szervezetnek, beleértve a nemzetgazdaságot és a legkisebb vállalatot is a feladatai közé tartozik, hogy segítse az állampolgárokat a teljesítményben és alkotóerejük kiteljesítésében. „A 21. század gazdaságában, a tudásalapú gazdaságban a gazdaság hajtóereje az elkötelezett és magas teljesítményre képes munkavállaló. Ennek lehet eszköze a cafeteria, és azon belül az egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás” – állítja Trautmann László. (Itt olvashatja a vele készült interjút)

A nemzetközi nagyvállalatok nemcsak munkakultúrájukat hozták el Magyarországra, hanem javadalmazási rendszerüket is. A teljesítmények értékelésének egyáltalán nem kizárólagos módja a bér, legalább ilyen fontos szerephez jutnak azok a juttatások is, amelyek a munkavállalók jóllétét, biztonságát növelik. Az egészségpénztári tagdíj-kiegészítés kérdését nem lehet tehát pusztán adózási dilemmaként felfogni, hiszen – különösen a fiatal, 30-40 éves munkavállalók esetében – ez a minőségi munkaerőért folytatott versenyben egyre inkább kulcstényezővé válik.

Többszörösen megéri az egészséges munkavállaló!
A novemberi befizetési akció a munkáltatóknak is szól, rájuk is vonatkozik, hogy a befizetés első 20 ezer forintjából mindössze 900 forint a levonás, ezen felüli befizetésekből nincs semmilyen levonás! Ez azt jelenti, hogy ebben a hónapban – akár munkáltatói hozzájárulással, akár adománnyal – a cégek ugyanakkora ráfordítással több egészségre költhető forintot tudnak adni dolgozóiknak.

Az alábbi táblázatban nyomon követhető, hogy novemberben 20 ezer forint munkabérből 10 350 forintot költhet a munkavállaló, az újpilléres patikakártyára munkáltatói hozzájárulásként feltöltött összegből 14 200 forintot, az adományból 16 663 forintot.

A 20 ezer forint „értéke” novemberben bérként, munkáltatói hozzájárulásként
vagy munkáltatói adományként

Munkáltatót és a munkavállalót terhelő kötelezettségek (adatok forintban) Munkabérként történő
kifizetés
Munkáltatói hozzájárulás Munkáltatói adomány
A keretből kigazdálkodható bruttó bér 15 565    
A keretből kigazdálkodható újpilléres munkáltatói hozzájárulás   14 869  
A keretből kigazdálkodható újpilléres munkáltatói adomány     20 000
Fizetendő adó összesen -9 650 -5 131 -6 257
A munkavállalót megillető SZJA-kedvezmény 0 0 +3 820
Levonásra kerülő pénztári működési költség*   -669 -900
A 20 ezer forintos céges keretből a munkavállaló által elkölthető forintok (SZJA-kedvezménnyel) +10 350 +14 200 +16 663
*Hatályos Alapszabály szerint

A további számításokban elengedhetetlen segítőtárs lehet a Cafeteria-kalkulátor, ahol néhány vállalatra szabott adat megadása után (munkavállalók száma és az igényelt juttatás munkavállalónként) a program segít optimalizálni a felosztható cafeteriás keretet. Kattintson!

Az öngondoskodás nem divat, hanem kényszer

3. Partnereink 5-ből 4,76 pontot adtak a prémium szolgáltatónak

Köszönjük, hogy az augusztusban elindított kérdőíves kampányunkban részt vett és véleményével hozzájárult ahhoz, hogy az Új Pillér Egészségpénztár szolgáltatásai tovább javulhassanak. Nagy örömünkre a szolgáltatók, az egészségpénztárba tagdíj-hozzájárulást fizető munkáltatók és a tagjaink is aktívan részt vettek a felmérésünkben. Várakozásunkat felülmúló arányban kattintottak és válaszoltak kérdéseinkre, illetve küldték vissza postán a kitöltött kérdőíveket.

Az Új Pillér Egészségpénztár rendkívül magas, a teljes tag és partnerkörre vetítve 4,76-os átlagértéket ért el egy ötfokú skálán, ami még a 2010-es elégedettségmérésünk kedvező eredményét (4,49) is meghaladja. Ez a pozitív trend is jelzi, hogy számunkra kiemelt fontossággal bír az Új Pillér Egészségpénztár szolgáltatásainak folyamatos fejlesztése. Továbbajánlási mutatóink is nagyon kedvezőek, ami előrevetíti az ügyfélkörünk bővülését.

A prémium kassza egyaránt koncentrál régi tagjai elégedettségének növelésére és újabb tagok vonzására. Mindkét körnek szól például a novemberi befizetési akciónk, amellyel hozzájárulunk tagjaink egészségre költhető forintjainak gyarapodásához.

Mindhárom ügyfélkörünk kiemelten jól értékelte az ügyintézésünk gyorsaságát, a munkatársak felkészültségét és főként a munkatársaink kedvességét és készségességét, ahogy az alábbi ábra is mutatja.


1=gyenge/nagyon elégedetlen, 5= kiváló/nagyon elégedett

4. A nők és a kistelepülések lakói a legboldogabbak Magyarországon

Elkészült Magyarország első boldogságtérképe, amely szerint többek között a nők, a kistelepüléseken élők, a 30-50 év közöttiek, a családosok és diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak. Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának vezetője, a felmérés szakmai irányítója elmondta, hogy a kutatással ki akarták deríteni, milyen széles skálán mozog a magyar lakosság boldogságszintje és ez milyen összefüggésben van a demográfiai és a pszichológiai tényezőkkel.

A magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak. Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és a boldogság fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok; minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel. A kutatással arra is szeretne rávilágítani, hogy a boldogság, a pozitív érzelmek kiemelkedően fontos szerepet játszanak a mentális egészség meghatározásában, befolyásolják a munkavégzés hatékonyságát és a várható élettartamot is.
Az eredmények szerint az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét szoros együttjárást mutat a mentális egészség szintjével. A nemzetközi kutatási eredményekhez viszonyítva a Magyarország európai viszonylatban hátulról a hatodik helyen áll. Csak Bulgáriát, Szlovákiát, Oroszországot, Portugáliát és Ukrajnát tudtuk megelőzni. A szakemberek úgy tervezik, hogy ezentúl évenként megismétlik majd a felmérést, hogy nyomon követhessék, hogyan alakul a magyarok boldogságszintje.

5. Egészségügyi hírkomment: Boldogtalanul. Mit tehet a hazai egészségügy?

Szeptemberi hírlevelünkben beszámoltunk új partnerünk, a közelmúltban nyílt pasaréti pszichoszomatikus szemléletű centrum gyógyítási filozófiájáról. Ezúttal Dr. Spányik Andrást, a Panoráma Medical Center ügyvezető igazgatóját kérdeztük a A nők és a kistelepülések lakói a legboldogabbak Magyarországon című írásunk kapcsán, hogy vajon egy ország lakosságának mentális egészsége kinek a felelőssége. Kormányé, munkáltatóé, családé? Illetve a boldogságához mennyiben járulnak hozzá olyan tényezők, mint a jövőben való bizalom, az egészség, a jólét.

Boldogtalanul. Mit tehet a hazai egészségügy?

A kutatások alapján Magyarországon a legboldogtalanabbnak mért megyékben a legmagasabb a depresszióban szenvedők aránya, illetve ezekben a térségekben a legnagyobb a 45-65 év közötti férfiak halálozási rátája.

Egy tanulmány szerint a hatvanas években egy osztrák polgár átlagosan 7,6 évvel kevesebb ideig élt, mint egy magyar. Ez az arány mára megfordult, Ausztria statisztikái lényegesen jobbak, mint a magyar adatok. A jelenségért a társadalmi különbségek megnövekedése felelős.

A lemaradottság érzése okoz depressziót, és ezáltal más betegségeket, nem pedig a rossz kereset. A társadalmi távolságok országon belül is eltérőek, a szegényebb megyékben jelentősebb az emberek közötti különbség, reménytelenebb a kitörés lehetősége, gyakoribb a depresszió és rövidebb a várható élettartam. Érdekes adat, hogy a nők általában elégedettebbek, boldogabbak, mint a férfiak. Erre társadalmi és evolúciós magyarázattal is szolgálnak a kutatók: a dominancia-sorrendben való lemaradás az állatok között is inkább a hím állatokra gyakorol hatást, a nőstények életében nem olyan fontos. A férfi szerephez hagyományosan hozzátartozik a pénzkereset, így a társadalom szakadása inkább érinti a férfiakat.

A magyar egészségügy csekély mértékben foglalkozik a lelki egészséggel, kevés az alkalmazott klinikai pszichológus és ennek súlyos következményei lehetnek a hazai lakosság mentális állapotára nézve.

Németországban például azért építették ki a pszichoszomatikus ellátórendszert, mert felismerték, az egészségben eltöltött évek száma növekszik, ha szervezetten foglalkoznak a betegek lelkével is. Ez hosszú távon megéri az államnak: a betegek hamarabb gyógyulnak, kevesebb időt töltenek el a drága kórházban, gyorsabban visszatérnek a munkába, és kevesebb ideig maradnak táppénzen.

A pszichoterápia sokat javíthat az ember boldogság-érzetén, és segíthet abban, hogy kitörjünk a tanult tehetetlenségünkből, felismerjük erőforrásainkat, lehetőségeinket és változtassunk addigi élethelyzetünkön.

A Nyugat-Európában már bevált komplex megközelítésű gyógyászat itthon nem élvezi az OEP támogatását, ezért csak azoknak a pácienseknek hozzáférhető, akik ki tudják termelni saját kezelésük költségeit.

Az, hogy a bio-pszicho-szociális modell harmadik pillére, a szociális ellátó-rendszer, mikor ismeri fel a gyógymódban rejlő lehetőségeket, a jövő kérdése.

Dr. Spányik András, ügyvezető igazgató, Panoráma Medical Center
(Hivatkozott irodalom: Dr. Kopp Mária és munkatársai 2004, Dr. Füzesi Zsuzsanna és Dr. Lampek Kinga tanulmánya, in Egészségpszichológia a gyakorlatban)

Az előző hónapban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja

6. A prémium szolgáltatásokból az idősebb családtagoknak is jut

Ahogy öregszik a magyar társadalom, és tovább növekszik az otthoni ápolás költsége, egyre elterjedtebb a láthatatlan munkában végzett családon belüli gondozás – derül ki a CIG Pannónia idősek világnapja alkalmából végzett kimutatásából. November közepétől az Új Pillér már erre a kihívásra is kínál megoldást.

Az eddig megszokott magas színvonalú kiszolgálás részeként prémium újpilléres patikakártyával már jelenleg is több mint 10 ezer magasan képzett szolgáltatónál költhetnek tagjaink gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, szemüvegre vagy magánorvosi ellátásra. Idén azonban kilépünk a hagyományos egészségpénztári szerepből, és önsegélyező pénztárként is működünk, ahogyan azt nyáron jeleztük.

Új szolgáltatásaink novembertől:

  1. gyermek szüléséhez kapcsolódó ellátások
  2. munkanélküli ellátások
  3. tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek
  4. temetés segélyezése: a pénztártag közeli hozzátartozójának halála esetén
  5. beiskolázási támogatás
  6. közüzemi díjak finanszírozásának támogatása
  7. lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása
  8. idősgondozás támogatása

Az igénybevétel részletes feltételeiről novemberi hírlevelünkben lesz szó.

Az idősek helyzete Magyarországon
7. Immunerősítő gasztrotippek

Stressz, rohanás, fáradság, kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a levegő szennyezettsége, sőt még a sötét borús napok is jelentősen ronthatnak szervezetünk védőbástyájának teljesítményén. A különféle méreganyagok is az immunrendszer ellen dolgoznak: serkentik a kártékony szabadgyökök kialakulását és csökkentik a táplálékkal bevitt sók és vitaminok hatását. Ezért különösen fontos, hogy az őszi-téli influenzás időszakban bőven jussanak a szervezetünkbe immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, valamint antioxidánsok. A szervezet védekezőképessége fokozható különféle táplálék kiegészítő készítményekkel, gyógyteákkal, de természetes módon, zöldségek és gyümölcsök fokozott fogyasztásával is hozzájárulhatunk immunrendszerünk felépítéséhez.

A káposztafélék például gazdag B-, E-, K- és C-vitamin lelőhelyek, ráadásul a savanyítással a magas C-vitamin tartalom is megmarad. A nyersen is finom zöldségekben lévő lactobacillus szintén immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású. A vöröskáposzta E-vitaminjáról se mondjunk le, a kelkáposzta és a kelbimbó pedig A-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin bevitelt a tökfélékkel fokozhatjuk. A hidegebb időszak beköszöntével kezdődik a sütőtök, cukkini, patisszon szezonja!
A népi gyógyászat a céklát is természetes immunerősítőként és vérképzőként tartja számon magas C-, B-vitamin, vas és folsav tartalma miatt olyannyira, hogy ez a zöldség például tabletta formájában is kapható a gyógynövényboltokban, vagy a gyógyszertárakban, ahol akár egészségpénztári kártyánkkal is fizethetünk.

Az őszi napokban a fokhagyma is remek szolgálatot tehet, hisz a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben rendkívül hatékony. Napi rendszerességgel kell fogyasztani: egy közepes gerezd 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű. A vöröshagyma is kiváló immunerősítő. Főzzünk belőle ízletes teát, amely elsősorban nyákoldásra alkalmas (különösen, ha majoránnát és édesgyökeret is adunk hozzá), magas C-vitamin tartalma és kórokozó pusztító hatása pedig segít a szervezetnek a védekezésben. Nem kell meghámozni, elég jó alaposan megmosni.

És még hosszan sorolhatnánk azokat a népi bölcsességeket, amelyek megmondják, milyen élelmiszerek, italok és szokások tesznek jót az egészségünknek. Néhányról azonban a tudomány mostanában bebizonyította, hogy tévesen tulajdonítunk neki gyógyerőt. A Ritmus egészség- és életmódmagazin összegyűjtött néhány cáfolatot. Lehet, hogy a tejtől és a joghurtoktól is többet várunk, mint kellene és az sem biztos, hogy akkor teszünk jót a szervezetünknek, ha habzsoljuk a vitaminokat. Tudjon meg többet a legújabb kutatásokról a ritmus.hu cikkeiből!

Népszerű immunerősítők, amelyek újpilléres patikakártyával beszerezhetők
8. Tejben-bajban

Akár november végéig is eltarthat a többféle veszélyes betegséget – kullancsencephalitist (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás), illetve a Lyme-kórt – is terjesztő kullancs szezonja. Az előfordulása az elmúlt években nemcsak időben, hanem térben is egyre inkább kiterjedt: nem ritka városi környezetben, családi házak kertjében, parkokban – mutatnak rá a szakemberek. Hozzáteszik: a gyermekekhez képest a felnőttek körében lényegesen gyakoribb a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis), melyben szerepet játszhat többek között a kisgyermekkori szülői testkontroll és az egyre közismertebb védőoltásos védekezés lehetősége.

A WHO szerint a betegség egyre nagyobb problémát jelent a kontinensen, hiszen a központi idegrendszert támadó vírus egész Kelet-, Közép- és Észak-Európában jelen van. Folyamatos terjedését a klímaváltozás mellett a szabadtéri sportok növekvő népszerűsége is elősegíti. Riadalmat okozott, hogy idén olyan országban (Hollandiában) is előfordult kullancsencephalitis, ahol erre korábban nem volt példa.

- Mindez elsősorban az enyhe teleknek, a változó globális éghajlatnak köszönhető, a hatalmas távolságokat megtevő vándormadarak pedig új területekre is elviszik a fertőzést, ezzel is hozzájárulva az endémiás határok kiterjedéséhez - mutat rá dr. Schneider Ferenc infektológus, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa.

A védekezésre és odafigyelésre egyre több helyen hívják fel a figyelmet, arról azonban kevesebb szó esett eddig, hogy kullancsencephalitis vírus a nyers kecske- és tehéntejben is fertőzőképes marad. Az elmúlt években több nyers tej okozta járványt is jelentettek Magyarországon, ezért ezeket csak megfelelő pasztörizálás, forralás után ajánlott fogyasztani.

Nem kell csípés a fertőzéshez
9. 100% egyetért engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazással

Szeptemberi hírlevelünkben ismertettük azt az új jogszabályt, amely értelmében 2016. január 1-től Magyarországon is bevezették az „engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazás” fogalmát és lehetőségét, tehát azt, hogy bizonyos esetekben a beteg hozzájuthat olyan készítményhez, amely amúgy még nem kapható a hazai patikákban. A szabályozás rögzíti, hogy milyen készítmények vonatkozásában, mely esetekben és milyen feltételekkel kezdeményezheti a kezelőorvos az engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazást, amelyhez szükséges a gyártó hozzájárulása és annak vállalása, hogy a gyógyszert térítésmentesen bocsátja rendelkezésre a kezelés teljes időtartama alatt.

„Ilyenkor a gyógyszergyártó egy egyedi hatósági engedéllyel adományként a beteg rendelkezésére bocsáthatja a készítményt, ezt „compassionate use” programnak nevezik és már nagyon vártak erre a lehetőségre a hazai orvosok, elsősorban az onkológusok” – válaszolta az Új Pillér kérdésre Dr. Peták István. A molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végző Oncompass alapító tulajdonosának álláspontját itt olvashatja.

A válaszok az alábbiak szerint alakultak:

  1. Igen. Egy olyan betegség esetén, amelyre nincs még bizonyítottan hatékony terápia, ez nem kérdés. Ha a betegség mellékhatása a halál, annál rosszabb a gyógyszeré sem lehet.100%
  2. Csak abban az esetben, ha az orvos megígéri, hogy hatásos lesz a készítmény. 0%
  3. Nem tudom. Ha az ember beteg, valószínűleg másképp ítéli meg, hogy mi veszélyes és mi nem. Egyetlen célja van, a gyógyulás.0%
  4. Nem. Rajtam ne kísérletezzenek a gyógyszergyártók! Az én bőrömön ne gazdagodjanak meg mások! 0%

Köszönjük, hogy véleményével segítette felmérésünket!

10. Kihasználható lesz az Ön számára a novembertől induló önsegélyező portfolió?

Az Új Pillér Egészségpénztár él a törvény által kínált lehetőséggel és november 16-tól az eddig megszokott egészségpénztári szolgáltatások mellett megnyílnak az önsegélyező kasszák által kínált lehetőségek is.

Ahogyan arról a 6. pontunkban beszámoltunk Magyarországon egyre súlyosabb problémát fog jelenteni a családok számára az idősgondozás, amely terhen például könnyíthet az önsegélyező kasszák által kínált finanszírozási lehetőség. Ezen felül szüléshez kapcsolódó ellátások, munkanélküli ellátások, tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek, temetési segély, beiskolázási és közüzemi díjak finanszírozásának támogatása, valamint lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatására is lesz lehetőség a kibővült portfoliónak köszönhetően.

Kihasználható lesz az Ön számára a novembertől induló önsegélyező portfolió?

  1. Igen, több olyan lehetőség is szerepel a listában, amelyre valószínűleg az újpilléres patikakártyával fogok költeni a jövőben.
  2. Talán. Attól függ, hogy milyen szolgáltatóknál költhető majd az egyenleg, illetve, hogy milyen feltételekkel lehet feltölteni önsegélyező célú kiadásokra.
  3. Nem. Semmi értelme nem volt összevonni a két kasszát, hatékonyabb lett volna külön-külön az egyes ágak szerepét szélesíteni.

Szavazzon Ön is a www.ujpiller.hu internetes portálon.

Köszönjük, hogy megosztja velünk a véleményét!

11. Egészség? Tudatosan! Sok kicsi sokra megy

SA BNP Paribas Cardif legfrissebb kutatása szerint a megkérdezettek négyötöde szerint a váratlan helyzetek miatt mindenképpen szükség van néhány hónapnyi tartalékra, de csak valamivel több mint egyharmaduk gondolja úgy, hogy rendelkezik is ehhez szükséges megtakarítással. Pedig apránként félretenni, sokkal kevésbé megterhelő, mint váratlanul előteremteni egy nagyobb összeget, amikor baj van. Erre figyelmeztet a minden év októberének utolsó munkanapján tartott Takarékossági Világnap is. A felelősen gondolkodók, a pénzügyeiket tudatosan tervezők azonban nem csupán ezen a napon tesznek félre.

Sok kicsi sokra megy. A mondás különösen igaz az egészségpénztári megtakarításra, hiszen már havi néhány ezer forint rendszeres félrerakása megkönnyíti a magunk és családunk egészségéről való gondoskodást. A megtakarításokra fókuszáló hónap kapcsán az önkéntes egészségpénztári tagság előnyei is előtérbe kerülnek, hiszen ebben az esetben nemcsak egy azonnal költhető megtakarításról van szó, hanem szolgáltatói kedvezményekről, adókedvezményekről, és hozamlehetőségről is.

Az újpilléres patikakártyával több mint 10 ezer magasan képzett szolgáltatónál költhetünk. A legtöbb helyen a kártyával, akár egy bankkártyával, fizethetünk, míg van, ahol készpénzfizetési számlát kell kérni a vásárlásról vagy az igénybe vett szolgáltatásról, amit az Új Pillér Egészségpénztárhoz kell beadni. A szolgáltatóknál időről időre jelentkező kedvezmények is növelik a megtakarítás értékét. A negyedévente jóváírt hozamok is gyarapítják az azonnal a szolgáltatásokra költhető forintokat, ahogyan az adókedvezmény is. Így a sok kicsiből végül tényleg sok lesz. És mi lehetne több mint a gyógyulás esélye!

Így is gyarapíthatja az egészségforintjait
Az egyéni befizetések után 20%-os, a 24 hónapos lekötések után 10%-os SZJA-kedvezmény jár és a prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás után is 10% az adótámogatás. A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány után is jár 20%-os adótámogatás, de ne feledjük, a pénztártag összesen – az egyéni befizetések, a prevenciós költések, a lekötés és az adomány összege után – legfeljebb 150 ezer forint állami adótámogatásra jogosult. Novemberben (a céges befizetés mellett) még jobban megéri egyénileg is feltölteni az újpilléres patikakártyát, ahogyan arról az első hírben is írtunk!

A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciáján Európa, Ázsia, Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei fordultak a világ takarékpénztáraihoz, hogy ünnepeljék a jövőben október utolsó munkanapját, mint a takarékosság világnapját. Idén október 31-re, hétfőre esik a Takarékossági Világnap, amely célja, hogy felhívja a figyelmet a megtakarítások és az öngondoskodás fontosságára. Október 31. mindenkinek szól korosztálytól függetlenül, mindazoknak, akiknek fontos a kiszámítható és biztonságos jövő.

2016: Egészség? Tudatosan!