2030-ra 250 millió fölé emelkedhet az elhízott gyerekek száma (2019.11.08.)
Testmozgással és egészséges táplálkozással megelőzhető az elhízás, amely számos betegség rizikófaktora. A Patika-csoport a társadalomért felelős szereplőként segít abban, hogy minél többen hozzájussanak a szükséges információkhoz. Kattintson, és nézze meg, hol vehet részt ingyenesen teljes testanalízisen novemberben.

A megváltozott életstílus és a gyorséttermi ételek népszerűségének növekedése dinamikusan növelheti a világban az elhízott gyerekek számát az elkövetkező évtizedben. A probléma különösen a fejlődő országokban lehet jellemző, ahol az elmúlt években a hagyományos étrend helyett egyre inkább elterjednek a nyugati táplálkozási szokások, nő a keményítő, a cukrok, az olaj és a zsír fogyasztási aránya. Az elhízás elleni világszervezet, a World Obesity Federation most publikált gyermekkori elhízás-atlasza szerint az 5–19 korosztály tagjai között 2020-ban 158 millióan, 2025-ben 206 millióan, 3030-ban pedig már 250 millióan lesznek elhízottak.

10 év múlva várhatóan Kínában (62 millió), Indiában (27 millió) és az Egyesült Államokban (17 millió) lesz a legtöbb elhízott gyermek világszerte, de a kisebb országok nagyobb veszélyben vannak, ha az elhízottak arányát a korosztályra vetítve vizsgáljuk. 2030-ra például a Cook-szigeteken az összes 5-9 éves gyermek 46%-a, a 10–19 éves serdülőknek pedig a 42%-a lesz várhatóan elhízott. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a magas szám ellenére is mindössze a serdülők alig egynegyede lesz ekkorra elhízott.

Infographic: Over 250 Million Kids Will Be Obese By 2030 | Statista

A gyermekkori elhízással kapcsolatosan Antal Emese dietetikus egy televízió-műsorban elmondta: felmérések szerint a 2 és 18 év közötti magyar fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel 10%-ánál, míg a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján a felnőttek cukorfogyasztása az ajánlás alatt marad, mindössze 8–9%. A túlzott cukorfogyasztás miatt többek között kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és elhízás alakulhat ki. A dietetikus hangsúlyozta: a barnacukor és a nádcukor sem egészségesebb, mint a kristálycukor, mert ugyanannyi energiát ad, helyettük inkább csökkentett cukortartalmú termékeket érdemes választani.

Ingyenes lakossági szűrések novemberben Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében


Fotó: freepik.com

 

<< VISSZA