Ne hagyja veszni az egészségforintjait!

Az egészségünkről még egészségesen érdemes gondoskodni. Jelen pillanatban az egészségcélú megtakarítás legkifizetődőbb módja, ha egészségpénztárban fialtatjuk azt a pénzt, amelyet a magunk és családunk gyógyszerkiadásaira, gyógyászati segédeszköz-vásárlásra, szűrővizsgálatokra, optikusra, fogorvosra, idősgondozásra, ápolásra és bármilyen magán egészségügyi vagy önsegélyező szolgáltatásra szánunk havi, vagy akár éves szinten.

A patikakártya triplán előnyös. Egyrészt az egyéni befizetések után 20%-os, a 24 hónapos lekötések után 10%-os szja-kedvezmény jár, a prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás után pedig 10%-os adótámogatás. A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány után is érvényesíthetünk 20%-os adótámogatást, amennyiben még nem merítettük ki a legfeljebb járó 150 ezer forint szja-kedvezményt. Másrészt patikakártyával több mint 10 ezer magasan képzett szolgáltatónál költhetünk az egészségünkre átlátható módon, a hálapénzzel járó kellemetlenségek elkerülése mellett. A harmadik előny pedig a megtakarítás hozama. A törvényi szabályozás értelmében az önkéntes pénztárak negyedévente írják jóvá a tagok egyéni számláján a befektetések hozamát, tovább növelve a szolgáltatásokra költhető forintokat.

Természetesen, mint minden megtakarítási formának, az egészségpénztári számlának is vannak költségei, amelyeket a pénztárak az egyéni befizetésekből vonnak. A Patika-csoport ezeket a költségeket a piaci átlagnak megfelelő szinten tartja, sőt! Figyelembe véve a minden év novemberében meghirdetett akciónkat és átlagos nagyságú havi befizetést feltételezve, a Patika-csoport pénztárai az élmezőnyhöz tartoznak ebből a szempontból is. Annak érdekében, hogy minél alacsonyabb költségszint mellett kínálhassuk szolgáltatásainkat, évről évre növeljük működési hatékonyságunkat, emellett törekszünk arra, hogy Önök ár – érték arányban a legjobb szolgáltatásokat kapják.

5 érv a patikakártya mellett

  1. Folyamatosan bővül az online intézhető ügyek köre: a honlapunkon ellenőrizhetik egyenlegüket, a törvényi lehetőségekhez igazodva intézhetik pénztári ügyeiket, legutóbbi fejlesztésünknek köszönhetően pedig  márciustól online bankkártyás fizetéssel is feltölthetik számlájukat.
  2. Tagjaink gyorsan és átlátható módon juthatnak információhoz, amely birtokában az egészségük és a családi költségvetés szempontjából mindig a legjobb döntést tudják meghozni. Idén prioritás számunkra a kommunikációs csatornáink fejlesztése és az ügyfélélmény növelése is.
  3. Átlagon felüli az ügyintézés gyorsasága, az ügyfélszolgálati munkatársaink felkészültsége és kedvessége. Büszkék vagyunk rá, hogy a 2016 augusztusában végzett ügyfél-elégedettségi felmérésünk során patikás és újpilléres tagjaink is az ötfokú skálán 4,5 felett pontozták a Patika-csoport munkáját.
  4. A patikakártyát elfogadó szolgáltatói hálózat rendkívül dinamikusan bővül. Országosan több mint tízezer helyen – szinte valamennyi gyógyszertárban, magán egészségügyi ellátónál és gyógyászati segédeszköz-boltban – költhető a patikás vagy újpilléres megtakarítás. Tavaly óta pedig az egészség mellett önsegélyező pénztárként is működik a csoport mindkettő kasszája, aminek köszönhetően új szolgáltatások – például a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátás, a közüzemi díjak, a lakáscélú jelzáloghitel törlesztése vagy az idősgondozás – is finanszírozhatók a pénztári befizetésből.
  5. A megtakarítások biztonságáról és hozamáról Magyarország vezető független befektetési szolgáltatója, a Concorde Értékpapír Zrt. gondoskodik, amely társaság 2016-ban az év befektetési szolgáltatója és az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége címet is elnyerte.
Tagdíjfizetés, ahogy Önnek tetszik
Ne halassza tovább az szja-bevallás kitöltését! A Patika-csoport segédletével ez gyerekjáték

2017. május 22. a legutolsó határidő, ameddig a magánszemélyeknek és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett őstermelőknek el kell küldeniük az adóbevallásukat a NAV-hoz és meg kell fizetniük az adójukat.

Kisokos: A Patika-csoport adóigazolásának segítségével gyerekjáték a 16SZJA bevallás kitöltése

A kimutatás tartalmazza a 2016-os egyéni befizetéseket, a pénztári tag egyéni számláján jóváírt támogatói adományt, a 24 hónapra lekötött egészségmegtakarítást, a prevenciós költéseket és azokat az összegeket, amelyek után a munkavállalónak adót kell fizetnie.

Az adóigazolás soraiban szerepelnek azok az összegek – az egyéni befizetés, a prevenciós célú költés és a számláján 24 hónapra lekötött összeg –, amelyek után Ön szja-kedvezményre jogosult. A 6., 7., 8. sor pedig azokat az összegeket tartalmazza, amelyek után adót kell fizetni. Ilyen az adomány fedezeti alapon jóváírt összegének 78%-a, az önkéntes pénztári törvény alapján az életmód-javító és a jogtalan szolgáltatások.

Ha az adója kiszámítása alapján Önnek szja-jóváírás jár, a bevallás 137. sorába fel kell tüntetni annak a pénztárnak az adószámát, ahová az összeget a NAV utalja. Legfeljebb egy kasszát jelölhet meg akkor is, ha Ön több önkéntes pénztárban tag. Arra az önkéntes pénztári számlájára kérheti az adó-visszatérítés átutalását, amelyre 2016-ban adó-visszatérítésre jogosító befizetés érkezett.

Érdemes annak is mielőbb elfogadnia a bevallástervezetet, akinek idén a NAV készíti el a bevallását. Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményében elmondta: az egészségpénztár tag, aki már április elején beküldi a bevallását, már május elején el is költheti az egészségpénztári számlára visszautalt adó összegét, hiszen a pénztárnak is a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utal a NAV.
A NAV vezetője megjegyezte: több mint 535 ezer önkéntes kölcsönös biztosító pénztári tagnak a rendelkezésről szóló sorok a pénzintézetek adatszolgáltatása alapján szerepelnek a bevallási tervezetben. Nekik, ha semmivel nem kell kiegészíteniük a tervezetet, mert az minden tavaly megszerzett jövedelmüket tartalmazza, csak el kell fogadni azt. A két vagy több pénztárba befizető - mintegy 170 ezer - magánszemélynek dönteni kell arról, hogyan osztja meg az adókedvezmény összegét, amelyre a NAV külön felhívja figyelmet. Nekik azt kell kitölteni, melyik pénztárba szeretnék, hogy utalja a NAV a visszajáró adó összegét.
A Patikapénztár adószáma: 18238949-1- 41
Az Új Pillér adószáma: 18189072-1-41

A NAV 30 napon belül köteles a megjelölt számlára elküldeni az szja-jóváírást, amennyiben a számított és határidőre megfizetett jövedelemadója erre fedezetet teremt. Idén kevesebb adminisztrációval juthat a pénzéhez akkor is, ha adótartozása volt, de azt már rendezte. Ilyen esetben tavaly külön kérelmet kellett benyújtani a NAV-hoz, 2017-ben viszont az adóhatóság az adótartozás megfizetése, vagy az adóbevallás szerinti adó megfizetését követő 30 napon belül átutalja a rendelkezett összeget a bevallásban megadott számlára, szerződésre.

Kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat a 06 1 210 9790-es telefonszámon vagy e-mailen (ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu, ugyfelszolgalat@ujpiller.hu).

MNB: inflációt meghaladó hozamok a nyugdíjpénztári megtakarításoknál

Az MNB frissen közzétett, az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak 2016-os, illetve hosszú távú (10 és 15 éves) befektetési teljesítményét bemutató hozamrátái nagyon impozánsak: az alacsony kamatkörnyezet ellenére a nyugdíjpénztárak többsége – a két évvel ezelőtti teljesítményhez hasonlóan – 2016-ban is az inflációt lényegesen meghaladó hozamokat ért el a fedezeti tartalékon, azaz a pénztártagok egyéni számláin.

A klasszikus jellegű (alacsonyabb kockázatú) portfóliók elsősorban a korábban bekerülő magasabb hozamot kínáló állampapír-állomány miatt teljesítettek jól. A növekedési jellegű (magasabb kockázatú) portfóliók kedvező éves teljesítménye a befektetési eszközök közötti nagyobb részvényhányadból adódik, míg a kiegyensúlyozott jellegű (közepes kockázatú) portfóliók esetében mindkét hatás érvényesült.

A sorból a Patika-csoport két nyugdíjkasszája, a Tempo és Tradíció sem lóg ki. A tíz éves referencia hozamráta tekintetében előbbi 4,48 utóbbi 6,27%-os hozamot produkált, míg tizenöt évre vetítve 6,36 és 6,27%-ot értek el a csoport nyugdíjpénztárai. A mutatók igazolják befektetési stratégiánkat: a biztonságra törekvő politika hosszú távon akkor is hozamot termel, amikor más kasszák esetleg mélyrepülésben vannak. Az átlagos 10 és 15 éves hozamrátákkal azonos módon számított infláció Magyarországon az elmúlt 10 évben 3,22%, az elmúlt 15 évben 3,86% volt.

Az MNB statisztikája szerint a pénztárak 15 éves átlagos nettó hozamrátái többnyire 2-4 százalék reálhozamot tartalmaztak,  vagyis ebben az időszakban évente  átlagosan ennyivel  múlták felül az inflációt. A Tempo és a Tradíció a középmezőnybe tartozik, vagyis hosszabb távon is értékálló, sőt az infláció mértékét érdemben meghaladó befektetési eredményeket tudott felmutatni mindkét kassza. A nyugdíjpénztáraink vagyonát és befektetéseit kezelő Concorde Értékpapír Zrt. szakértelme pedig garancia a hosszú távú értékállóságra. Ahogyan arról beszámoltunk, a társaság 2016-ban az év befektetési szolgáltatója és az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége címet is elnyerte.

Többféle nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatunk kezdve a vegyes vagy unit-linked életbiztosítással kombinált nyugdíjbiztosításoktól a nyugdíj-előtakarékossági számláig (NYESZ), de úgy tűnik a minden igényt leginkább kiszolgáló megoldást az önkéntes nyugdíjpénztárak kínálják a megtakarításokhoz társuló költségek és a hozamok szempontjából is. A Bankmonitor.hu beszámolója szerint a Portfolio Biztosítás 2017 konferenciáján a biztosításszakma képviselőit megkérdezték többek között arról, hogy melyik nyugdíjcélú megtakarítást tartják a legjobbnak. A válasz egyértelmű volt, a négy felsorolt lehetőség közül az önkéntes nyugdíjpénztár nyert a maga 37%-os arányával, míg a második helyen a vegyes nyugdíjbiztosítás végzett. A unit-linked életbiztosításokat megelőzte a rangsorban a nyugdíj-előtakarékossági számla.

Törvényjavaslat a nyugdíjasok helyzetének javítására
Köles, zabpelyhes sütemény, kuszkusz és bulgur is terítékre kerül az iskolai menzán

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint Magyarországon minden negyedik gyermekkorú lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, és nem fogyaszt elegendő zöldséget, illetve gyümölcsöt sem. Ennek hátterében rossz beidegződések és táplálkozási szokások, valamint ismerethiány áll, ami igaz volt a közétkeztetőkre is.

A kormány 2015-ben adta ki a menzarendeletet, hogy változzon a szemlélet, majd az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „Élj könnyebben!” egészségnevelő kampánya keretében játékot indított. A gyerekeket arra buzdították, hogy tapasztalataik alapján szavazzanak a legfinomabb menzaételekre és így közvetve azokra a főzőkonyhákra, melyek a kedvenc ételüket elkészítette.

– Az egészséges és finom menzaételeket kerestük a kampány során. Arra kértük a diákokat, hogy válasszák ki a TOP50 fogást, ami bizonyítja, hogy ami egészséges, az egyben lehet finom is – mondta a díjátadó ünnepségen Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója. Hozzátette: a közétkeztetők által benevezett ételsorok a korábbiaknál sokkal jobban tükrözik az egészséges táplálkozás alapelveit. De nemcsak a közétkeztetők szakítottak évtizedes rossz beidegződéseikkel, hanem megdőlt az a szterepotípia is, miszerint a fiatalok nem elég nyitottak az új ízek kipróbálására. A nyertes fogások között megjelent a köles, a zabpelyhes sütemény, a teljes kiőrlésű tészta, a halpogácsa, a kuszkusz vagy a bulgur.

A beküldött receptek körét színesíti, hogy még a gyorséttermi kultúra „menzabarát” gyrosa és pizzája is megtalálható volt közöttük. A pályázatban résztvevő gyerekek kétszer 10 élelmezési nap alatt választhatták ki a számukra legízletesebb 2 levest, 2 főételt és 2 desszertet. A  játékában 44 magyarországi település 298 általános és középiskolai osztályának 7500 tanulója szavazott kedvenc fogására és az azokat elkészítő 41 főzőkonyhára. Az eredmény alapján Martonvásáron a legfinomabb a menza: a HPM Plusz Kft. nyerte el „Az év közétkeztetője 2016” címet.

Az OGYÉI szakemberei összeállították a diákok által kedvelt 50 legfinomabb menzaételt tartalmazó listát. A legkedveltebb leveseknek a gyümölcslevesek, a gulyás jellegű levesek, a csontleves és paradicsomleves bizonyultak. A főételek közül kimagaslóan legnépszerűbbek a rántott ételek lettek, őket követte a bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc holtversenyben. Az édes ételek között a tejbegríz nyerte el leggyakrabban a gyermekek tetszését, ezt követte a túrógombóc és a piskóta jellegű sütemények, de sokan szavaztak az aranygaluskára és a linzer jellegű süteményekre is. A top10 leves versenyében a hansági gulyásleves, a top30 főétel kategóriában a sajtos spagetti, a top10 desszert kategóriában pedig a mézes kocka kapta a legtöbb szavazatot.

Egészségügyi Hírkomment: Az egészséges életet gyerekkorban kell megalapozni!

Az leszel, amit megeszel – tartja a mondás. De persze mindenkiben él az a kép, hogy ami egészséges, az kevésbé finom. Az „Élj könnyebben!” kampány menzaversenye épp ezt a sztereotípiát szerette volna lebontani. A magas résztvevőszám és a lelkes szavazatok azt bizonyítják, hogy az egészséges ételekért is lehet rajongani, hisz ezek a fogások is lehetnek finomak.

2015-ben a kormány azért hozta meg az egészséges menzarendeletet, hogy így is hozzájáruljon a Magyarországon egészségben eltöltött évek számának növeléséhez. Az elmúlt évtizedekben a növekvő szociális biztonság, az életminőség javulása, az egészségügyi ellátás fejlődése öt év átlagában körülbelül egy évvel növelte meg az átlagéletkort. De ennél fontosabb, hogy mennyi az egészségben eltöltött évek száma. Az igazi fejlődés az, ha érzékelhetően tovább maradunk testileg és szellemileg fittek, tovább tudunk aktív életet élni és idősebb korunkban sem a gyógyszerek befolyásolják az életünket. Az idevezető út iskolás korban indul: már diákként fontos a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás. A helyes életmódra nevelést tehát gyerekkorban kell elkezdeni, mielőbb érdemes kialakítani azokat a szokásokat, amelyek védenek a szív- és érrendszeri problémáktól, a mozgásszervi panaszok jelentkezésétől, a túlsúlytól vagy bármi más betegségtől, amely a megszokott életvitel megváltoztatására kényszeríthet. Ezt a célt fogalmazta meg a kormányzat, amikor elindította két éve a menzareformot. Ugyanennek a stratégiának a része a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának csökkentése, a chipsadó bevezetése vagy például a mindennapos testnevelés beépítése az általános és középiskolások órarendjébe. Bízunk abban, hogy mindezek az intézkedések hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a mai diákok már tovább maradjanak egészségesek.

Nagyon fontos misszió, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felvállalt, hiszen az egészséges táplálkozás terén Magyarország elmarad a WHO ajánlásától a tejtermékek fogyasztása (60 százalék), a zöldségbevitel (28 százalék) és a gyümölcsfogyasztás (55 százalék) terén. Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy az egészséges táplálkozás tényleg többe kerül, vagy tudatos odafigyeléssel is komoly előrelépést lehet elérni e téren, a kormányzat megemelte a közétkeztetés napi költségkeretét és 2016 között 92 ezerről 318 ezerre nőtt azon kisgyermekek száma, akik ingyenes étkeztetésben vesznek részt. De nemcsak az a fontos, hogy biztosan hozzájussanak a fiatalok a napi ételhez, hanem az is, hogy egészséges ételt egyenek. Az OGYÉI által életre hívott kampány – a verseny és a Mérőkanál.hu-n megjelent receptek – abban is segítenek, hogy azok a konyhák, amelyek eddig kétkedtek abban, hogy ennyiből is lehet egészségesen főzni, most jó példákat lássanak maguk előtt.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A korábbi Egészségügyi Hírkommentjeinkért látogasson el weboldalunkra (www.patikapenztar.hu, www.ujpiller.hu).

Orvosolja a D-vitamin-hiányos állapotot patikakártyával!

A lakosság csaknem kétharmadánál annyira kritikus a D-vitamin hiánya, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet, emellett csontritkuláshoz vezethet, fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, valamint számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, növeli a depresszióra való hajlamot és köze van a súlyfelesleg kialakulásához is. Sőt, egy japán kutatás szerint az influenzás megbetegedések kialakulásának kockázata is csökkenthető lenne 42%-kal megfelelő mennyiségű D-vitaminnal. Ennek ellenére a Ritmus.hu egészség- és életmódportál által idézett orvosi felmérés szerint nagyon kevesen szednek valamilyen D-vitamint pótló készítményt, holott számtalan gyártó terméke beszerezhető. Igaz, ezek nem olcsó készítmények.

A Patika-csoport adatai szerint a tagjai egyre többet költenek egészségpénztári számlájukról a szervezet D-vitaminszintjének fenntartását szolgáló készítményre gyógyszertárakban, drogériákban kihasználva az egészségpénztári egyéni befizetés után járó 20%-os szja-visszatérítésből származó kedvezményt. A költések megugrásának másik valószínűsíthető oka az lehet, hogy az egészségpénztár tagjai keresik a felelős, hiteles gyártók minőségi termékeit (ennek fontosságáról itt olvashatja Dr. Béres József gondolatait). Az egészségpénztári megtakarításból pedig kizárólag az OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálékkiegészítők finanszírozhatók.

Ha valaki nem biztos benne, hogy szükséges-e D-, vagy bármilyen más vitaminnal felturbóznia a szervezetét, a magánorvosi ellátásban várakozás és beutaló nélkül végeztethet el bármilyen labordiagnosztikai vizsgálatot (a D-vitamin szintjét például vérvétellel tudják megállapítani). A szolgáltatás szintén finanszírozható az egészségpénztári megtakarításból. Itt találja a Patikapénztárral és az Új Pillérrel szerződött szolgáltatók listáját.

A munkáltatók számára is fontos, hogy munkatársaik ne legyenek vitaminhiányosak, hiszen a gyenge immunrendszer, a fáradékonyság, a koncentrációs készség romlása jelentősen visszaveti a dolgozók teljesítményét.

A napsugárzás a legfőbb D-vitaminforrás
Amennyiben érdekesnek találta hírlevelünket, ajánlja ismerőseinek  |  Leiratkozás
patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.