2016. augusztus
1. Prémiumszolgáltatásokkal társított befektetés az újpilléres megtakarítás

A brexit is rámutatott, milyen sérülékenyek a pénzpiacok. A tőzsdei cégek értéke világszerte háromezer milliárd dollárral (860 ezer milliárd forinttal) csökkent az angol népszavazás hatására a Financial Times számításai szerint. Egyes iparágakban, ahol komoly problémákat okoz a kilépés, a bizonytalanságok éreztetik a hatásukat, és ez nem tesz jót a hosszú távú befektetéseknek.

„Általában is felértékelődik a kiegyensúlyozott, vegyes portfóliók értéke, hiszen a piacoknak és a befektetőknek nagyon bonyolult lesz kiiktatni a politikai kockázatokat, beárazni viszont lehetetlen” – jegyezte meg Bereczki Zoltán, a BNP Paribas Investment Partners igazgatója egy rendezvényen.

Ebben a helyzetben érdemes lehet az egészségpénztári számlánkat is megtakarítási lehetőségként kezelni.

„Az önkéntes egészségpénztáraknak négy feladatot kellene ellátniuk” – mutatott rá dr. Lukács Marianna, a Patika-csoport alapítója az Adózás és foglalkoztatáspolitika című konferencián a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A kasszák első és legfontosabb feladata az egészségmegőrzés, ezt követően pedig a gyógyítás. Ezzel szemben ma a költések 85%-a gyógyszerre, gyógyhatású készítményekre és gyógyászati segédeszközre megy, és csak csekély mértékben prevencióra.

Az egészségpénztári számla azonban nemcsak azonnal költhető egészségforintokat jelent, hanem hosszú távú megtakarítási lehetőséget is. Akár a nyugdíjas évek biztonságának megteremtéséhez is érdemes számolni az egészségpénztárral, hiszen ahogyan a prémium Új Pillér Egészségpénztár hozamai is igazolják, az egészségpénztári számla értékálló befektetést jelent.

Az elmúlt években a Patika-csoport rendre infláció feletti hozamot írt jóvá a tagok számláján kamatadó-mentesen és az idei turbulens befektetési környezetben is sikerült az első félévben megőrizni a számlákon felgyűlt forintok reálértékét.

Ha a jóváírt kamatokhoz hozzáadjuk az egyéni befizetések után járó 20%-os, legfeljebb 150 ezer forint SZJA-visszatérítést, az egészségpénztárak az egyik legmagasabb hozammal kecsegtető biztonságos megtakarítási formát jelentik Magyarországon. Nem érdemes tehát megfeledkezni a kasszáknak a megtakarítások ösztönzésében betöltött feladatáról sem!

Az Objektív Kutató Intézet Zrt. által szervezett rendezvényen Lukács Marianna egy negyedik egészségpénztári feladatot is említett, amely egyelőre a hazai rendszerből teljes egészében hiányzik. Ez pedig az időskori ápolás, amely tőlünk nyugatabbra sokkal inkább napirenden lévő kérdés.

„Ha a magukat ellátni képtelen hozzátartozók ápolása fedezhető lenne az egészségpénztári számláról, emberi és költséghatékony választ adhatnánk az idős társadalom egyik fontos problémájára, miközben az alacsonyan képzett lakosság munkalehetőséghez jutna” – sorolta az érveket a szakember.

2. Kattintson, és mondja el véleményét az újpilléres szolgáltatásokról! Nekünk számít az Ön véleménye!

Összeállítottunk egy-egy rövid kérdőívet a patikakártyások, a kártyát elfogadó szolgáltatók és a kártyára utaló munkáltatók számára, amelyben értékelhetik szolgáltatásainkat, munkatársaink hozzáértését, a velünk való kapcsolattartás minőségét és a kártyahasználatot. Arra is szeretnénk lehetőséget adni a kérdőívvel, hogy elmondják észrevételeiket, felhívják a figyelmünket az esetlegesen elkövetett hibákra.

A prémium Új Pillér kiemelt célja a folyamatos fejlődés, a piaci igényekre és lehetőségekre való rugalmas és gyors reagálás, valamint a már meglévő szolgáltatásaink minőségének folyamatos javítása kihasználva a technológiai lehetőségeket. Gondolkodásunk középpontjában partnereink állnak. Célunk, hogy a pénztártagok, szolgáltatók és munkáltatók számára kiváló minőségű termékportfoliót kínáljunk és a legújabb trendeknek megfelelő kiszolgálást nyújtsunk.

Ehhez szükségünk van az Önök segítségére is.

Kérjük, értékelje munkánkat! Mondja el véleményét, hogy azt kapja, amit szeretne!

Ügyfél-elégedettségi felmérés pénztártagoknak
Ügyfél-elégedettségi felmérés munkáltatóknak
Ügyfél-elégedettségi felmérés szolgáltatóknak

Ügyfél-elégedettségi felmérés letöltése


Ha a kérdőív kitöltésével kapcsolatban kérdése merülne fel, hívja ügyfélszolgálatunkat a 06-1-210-9790-es telefonszámon munkanapokon 8-22 óra között.

3. Hitel helyett egészségpénztári megtakarítás!

A lakosság többsége igyekszik tudatosan tervezni, mégis csupán 40% rendelkezik legalább háromhavi megélhetéshez szükséges megtakarítással. A megfontolt szegmensbe tartozók (18%) – ők azok, akik kifejezetten törekednek a tudatos pénzügyi tervezésre, és akik jobban is tudnak takarékoskodni – 65%-ának van félretett pénze – derül ki a Cofidis Hitel Monitor eredményeiből.

Mivel a hazai lakosság körében a megtakarítás kevéssé jellemző, így váratlan helyzetekben a személyi kölcsönre sokan tekintenek úgy, mint az egyetlen lehetőségre, hogy megmaradjon a háztartás bevétel-kiadás egyensúlya. A váratlan kiadások között gyakran egészségügyi kiadások szerepelnek, és a megtakarítások hiánya is magyarázhatja, hogy csak komolyabb megbetegedés esetén fordulunk orvoshoz, ahogy arról előző hírlevélben is írtunk.

A hitel alternatívájaként is érdemes fontolóra venni az egészségpénztári megtakarítást, amely révén a váratlannak tűnő egészségügyi kiadás is tervezhetővé válik. Sőt, kamatteher helyett SZJA-jóváírásra számíthatunk!

Fő mumus: a rejtett költségek
4. Új kapuk nyíltak a Richter számára a bioszimiláris piacon

A Richter globális jogokat – az Egyesült Államokat leszámítva – szerzett a 2014 óta 20 piacon jelen lévő, az Európai Unión kívül például Izraelben és Ausztráliában is sikeres innovatív gyógyszer, a Bemfola értékesítésére.

A Richter Gedeon Nyrt. 190 millió svájci frankért vette meg a női fertilitással összefüggő innovatív és hatékony termékek fejlesztését és értékesítését végző svájci biotechnológiai vállalatot, a Finox Holdingot. Ezzel a lépéssel a hazai gyógyszergyár kiegészíti a meglévő nőgyógyászati portfólióját és megalapozza jelenlétét egy jelentős növekedést mutató piacon, a női fertilitás elősegítését célzó terápiás területen.

A Bemfola a Finox legfontosabb készítménye, amelyet rekombináns DNS technológia útján állítanak elő, és amely a szervezetben meglévő és az emberi szaporodásban kulcsszerepet játszó FSH hormont tartalmazza. A Richter várakozása szerint a Finox Holding felvásárlása növeli a hazai gyógyszercég bioszimiláris piaci lehetőségeit is.

A biotechnológia ereje

5. Egészségügyi Hírkomment: A biotechnológia az élre tör

Ebben a hónapban Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója válaszol az Új kapuk nyíltak a Richter számára a bioszimiláris piacon című írásunk kapcsán arra a kérdésünkre, hogy vajon a meglehetősen fiatal biohasonló piacon megjelenő készítmények mely terápiás területeken hozhatnak átütő sikereket.

A biotechnológia az élre tör
A biohasonló piac valóban fiatalnak mondható, az első ilyen készítmény 10 éve jelent meg, mely gyógyszeripari viszonylatban nem számít soknak. A biohasonló készítmények sikerének elengedhetetlen előfeltétele a biotechnológiai úton előállított készítmények korábbi sikere. Érdekes tény, hogy mára a világon a 10 legnagyobb forgalmú gyógyszermolekula közül 7 biotechnológiai eredetű. Ehhez hozzáadódik még, hogy a gyógyszerpiac növekedési üteme egyedül a biohasonló és a biotechnológiai szegmensben tud kétszámjegyű növekedést felmutatni.

A Richter több mint ötven éve alkalmaz biotechnológiai eljárásokat; így mind a fejlesztésben, mind a gyártásban komoly tradíciókkal és szakembergárdával rendelkezik, a Richter a Kelet-közép Európai régió legjelentősebb innovációs bázisa. Egy hosszútávon gondolkodó vállalat számára létkérdés az olyan új területeken való jelenlét, melyek a jövőben kitörési pontokat jelenthetnek. A gyógyszeriparban ilyen a biotechnológia. Ezért is született meg az a stratégiai döntés, miszerint egy németországi biotechnológiai üzem megvásárlásával, valamint Debrecenben biotechnológiai gyártókapacitás létrehozásával, a Richter meghatározó biotechnológiai céggé váljon. Ezek igen jelentős, több tíz milliárd forint nagyságrendű beruházások, ezért is fontos, hogy a mindenkori kormányzat valamint a betegbiztosítók felismerjék ennek hatalmas jelentőségét, nem csupán a terápiában betöltött nélkülözhetetlen szerepük, hanem az általuk kínált árelőny miatt is, és ennek megfelelően kezeljék ezt a gyógyszeripari szegmenst.

A biohasonló készítmények elsősorban komoly krónikus megbetegedések gyógyítását szolgálják, olyan terápiás területek vonatkozásában, mint például az onkológia vagy az immunológia. Az onkológiai (a Richter első biohasonló készítménye is onkológiai indikációt célzott megszerezni), az autoimmun megbetegedések, súlyos reumatológiai kórképek, a cukorbetegség és kis mértében még a bőrgyógyászat is olyan terápiás területnek számít, ahol a biohasonló készítményeknek nagyon fontos szerepe van, mivel hatékony és célzott terápiát képes biztosítani. Sok országban létezik olyan terápiás szegmens, ahol csak a biohasonló készítmények érhetőek el. Fontos hangsúlyozni, hogy a biohasonló készítmények azon túl, hogy korszerű, hatékony terápiát jelentenek az egyébként nagyon nehezen gyógyítható betegségek kezelésében, jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a gyógyszerkasszának és így a betegek sokkal szélesebb köre számára tehetik elérhetővé a sokszor életmentő terápiákat.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója

Az előző hónapban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja

6. Az orvoslás jövője

Távérzékeléses robotizált műtétet mutatott be az Ericsson és a londoni King's College Londonban, az 5G World 2016 rendezvényen. A távműtét során az 5G technológia biztosította a sebész számára az érintés érzetét.

A „Távvezérlés és beavatkozás” című 5G orvosi használati esetnél a biológiai ujj robotizált megtestesítéseként egy szonda biztosítja a sebész számára az érintés érzetét egy minimálisan invazív műtéti beavatkozás során, és képes arra, hogy pontosan, valós időben keresse meg a lágy szövetben a kemény csomókat. A szonda, amelyet akár robotujjnak is nevezhetünk, azonosítani tudja a rákos szövetet és érintéses visszajelzés formájában továbbítja az információt a sebésznek.

„Mivel az 5G lehetővé teszi az előrelépést a minimálisan invazív távműtétek terén, az alkalmazások száma rohamosan bővül majd, az előnyök pedig többé nem lesznek helyhez kötöttek. Megnyílik az út a globális mentori kapcsolatok, illetve a diagnosztika és a beavatkozás skálázhatósága felé” – nyilatkozta Mischa Dohler professzor, a londoni King's College Informatikai Tanszéke Távközlési Kutatóközpontjának vezetője.

Vannak, akik már kipróbálták
7. Marihuánával enyhítette fájdalmait Whoopi Goldberg

A világhírű, Oscar-díjas komika és tévés műsorvezető cannabis-tartalmú termékeket készül gyártani nőknek, amelyek állítólag segíteni fognak a menstruációs fájdalmak enyhítésében. Saját maga is megtapasztalta a növény áldásos hatásait, így most másoknak akar segíteni ezzel – írja a Ritmus.hu.

A márka a Whoopi & Maya nevet fogja viselni, hiszen a színésznő Maya Elisabeth marihuána-vállalkozóval közösen indítja a bizniszt. Egyelőre csak Kaliforniában lesznek kaphatók a termékeik. Goldberg nem kertelt a sajtónak. Elmagyarázta, hogy egész életében nagy fájdalmakkal járt nála a menstruáció és csak a cannabis, vagyis a füves cigi volt képes enyhíteni a fájdalmakat. 

Az USA-ban 2014-ben kezdték legalizálni egyes tagállamokban a marihuána rekreációs, tehát nem orvosi, hanem kvázi szórakozási célú fogyasztását. Az ország lakosságának körülbelül 7-9 %-a füvezik. Világszerte mintegy 230 millió rendszeres drogfogyasztó van (ők tehát nemcsak marihuánával élnek), és az ENSZ szerint 90%-uk nem tekinthető „problematikusnak”, vagyis nem jelent a társadalomra veszélyt bűnügyi tekintetben.

Goldberg nem az első celeb, aki beszállt a marihuánaiparba. Kattintson ide, ha tudni szeretne, hogy még kik látnak fantáziát ebben az üzletben. Olvassa rendszeresen a Ritmus.hu-t és legyen otthon a celebvilágban. Most akár nyerhet is, ha közreműködik az új rovatunk indításában. Nézze meg hogyan!

8. Ma már mindenki online intézi ügyeit

Múlt hónapban megszűntek a kék számok egy új jogszabálynak köszönhetően, de ez úgy tűnik, nem okoz kényelmetlenséget a prémium egészségpénztár partnerei számára. A változás persze nemcsak az Új Pillér, hanem sok más országos szolgáltató elérhetőségeit is érinti.

Valószínűleg, ahol az ügyfelek online is tudják intézni ügyeiket, a helyi tarifával hívható számok eltűnése nem okoz gondot. Legalábbis erre következtetünk a múlt havi kérdésünkre – miszerint mennyire érinti Önt negatívan a helyi tarifával hívható telefonszámok eltűnése – adott válaszokból.

Az internetes ügyintézés mindenki számára kényelmes, költséghatékony és 21. századi megoldás, ám csak akkor, ha az online felület minősége, elérhetősége és az azon keresztül intézhető ügyek megfelelnek az érintettek elvárásainak. A prémium Új Pillér célja, hogy a mi partnereink maximálisan elégedettek legyenek az elérhető szolgáltatásokkal, a kapcsolattartás – akár személyes, akár digitális – minőségével. Annak érdekében, hogy az Önök visszajelzései beépülhessenek a szolgáltatásainkba, készítettünk egy rövid kérdőívet, ahogy arról 2. pontunkban beszámoltunk. Kérjük, segítse munkánkat és töltse ki a kérdőívet!

Az újpilléres hírlevelek történetében még nem volt ilyen összhang a válaszadók véleményében. Ezúttal egybehangzóan mindenki azt mondta, hogy interneten vagy e-mailben szokta intézni az ügyeit, és senki nem érezte úgy, hogy a kék szám eltörlése negatívan befolyásolná az ügyintézés minőségét a jövőben.

A válaszok az alábbiak szerint alakultak:

  1. Nem, már régóta mindent az interneten keresztül, vagy e-mailben intézek inkább. 100%
  2. Nem. Mióta bevezették a havi átalánydíjas mobiltelefon-számlacsomagokat, minden ügyet mobilról intézek. 0%
  3. Igen, ez kifejezetten növeli a költségeimet, hiszen azt a számot helyi vezetékes tarifával lehetett hívni. 0%

Köszönjük, hogy véleményével segítette felmérésünket!

9. Rábízná magát egy robotdoktorra?

Hírleveleinkben folyamatosan beszámolunk azokról a diszruptív innovációkról, amelyek már ma is, de a jövőben valószínűleg még inkább meghatározzák az egészségügy és a gyógyszeripar fejlődését.

Augusztusi hírkommentünkben például Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója ismertette a biohasonló gyógyszerek szerepét, egy másik hírben pedig az 5G technológiával megvalósuló távműtét lehetőségét mutattuk be. A fejlesztők egyértelmű áttörésről beszélnek, de vajon a betegek is ennyire lelkesek?

Ön rábízná magát egy robotdoktorra?

  1. Igen. Előbb-utóbb a befektetéseinket és a szervezetünket is robotok fogják felügyelni a Big Data korszakban. Az algoritmusokon alapuló tanácsadás, diagnózis kiküszöböli az emberi tévedés lehetőségét.
  2. Talán. Ma még riasztóan hangzik, hogy egy számítógép és szenzorok irányítják a sebész kezét akár kontinensnyi távolságból, de egykor riasztóan hangzott az is, hogy a postakocsit felváltja a vasút.
  3. Nem. Eddig is a hús-vér ember tudásában, tapasztalatában bíztam, ezután is így lesz.

Szavazzon Ön is a www.ujpiller.hu internetes portálon.

Köszönjük, hogy megosztja velünk a véleményét!

10. Egészség? Tudatosan! A megelőzés olcsóbb egészségpénztári számlá- ról!

Ha csak akkor keressük fel az orvost, ha baj van, drágább és sajnos kétségesebb is a gyógyulás, mint ha részt veszünk rendszeresen szűrővizsgálatokon. Egy hazai ezer fős vizsgálatban a megkérdezettek 37% gondolta úgy, hogy sokkal többet kellene foglalkoznia a megelőzéssel, szűréssel, de ehhez nincs elég ideje és információja. A GKI Gazdaságkutató néhány éve végzett vizsgálata arra is rámutatott, az átlagnál jobban érzik a szűrés fontosságát az egészségpénztári tagok, a budapestiek, a magasabb jövedelműek és a felsőfokú végzettségűek.

Az idejében észlelt elváltozások jó eséllyel gyógyíthatók, és ezzel mind többen tisztában is vannak. Ennek ellenére a magyar lakosság csekély százaléka vesz részt rendszeresen szűrővizsgálatokon, ami hozzájárulhat ahhoz a szomorú tényhez is, hogy Magyarországon a várható élettartam még mindig elmarad az OECD-átlagától. Magyarországon a születéskor várható élettartam 75,7 év a 2013-as adatok szerint, az OECD-átlag 80,5 év – mutat rá az OECD Health at a Glance 2015 jelentés.

Az Ipsos kutatássorozatában részt vevők nemcsak tudatában voltak a prevenciós vizsgálatok fontosságának, hanem alapvetően pozitívan ítélték meg a szűréseket. A tényleges aktivitás azonban még mindig alacsony, nem rendszeres hazánkban. Annak ellenére sem, hogy bizonyos szűrővizsgálatokat az állam is támogat például az egészségpénztárakon keresztül – az egészségpénztári számla terhére igénybe vett prevenciós szolgáltatás után 10%-os adó-visszatérítés jár.

Prevenció egészségpénztári szemmel

Mivel a jogszabályok értelmében az egyes SZJA-kedvezmények összeadódnak, érdemes nyomon követni a befizetéseinket és a költéseinket, valamint az azok után járó adóvisszatérítés várható összegét. A prevencióra járó 10%-os kedvezmény, az egyéni befizetés után járó 20%-os, valamint a lekötésre adott 10%-os kedvezmény együtt nem lépheti át a 150 ezer forintot.

Ellenőrizze az Egyenleglekérdezés menüpontban, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a patikakártyáján, az SZJA-kalkulátor segítségével pedig mérlegelheti, hogyan optimalizálja a rendelkezésére álló 150 ezer forintos SZJA-keretet.

2016: Egészség? Tudatosan!