Szektorszinten is nő az egyéni befizetés

A Magyar Nemzeti Bank február végén publikált szektorjelentése szerint az egészségpénztárak tagdíjbevétele újból átlépte az 50 milliárd forintot 2016 végére. A növekedés motorja az egyéni befizetések bővülése, habár még mindig a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások teszik ki az egészség- és önsegélyező pénztári intézménycsoport esetén a tagdíjbevételek több mint 2/3-át.

Változás az egészségpénztári szektorban 2016/2015 (adatok millió forintban)
2015. év szektor 2016. év szektor Változás (2016/2015)
BEVÉTEL      
Összes bevétel 49 550 52 217 5,38%
Tagdíj 15 596 19 181 22,99%
Munkáltatói hozzájárulás 31 171 30 557 -1,97%
Egyéb befizetés 1 685 2 010 19,29%
Támogatás, adomány 1 098 469 -57,29%
VAGYON      
Fedezeti Tartalék 55 498 58 238 4,94%
Működési Tartalék 4 417 4 845 9,69%
Likviditási Tartalék 571 498 -12,78%
TAGSÁG      
Aktív tagviszony száma 1 045 964 1 052 995 0,67%
Új tagok száma 84 438 21 690 -74,31%
Megszűnt tagság db. 60 400 62 637 3,70%
IGÉNYBEVETT SZOLGÁLTATÁSOK      
Összesen összes ráfordítás 52 340 52 280 -0,11%
Forrás: MNB

A Patika-csoporthoz érkező egyéni befizetések is tükrözik a szektorra jellemző tendenciát: december végéig összesen több mint 1,4 milliárd forintot töltöttek fel számlájukra a Patika- és Új Pillér Egészségpénztár tagjai, azaz 2016-ban közel 20%-kal nőtt csoportszinten az egyéni befizetések mértéke az azt megelőző évhez képest. Sőt, a patikás munkáltatói hozzájárulás tavaly sem csökkent szemben a szektoradatokkal.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. ökonometriai és közvélemény-kutatáson alapuló számítások segítségével becslést készített, hogy a béren kívüli juttatások adózási rendszerének idei átalakítása hogyan hathat az önkéntes pénztári szektorra. A kutatás szerint az egészség- és önsegélyező pénztárakat – mivel magas a munkáltatói befizetések aránya – az adóemelés érzékenyen érintheti. A gazdaságkutató az eredmények alapján megfogalmazott egy javaslatot, amely révén biztosítható a munkáltatói hozzájárulással kapcsolatos motiváció fennmaradása, a munkavállalói tudatosság erősödése az öngondoskodás területén, valamint a költségvetési bevételek optimalizálása.

Új dizájnnal, innovatív tartalommal segítjük tagjainkat az egészségforintok okos felhasználásában

Márciustól megújult a Patika- és Új Pillér Egészségpénztár weboldala, valamint megjelenésükben és tartalmukban is felfrissültek havi hírleveleink. Tavaly végzett ügyfél-elégedettségi kutatásunk eredményei szerint mindhárom érintett körünk (pénztártagjaink, munkáltatóink, szolgáltatóink) az ügyintézésünk gyorsaságát, a munkatársaink felkészültségét és főként a munkatársaink kedvességét és készségességét értékelte a legmagasabb színvonalúnak. Mivel folyamatosan nagy hangsúlyt fektetünk szolgáltatásaink minőségének fejlesztésére, idén megújítottuk digitális kommunikációs csatornáinkat is a minél tökéletesebb ügyfélélmény érdekében. Továbbra is hiteles, objektív, naprakész, ám a különböző szegmensek céljait és igényeit még magasabb szinten kiszolgáló tudást kínunk honlapunkon, illetve a munkavállalóknak, munkáltatóknak és szolgáltatói partnereinknek szóló rendszeres havi hírleveleinkben.

Iratkozzon fel a megújult munkavállalói, munkáltatói és szolgáltatói hírlevelekre weboldalunkon: www.patikapenztar.hu, www.ujpiller.hu

Elégedettek tagjaink
Már bankkártyával is feltöltheti egészségpénztári megtakarítását a nap 24 órájában interneten keresztül

Márciustól online bankkártyás fizetéssel is fel lehet tölteni a patikás és az újpilléres egészségpénztári számlákat. A bankkártyával fizetett összeg azonnal látható az ügyfél számláján és a következő banki napon költhető az új egyenleg. További fejlesztések eredményeképpen hamarosan már egy banki napot sem kell várnunk, és az online befizetés azonnal költhetővé válik.

A Patika-csoport tagjai már eddig is kihasználták az oldalon kínált különböző online ügyintézési lehetőségeket, az egyenleglekérdezést vagy az SZJA-kalkulátort. A bankkártyás számlafeltöltésre is az online ügyintézés fül alatt az Egyenleglekérdezés vagy bejelentkezést követően a Folyószámla kimutatás menüpontban van lehetőség. A bankkártyás online tranzakcióknál már megszokott adatok megadását követően a rendszer átvezet a CIB Bank elektronikus fizetési oldalára, ahol Mastercard, Visa, Visa Electron és Maestro kártyákkal fizethetünk.

Ahogy a bankválasztásnál lényeges döntési szempont – a megbízhatóság, a gyors és szakszerű ügyintézés mellett – a jó internetbank, az egészségpénztár esetében is fontos tényező a kassza által kínált kényelmi szolgáltatások sora. Felmérések bizonyítják, hogy az online bankolás, valamint az internetes vásárlások esetében az online fizetések súlyafolyamatosan nő. Mivel dinamikusan bővül azok aránya, akik a pénzügyeiket már leggyakrabban internetbankon keresztül intézik, innovatív pénztári szolgáltatóként a Patika-csoport is folyamatosan fejleszti online szolgáltatásainak sorát.

Az online feltöltés hasznos lehet, ha egy készpénzes számla kiegyenlítésre vár

A bankkártyás fizetés lehetősége különösen jól jöhet például akkor, ha egy nem tervezett, nagyobb kiadást szeretnénk azonnal fizetni az egészségpénztári számlánkról kihasználva így a 20%-os szja-kedvezményt, vagy a megelőző év során készpénzzel fizetett szolgáltatások visszautalására nem áll rendelkezésre elég pénz a számlánkon (lásd Ne felejtse el postára adni készpénzfizetési számláit! című írásunk), és akkor is, ha a kötelező tagdíjban lévő elmaradásunkat szeretnénk gyorsan, kényelmesen rendezni.

Természetesen továbbra is lehet banki utalással teljesíteni a befizetéseket a Patika Egészségpénztár CIB Banknál vezetett számlájára (10700024-02400406-51100005), vagy az Új Pillér számlájára (10700024-43040607-51100005). Közvetlen átutalás esetén a megjegyzés rovatban a kártyaszámot és a pénztártag nevét kell beírni. Ebben az esetben az átutalást követőkét banki nap elteltével költhető az új egyenleg.

Ne felejtse el postára adni készpénzfizetési számláit!


Akinek megtakarítása van, inkább online bankol

A CIB Bank és a GfK legfrissebb közös kutatásában az átlagosnál magasabb jövedelmű, illetve nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfélkör bankolási szokásait vizsgálta. Miközben továbbra is fontos szerepük van a bankfiókoknak, a válaszadók napi pénzügyeiket elsősorban internetbankon keresztül intézik. A bankválasztáskor is döntő tényező ma már a kínált szolgáltatások minősége szemben azzal, hogy a pénzintézet sok helyen elérhető legyen – azaz minél több fiókkal és ATM-mel álljon rendelkezésre.

A patikás fizetési felületet kezelő CIB Bank felmérése szerint az online felületek elsősorban a napi pénzügyek intézéséhez elengedhetetlenek. A megkérdezettek 94 százalékuk utalt már így pénzt, 91 százalékuk kérdezte le a számlaegyenlegét, 65 százalékuk adott állandó átutalási megbízást. A CIB várakozása szerint a következő időszakban a mobilbankolásban várható jelentős növekedés. Ezt jelzi előre az is, hogy a bank tavaly tavasszal elindított mobilalkalmazását 2016 végére már 78 ezren használták, és az új regisztrálók száma idén is hónapról hónapra többezres nagyságrendben nő. Az applikációt letöltők háromnegyede minden hónapban legalább egyszer az alkalmazáson keresztül intézi pénzügyeit, a havonta mért átlagos belépésszám pedig már háromszorosa az internetbanknál mért értéknek. Az alkalmazásnak köszönhetően a lakossági ügyfelekkel létesített online kapcsolatok száma a CIB Banknál egy éven belül megduplázódott.

A hazai egészségügyi kiadások 30%-a magánforrásból valósul meg. Megéri orvosi ellátásra költeni patikakártyával?

Ma a hazai egészségügyi kiadások 30%-a magánforrásból valósul meg, aminek egyetlen intézményesített formája az egészségpénztári számláról történő finanszírozás. Az öngondoskodás erősítése tehát az egészségügyi költések fehérítése és az ellátás színvonalának emelése szempontjából is lényeges társadalmi érdek.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa egy budapesti rendezvényen szintén az egyéni felelősség fontosságát hangsúlyozta. A Budapesti Gazdasági Egyetemen tartott rendezvényen a biztos kiemelte: „az egészség megtartása, a betegségek megelőzése elsősorban nem az egészségügyi ágazat feladata, hanem egyéni felelősség kérdése. Az EU egyetlen országában sem gondolják azt az emberek, hogy az egészségügyre fordított források elegendőek, de a megelőzéssel, az odafigyeléssel, a helyes életmóddal nagyban csökkenthető a különböző betegségek kialakulása.”

Az egészségpénztári megtakarításból egyre szélesebb területen költhetünk.

Kisokos: íme, mire fordíthatjuk a 20%-os adókedvezménnyel is támogatott befizetéseinket:


Patikakártyás megtakarítással megfizethető a legújabb gyógymód

A Patika-csoport költési statisztikája is bizonyítja, hogy egyre több egészségpénztári tag szerint érdemes patikakártyán keresztül költeni  a magán egészségügyi kiadásokra.

A magán-egészségügyi ellátás nemcsak gyorsabb és kényelmesebb vizsgálatokat ígér, hanem bizonyos esetekben az ellátás színvonala is magasabb. A legújabb innovációk például csak lassan kerülnek be az OEP által finanszírozott körbe, míg egészségpénztári számláról azonnal finanszírozható, ahogy megjelenik a szolgáltató kínálatában. A pénztártagok közül sokan tekintenek az egészségre fordítható megtakarításra mint a magán-egészségügyi kiadások optimalizálásának kiváló eszközére. Jóllehet a költési tortából továbbra is a gyógyszerkiadások szakítják ki a legnagyobb szeletet, a 2016-os statisztikáink szerint az orvosi ellátások fedezése felzárkózott a második helyre.

Egészségügyi Hírkomment: Biztonságosabb és gyorsabb lesz a gyógyulás

Február közepén elindult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) éles próbaüzeme, ami a tervek szerint augusztus 15-ig tart. Ezután a beteggel kapcsolatos minden fontos információ azonnal rendelkezésére áll az orvosnak, a gyógyszerésznek.

„Az érintettek a rendszer segítségével könnyen megismerheti a teljes betegutat” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a rendszert bemutató sajtótájékoztatón. Az e-egészségügyi sztráda összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot, vagyis az ellátás minden szereplőjét és a rendszernek köszönhetően a beteggel kapcsolatos minden fontos információ azonnal rendelkezésére áll az érintetteknek. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a járóbeteg-előjegyzésben is változást hozhat a nemzeti egészségügyi informatikai (e-health) rendszer. „Ha ebben előrelépés történik, akkor az emberek elgedettebbek lesznek” – mondta az államtitkár a Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű rendezvényen a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

A felhőalapú elektronikus rendszer fejlesztését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálta. Szabó Bálintot, az eeszt.gov.hu portál fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetőjét kérdeztük az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér részleteiről.

Információs sztrádán az egészségügy

Az egészségügyi adatokkal kapcsolatos lakossági digitális önrendelkezés február 15-től kezdődően lehetségessé vált. A 2017. nyár végéig tartó éles EESZT próbaüzem feladata a rendszer éles tesztelése a biztonságos és gyorsabb gyógyulás, valamint a személyre szabott, minőségi egészségügyi ellátás érdekében.

A fokozatosan bevezetésre kerülő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) legfőbb célja, hogy a betegek minél biztonságosabb és minél inkább személyre szabott ellátást kapjanak. Az uniós támogatással az Állami Egészségügyi Ellátó Központ irányításával létrehozott EESZT modern és egységes informatikai környezetben, felhő alapú technológián alapuló kommunikációs térben és a jelenleg elérhető legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel fogja ez év végéig az egészségügy szereplőit – a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást, valamint a lakosságot − összekapcsolni egymással.

Az ellátás biztonsága és gyorsasága az orvos rendelkezésére álló egészségügyi adatok mennyiségétől is függ, ezért fontos, hogy amikor valaki bekerül egy fekvő- vagy járóbeteg-ellátó intézménybe, elegendő adattal rendelkezzen róla a kezelőorvosa ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb terápiát a lehető legrövidebb idő alatt megállapíthassa.

Az EESZT-ről és az egészségügyi adatokkal kapcsolatos lakossági digitális önrendelkezésről minden információ megtalálható az EESZT információs portálján: e-egeszsegugy.gov.hu, ahonnan a Lakossági portál is elérhető. A belépéshez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes TAJ azonosítóra van szükség, e kettő garantálja, hogy mindenki csak a saját adataihoz férhet hozzá. Ügyfélkapus hozzáférés nélküli önrendelkezésre a Kormányablakoknál nyílik lehetőség.

Az EESZT szakmai felületét kizárólag a szakmai felhasználók érhetik el, ők is csak a végzettségüknek és intézményi szerepkörükhöz rendelt jogosultságaiknak megfelelő tartalommal. Az adott egészségügyi dolgozó a beteg ellátása során a személyes, kétfaktoros azonosítást igénylő bejelentkezést követően sem férhet hozzá az adott beteg minden egészségügyi adatához, hanem kizárólag azokhoz, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára, valamint amelyeket a beteg − önrendelkezési jogával élve − megosztott vele. A Lakossági portálon (valamint a Kormányablakoknál) folyamatosan nyomon követhető, hogy az EESZT-n keresztül elérhető adatainkhoz ki és mikor kért hozzáférést. Beállítható az is, hogy a rendszer értesítést küldjön a személyünkhöz kapcsolt új adatok bekerüléséről, és amennyiben indokoltnak érezzük, korlátozásokat határozhatunk meg a lekérdezőre vagy egyes adatokra vonatkozóan. A rendszer alapbeállítása eleve csak a kezelőorvosok számára biztosítja az adatok elérését, és elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó, így például a pszichiátriai és nemi betegségekhez kötődő dokumentumokat, amelyeket kizárólag az e területeken dolgozó kezelőorvosok láthatnak.

A próbaüzem időszaka alatt csak azoknak a konkrét ellátással kapcsolatos adatai kerülnek be az EESZT-be, akiket a próbaüzemben részt vevő intézmények valamelyikében vizsgálnak, illetve kezelnek. Az önrendelkezés során beállított szabályok érvényben maradnak a próbaüzem 2017. harmadik negyedévében befejeződő időszakát követően is. A közfinanszírozott egészségügyi intézmények kötelező csatlakozása 2017 novemberében várható.

Szabó Bálint, az EESZT Fenntartási és Üzemeltetési főosztályvezetője – Állami Egészségügyi Ellátó Központ

A korábbi Egészségügyi Hírkommentjeinkért látogasson el weboldalunkra (www.patikapenztar.hu, www.ujpiller.hu).

A mérsékelt kalóriabevitel csökkenti a rák kockázatát

2017 februárjában a WHO Nemzetközi Rákkutatási Hivatala és az Európai Elhízástudományi Társaság együtt hívta fel a súlyfelesleggel élők figyelmét a fokozott rákrizikóra. Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász a Ritmus.hu-n számolt be arról, hogy milyen daganatok kockázatát növeli az elhízás. Az egészség- és életmódmagazin cikkéből arra is választ kapunk, hogy megelőzhető-e az életmód megváltoztatásával a rák.

A fogyást segíti, de önmagában is képes a rák rizikójának csökkentésére például a fizikai aktivitás fokozása. Több testmozgás, kevesebb ülés, heti 150 perc közepes intenzitású testmozgás beillesztése az életmódba a megelőzés eszköze, heti 300 perc közepes intenzitású testmozgás pedig a fogyás ütemét is felgyorsítja. A hatékony testsúlykontroll és a rák megelőzés elképzelhetetlen az egészségtudatos táplálkozás nélkül. Számos tudományos vizsgálat igazolta mérsékelt kalóriabevitel mellett  a  megfelelő zöldség-, és gyümölcsfogyasztás, valamint rostbevitel daganat megelőző hatását. A WHO ajánlása szerint napi 5 adag, azaz 400 g zöldség, és gyümölcs napi bevitelére kell törekedni (1 adag=80 g). Az európai felnőttek többsége azonban nem fogyasztja el ezt a mennyiséget, és az európai gyerekeknek is csak 6-24%-a éri el a kellő adagot. Kutatások szerint az ajánlottat is meghaladó mennyiségű, napi 8 adag, többségében friss zöldség (5 adag) és gyümölcs (3 adag) rendszeres fogyasztása 25%-al csökkenti a daganatos halálozás rizikóját. (A teljes cikket itt olvashatja.)

További híreinkért látogasson el a honlapunkra  |  Leiratkozás
patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.