„A krónikus ellátás megy, a kassza marad” (2016.04.01)

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár Siófokon, a Magyar Kórházszövetség XXVIII. kongresszusának nyitónapján ismertette a kormányzat elképzelését a tiszta, világos betegutakról, és beszélt arról is, hogy a tervek szerint kikerülnek a szakellátásból azok az ellátási formák, amelyek a szociális ágazathoz tartoznak. Az ellátórendszer ez irányú változásait három részben tervezik megtenni, az első lépés a tervek szerint idén júliusban lenne.

Közölte, a jellemzően szociális célú krónikus ellátási formák kapacitásainak átadását úgy tervezik, hogy a szakellátásban jelenleg erre fordított pénz az egészségügyi ágazaton belül maradjon. „A krónikus ellátás megy, a kassza marad” - mondta. Hozzátette: az egészségügyi és a szociális terület szétválasztása még jogi szabályozásra vár. A stratégiai elvárások között lesz a betegbiztonság garantálása, az egészségügy tehermentesítése, az átkerülő szociális feladatok terheinek megosztása, a valós egészségügyi igények biztosítása, mindez a munkahelyek és az intézmények működőképességének megtartásával.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint a szociális és krónikus ellátórendszer szétválasztására azért is van szükség, mert az együttes működés pazarolja az egészségügyi szakápolók kapacitását. Az államtitkár a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: Magyarországon a lakosságszámhoz viszonyítva harmadával kevesebb nővér van, mint Nyugat-Európában. A gond az, hogy már a képzésbe is kevesebben kerülnek be, így nehéz utolérni a nyugati átlagot. Nincs olyan életpálya, amire alapozni lehetne – mondta az államtitkár –, ezért változtatni fognak: ösztöndíjrendszert szeretnének kidolgozni, valamint emelnék a béreket, ehhez azonban "látni kell" a 2017-es költségvetést.

<< VISSZA