2016. március
1. Itt van a 200 ezres cafeteriaplafon negatív hatása

Úgy tűnik, az egészségpénztári szektor hiába alkalmazkodott a gazdasági válsághoz, ahhoz, hogy igazi lendületet kapjon, szükség lett volna újabb ösztönzőkre. Jelen pillanatban azonban az adóemelés miatt csökkent az összesített tagdíjbevétel, és ezzel együtt csökkentek a korábban stagnáló szolgáltatási kiadások is.

A Magyar Nemzeti Bank február végén publikált szektorjelentéséből egyértelmű: a 200 ezer forintos cafeteriaplafon tavalyi bevezetése nyomot hagyott az egészségpénztári szektor 2015-ös teljesítményén. Míg tavaly ilyenkor boldogan számoltunk be arról, hogy az ágazat újból növekedésnek indult, és átlépte az 500 milliárdos álomhatárt, idén kisebb lelkesedéssel fogadtuk az eredményeket.

Csökken az egészségpénztári szektor (2010-2015)


A csökkenő munkáltatói befizetéseket nem tudta ellensúlyozni a tagság növekvő egyéni aktivitása sem, így összességében kevesebb pénz került az egészségkasszákba. Ezzel nemcsak a dolgozók veszítettek, hanem a nemzetgazdaság egésze. Az egészségpénztári befizetések ugyanis maradéktalanul megjelennek a magyar egészségügyben plusz forrásként, ráadásul fehérítik a gazdaságot lévén szó átlátható bankszámlapénzről. Az önkéntes egészségpénztári megtakarítások a hálapénzgazdaság, valamint a lakásrendelőkben virágzó szürkegazdaság visszaszorításában is jelentős szerepet játszanak.

Az egészségpénztári szektor 12 milliárd forint cafeteriaadót hozott a költségvetésnek, ugyanakkor ezek a forintok akár az egészségügyet is gazdagíthatták volna. A forrást tehát az állam egyértelműen az egészségügyből vonta ki, arra azonban nincs rálátásunk, hogy mit finanszírozott belőle. Mindenesetre az egészségügyre fordított költségvetési forintok GDP-arányosan csökkennek 2014 óta: 2014-ben 4,2%, 2015-ben 4,1%, 2016-ban 3,9% (forrás: Policy Agenda/hvg). A hvg egy korábban megjelent cikke szerint 2013-hoz viszonyítva a 2016-os költségvetésben az egészségügy, az oktatás területén szinte minden dimenzió szerint kisebb arányban állnak rendelkezésre pénzek.

A sok kedvezőtlen trend mellett azonban jó hír, hogy a lakosság egyre növekvő hányada látja be, hogy a biztonságos élet feltétele az öngondoskodás. 2015-ben – hosszú évek óta először – megállt a taglétszám csökkenése, sőt dinamikusan bővült a belépés mellett döntők száma és az egyéni befizetések volumene is növekvő pályára állt.

Változás az egészségpénztári szektorban 2015/2014 (adatok millió forintban)

  2014. év szektor 2015. év szektor Változás (2015/2014)
BEVÉTEL      
Összes bevétel 52 978 49 550 -6,47%
Tagdíj 13 154 15 596 18,56%
Munkáltatói hozzájárulás 36 953 31 171 -15,65%
Egyéb befizetés 1 990 1 685 -15,33%
Támogatás,adomány 881 1 098 24,63%
VAGYON      
Fedezeti Tartalék 55 459 53 687 -3,20%
Működési Tartalék 4 217 4 293 1,80%
Likviditási Tartalék 535 558 4,30%
TAGSÁG      
Aktív tagviszony száma 1 021 526 1 045 964 2,39%
új tagok száma 61 754 84 438 36,73%
Megszűnt tagság db. 74 264 60 400 -18,67%
IGÉNYBEVETT SZOLGÁLTATÁSOK      
Összesen Összes ráfordítás 54 787 52 340 -4,47%
2. Döntsön most, ha fontos az egészsége!

Március 31-ig mérlegelheti a prémium patikakártyás szolgáltatásokat nyújtó Új Pillér Egészségpénztárba való belépés mellett szóló érveket, ha szeretné kihasználni az 50%-os tavaszi kedvezményt. Hatalmas az érdeklődés, egyre többekben tudatosul, hogy az egészségéről magának kell gondoskodnia. Azoknak is szeretnénk segíteni, akiket csak az tart vissza a belépéstől, hogy még nem döntötték el, miért érdemes a prémium újpilléres kártyát választani.

2006-ban lépett a piacra a prémium újpilléres patikakártya, amely prémium megtakarítást ígér költséghatékony feltöltéssel. Ez a lehetőség elsősorban a maguk és családjuk egészségéről különleges módon gondoskodók számára kínál utolérhetetlen előnyöket. Optimális a nagy összegű, előre nem látható kiadások finanszírozására is. A havi 10 ezer forintos minimális feltöltésért cserébe igazán prémiumügyfélként érezheti magát a kártya tulajdonosa.

  Az akció
vége
A belépési díj nagysága Megtakarítás
Új Pillér 2016. március 31. új belépőknek 2 000 Ft a 4 000 Ft helyett új belépő pénztártagonként 2 000 forint
Miért az egészségpénztár?
Miért a prémium Új Pillér?


A belépési akció részleteiért kattintson ide!

3. Márciusban visszamenőlegesen utalható a januári céges cafeteria

A munkáltatói tagdíjhozzájárulás feltételei nem változtak 2016-ban, ugyanakkor a minimálbéremelkedésnek és a kedvezményes cafeteriaadókulcs 1%-os csökkenésének köszönhetően havonta magasabb összeggel tudják a cégek támogatni dolgozóik egészségcélú megtakarításait.

2016-ban havonta 33 300 forintot – a minimálbér 30%-át – tud a munkáltató 34,51%-os adóteher mellett biztosítani egészségpénztári tagdíjkiegészítésként.

Azoknak a munkáltatóknak és munkavállalóknak is kedvez a törvény, akik lassabban, megfontoltabban döntenek a béren kívüli juttatási keretük felosztásáról. A céges – munkáltatói – egészségpénztári hozzájárulás ugyanis utólagosan, három hónapra visszamenőleg is utalható, vagyis az is ki tudja használni az évi 200 000 forintos keretet, aki csak márciusban dönt úgy, hogy biztosítja munkavállalója számára ezt a cafeteriajuttatást.

Tekintse meg a vonatkozó jogszabályt!


A 200 ezres cafeteriaplafon ugyanakkor határt szab a kedvezményes adózással adható juttatási összegnek: legfeljebb 6 hónapra tudja a munkáltató a maximális összeget biztosítani ezen az áron. Mit tehet az a cég, amelyik éves szinten ennél többel szeretné támogatni a munkatársa egészségpénztári megtakarítását? Két megoldás közül választhat:

  • a 200 000 forint feletti befizetés után normál – 49,98%-os adót fizet attól a hónaptól, amikor átlépi az összeghatárt – vigyázat! az összeghatárt figyelembe kell vennünk akkor is, ha visszamenőleg utalunk –, vagy
  • egyéni számlán jóváírt adományként növeli munkavállalója megtakarítását.

Hogyan működik az újpilléres céges hozzájárulás és az adomány?


Bár magasabb adókulcs vonatkozik a 200 000 forint feletti munkáltatói tagdíjkiegészítésre, a cégek számára még így is kedvezőbb a juttatás költsége a bért terhelő járulékokhoz képest. Vegyünk egy 30 000 forintos nettó juttatási keretet, ami bérként 57 970 forintjába kerül a cégnek. Adómentes juttatásként – például adományként, bár ebben az esetben a kedvezményezettnek, ahogy már említettük a Hogyan működik az újpilléres céges hozzájárulás és az adomány? címszó alatt, SZJA-fizetési kötelezettsége keletkezik – 30 000 forintjába, kedvezményes adózású cafeteria juttatásként 40 353, míg normál adózású béren kívüli juttatásként 44 994 forint a munkavállaló költsége.

A fenti példából jól látszik, a normál adózású elemek is olcsóbban adhatók, mint a bér.

30 ezer Ft nettó kifizetés ára 2016-ban

újpilléres adományként 30 000 Ft
újpilléres munkáltatói hozzájárulásként (200 E Ft-ig) 40 353 Ft
újpilléres munkáltatói hozzájárulásként (200 E Ft felett) 44 994 Ft
bérként 57 970 Ft


4. A régi szereplőket hozza helyzetbe a brüsszeli döntés

A SZÉP-kártya és Erzsébet-utalvány kibocsátási feltételeit a bizottság túlságosan megszorítónak tartja, azok sértik a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát – derül ki az unió sajtóközleményéből. Az ítélet a Patika-csoporthoz tartozó Multi-Pay® Cafeteria ételfogyasztás zsebét, valamint a SZÉP-kártya szolgáltatását is érintheti.

Magyarországnak tehát biztosan meg kell változtatnia a SZÉP-kártya rendszer és az Erzsébet utalvány egyes elemeire vonatkozó jogszabályokat, miután az Európai Bíróság kimondta, azok nem egyeztethetők össze az uniós joggal. Lukács Marianna, a Patika-csoport igazgatója az énpénzem.hu-nak azt nyilatkozta: „az előkészületet megkezdtük, a piacra lépésre vonatkozó végleges döntést azonban kizárólag az új, a jelenlegi helyzethez igazított magyar jogszabályok ismeretében tudjuk meghozni.” A brüsszeli döntés ugyanis nem jelenti a jelenlegi cafeteriarendszer automatikus változását, sem azt, hogy abba újból bekerülhetnének a korábban étkezési juttatást kínáló megoldások – a Multi-Pay® vagy a francia utalványok – azonos feltételekkel, mint az Erzsébet-utalvány.

A multipayes kártyaelfogadó partnereknél a kártya ételfogyasztás zseb funkciója azonban jelenleg is aktív, hatályban vannak az erről szóló szerződések is. „Ha a jogszabályok úgy alakulnak, a Multi-Pay® zseb készen áll arra, hogy a munkáltatók feltöltsék, a munkavállalók pedig a korábban megszokott módon költsék el a juttatást” – tette hozzá Lukács Marianna.

5 pontban is aggályosak a magyar cafeteriaelemek
5. Fenntarthatatlan a jelenlegi struktúra

A humánerőforrás-krízis a teljes magyar egészségügyi ágazatra jellemző - hangsúlyozta Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára Siófokon, a Magyar Kórházszövetség XXVIII. kongresszusának nyitónapján. Kijelentette: bármit csinálnak, nincs és nem lesz elegendő alapellátó orvos ahhoz, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátási struktúrát fenntartsák, éppen ezért szükséges azt átalakítani.

A konferencián Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról a kormányzati szándékról beszélt, amely kivenné a szakellátásból azokat az ellátási formákat, amelyek a szociális ágazathoz tartoznak. Ezt három részben tervezik megtenni, az első lépés elvileg idén júliusban lenne, de még jogi szabályozásra vár a két terület szétválasztásának lehetősége.

A jövőben a népegészségügyi és a személyre szabott szolgáltatásokat is szétválasztaná a kormányzat. Erről Szentes Tamás országos tisztifőorvos beszélt a kórházi szolgáltatásokra vonatkozó minimumrendelet megújítása kapcsán. Felidézte, az első ilyen rendelet húsz évvel ezelőtt született, legutóbb pedig 2012-ben dolgozták át. Ez azonban túl statikus, nem a működési szempontok figyelembevételével közelíti meg a szolgáltatásokat. Az új szabályozásnak, amit várhatóan szeptemberben terjesztenek be, a bürokrácia csökkentése is fontos fundamentuma kell, hogy legyen Szentes szerint.

6. Egészségügyi Hírkomment: Válaszra várunk

Felmerült, hogy a jövőben bizonyos feladatokat orvos helyett egyetemi végzettségű ápoló is önállóan elvégezhet. Dr. Kökény Mihályt PhD. egyetemi oktatót, korábbi egészségügyi minisztert kérdeztük, hogy szerinte van-e létjogosultsága az ápolói kompetencia kiterjesztésének, és az választ ad-e a hazai egészségügy problémáira.

Ápolók orvosi köpenyben?


Válaszra várunk

Az ápolói kompetencia kiterjesztése régóta érlelődő és indokolt lépés. Akkor is az lenne, ha a magyar egészségügy nem napjainkban élné története legsúlyosabb válságát és amolyan "békebeli", bár nem optimális körülmények uralkodnának kórházainkban és rendelőinkben. Azt azért nem árt tudnunk, hogy a legtöbb kórházban eseti felhatalmazással, de a nővér ma is önállóan köti be az infúziót, dönt fájdalomcsillapításról, a háziorvos megbízásából vérnyomást, vércukorszintet is ellenőriz, sőt bizonyos határokon belül terápiát is módosít egyes praxisokban. Az persze jó kérdés, hogy ehhez külön egyetemi mesterképzésen kell-e diplomát szerezni; bizonyára egy rövidebb gyakorlati felkészítés is elegendő lenne, ami még az alapképzésbe is beleférhet. De idehaza az intézményi érdek mozgatja a dolgokat (mondom némi rosszhiszeműséggel), hiszen az egyetem ezzel új szak akkreditációjára pályázhat, s talán még egy kis normatíva is csurran-cseppen...

A nagyobbik baj azonban, hogy ez a megbecsülés ápolóinkat nem fogja visszatartani a külföldre vándorlástól. Lehet és kell is nagyobb puvoárt adni a nővéreknek, de amíg a kormányzati propagandában óriási béremelésnek hirdetett pótlékkiegészítések ellenére a 20 éves gyakorlattal rendelkező több műszakos ápoló sem kap többet havi nettó 400 eurónak megfelelő forintnál, amíg a Lajtán túl kiszámíthatóbb, kellemesebb munkakörülmények között ennek legalább négyszeresét utalják számlájára, a pályaelhagyást nem lehet megállítani. Az idősödő társadalom pedig egyre gyakrabban teszi fel azt a kérdést: ki fog itt gyógyítani, ki fog itt ápolni? Ma még a felelősöknek nincs válaszuk és Shakespeare-rel szólva: "a többi néma csend".

Dr. Kökény Mihály PhD. egyetemi oktató, korábbi egészségügyi miniszter

A korábbi hónapokban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja.

7. Újpilléres segítség a cafeteria egyszerű tervezéséhez

A prémiumkasszás munkáltatók egyedülálló segítséget kapnak stratégiáik elkészítéséhez, vagy beadványok indoklásához is a munkáltatói kontrolling révén, amelyet minden év márciusában küldünk ki. A segítségével gyerekjáték a juttatási csomagok optimalizálása: cégre szabottan megmutatjuk, hogy az előző évben mekkora összeg érkezett az újpilléres patikakártyára és azt a dolgozók hogyan használták fel.

A kimutatás havi bontásban készül, tartalmazza a munkáltatói hozzájárulást és a dolgozók által a pénztárba teljesített befizetéseket, a főkártyák, társkártyák számának alakulását és a dolgozók által igénybevett szolgáltatások listáját is. A dokumentum letölthető és elektronikusan szerkeszthető annak érdekében, hogy még több információt nyerjünk ki a számokból. Arra is van mód, hogy a munkáltató ellenőrizze az Új Pillér Egészségpénztár számára indított utalásai beérkezésének dátumát, összegét és a lekönyvelés jogcímét, amennyiben regisztrál az újpilléres céges online ügyintézési felületünkön, vagy már regisztrált felhasználónk. Az adatok tetszőleges időszakra, legfeljebb két évre visszamenőleg érhetők el.

8. Márciusban még beküldheti a tavalyi készpénzfizetési számlákat

A készpénzfizetési számlával igénybevett újpilléres szolgáltatások árát a számlák eredeti példányának beérkezését követő 30 napon belül átutaljuk (amennyiben rendelkezésre áll az összeg az egyenlegén) Önnek a megadott számlaszámra. Alapvetően az év során folyamatosan várjuk a számlákat, de akkor sincs baj, ha még most talált a zsebében olyat, amely a tavalyi költésre vonatkozik.

Bár ma már a legtöbb szolgáltatónál lehet újpilléres patikakártyával fizetni, azért akad olyan helyzet, amikor készpénzfizetési számlával veszünk igénybe egészségpénztári szolgáltatást. Ezeket az összegeket akkor tudjuk Önnek visszautalni, ha megküldi a pénztárnak az erről szóló számlákat adott évben, illetve következő év március 31-ig.

A számla eredeti példányát várjuk az Új Pillér Egészségpénztár címére (1022 Budapest, Bimbó út 18.). Kérjük, a számla vevő rovatában szerepeljen az Új Pillér Egészségpénztár neve és címe, valamint az Ön neve, és kártyaszáma. A számlát egy kísérőlevéllel kell beküldeni, amelyben kérjük, adja meg nevét, 16 jegyű kártyaszámát és azt a bankszámlaszámot, ahova a visszautalást kéri. A kísérőlevelet itt töltheti le.

Mielőtt a számlákat postára adná, kérjük, ellenőrizze újpilléres egyenlegét online felületünkön. Ehhez elegendő megadnia a kártyaszámát és születési évét. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a teljes összeget csak abban az esetben tudjuk visszautalni tagjainknak, ha a kártyaegyenlegük fedezi a készpénzfizetési számlán szereplő összeget.
Ez a multipayes lépés közelebb visz a készpénzmentes világhoz

9. Orvosság férfias bajokra

Azt szokták mondani, a férfibetegeknél nincs rosszabb. Az erősebbik nem ugyanis rém hangosan és látványosan szenved, ha nem érzi jól magát. Kivéve, ha a szemérmesség legyőzi a fájdalmat. Amennyiben „férfiasságukat” támadja meg a kórság, ha lehet, a legnagyobb titokban kérnek segítséget – írja a ritmus.hu cikke.

Sűrű vizelési inger, herefájdalom, szúró, égető vizelet? Már látjuk magunk előtt a kínoktól eltorzult férfiábrázatot a televízió képernyőjén, és a választ, valamelyik készítményt, amely megoldás a problémára. Márpedig a probléma létezik, akkor is, ha erről kevés érintett vesz tudomást.

Ötven év felett minden második férfi ismeri a prosztata-megnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80%. De a szakemberek szerint gyakorlatilag nincs olyan férfi, aki élete során ne találkozott volna a férfiasságát bármilyen módon érintő problémával. Merevedési zavarral, inkontinenciával, vagy valamilyen szexuális úton szerzett gyulladással.

A ritmus.hu cikkéből megismerheti a lehetséges férfibajokat, és az arra adható válaszokat, a prémium újpilléres patikakártyával pedig a gyógyszertárakban megvásárolhatja a szükséges szereket a PSA egyszerű, otthon végezhető tesztjétől a gyógyszereken át a javallott vitaminokig.

10. A vállalatvezetők többsége még nem érzi a 21. századi HR-kihívásokat

Dr. Trautmann László a BCE Mikroökonómiai tanszékének tanszékvezető tanára, az Objektív Kutatóintézet kutatási igazgatója januárban a Piac & Profit által szervezett Cafeteria és öngondoskodás – 2016 című konferencia bevezető előadásában a 21. század nagy kérdéseként említette a profit és a közjó szolgálata közötti egyensúlykeresést (Dr. Trautmann László gondolatairól itt olvashat bővebben.

Ennek kapcsán februárban azt kérdeztük Önöktől, hogy érzékelik-e munkahelyükön a humánerőmenedzsment szerepének felértékelődését. A válaszok megdöbbentőek: a válaszadók háromnegyede szerint az ő cégüknél semmi jele a szemléletváltásnak, a tulajdonosok célja továbbra is csupán a profitmaximalizálás. Mindössze 25% volt az, aki határozott igennel válaszolt, és azt állította, hogy a vállalatvezetés egyre inkább partnerként kezeli a dolgozókat. Kisebbségben vannak tehát azok a munkahelyek, amelyek vonzók lehetnek a fiatalok számára.

A tehetséges fiatal munkavállalók számára ugyanis egyre fontosabb munkahelyválasztási szempont a vállalati légkör, a jól látható karrierív és a kreatív feladatok megléte. Ráadásul ez a generáció szívesen költözik: ha itthon nem találja meg a számításait, gondolkodás nélkül nyugatnak veszi az irányt. Ezt mutatja többek között a Randstad friss felmérése is, amely szerint a magyar fiatalok 50-60%-a szeretne külföldön továbbtanulni vagy dolgozni. Kérdés, ha a cégek döntő többsége nem tart lépést a mai elvárásokkal, lesz-e kellően érdekes, jól fizető munkahely Magyarországon, amely a világot járt fiatalokat visszacsábítja.

A felmérés eredménye:

  1. Igen, határozottan. Idén a vezetőség a béremelés kérdésében és a cafeteriamenü összeállításakor is sokkal inkább partnerként kezelte a munkatársakat. 25%
  2. Nem. Éppen úgy a profitmaximalizálás a tulajdonosok célja, mint korábban. A kooperációnak, vagy a dolgozók munkakörülményeinek javítására irányuló intézkedéseknek a leghalványabb jelét sem látom. 75%
  3. Nem tudom, de nem is érdekel. Nekem csak az a fontos, hogy legyen munkám és megkapjam a fizetésem. 0%

Köszönjük, hogy véleményével segítette felmérésünket!

11. Ön hogyan kezelné az orvoshiányt Magyarországon?

Az orvosképzés tekintetében a világ vezető országai közé tartozunk, hazánkban minden százezer lakosra jut 15 diplomát szerző doktor, míg ez a szám például Svédországban épphogy eléri a 10 főt – mutat rá az OECD Health at a Glance 2015 jelentése. Ugyanebből a jelentésből viszont az is kiderül, hogy míg Svédországban 4, hazánkban csupán 3 orvos jut ezer lakosra, így a magyar doktoroknak közel másfélszer több pácienst kell ellátniuk, mint a nyugati kollégáiknak. A jelenség egyik oka, hogy – ahogy a CIG Pannónia idei kutatása nemzetközi statisztikákra hivatkozva rámutat – évente kétezer egészségügyi dolgozó, köztük közel ezer orvos hagyja el Magyarországot, és fogadtatja el a diplomáját vagy képesítését külföldön. „Az idősödő társadalom pedig egyre gyakrabban teszi fel azt a kérdést: ki fog itt gyógyítani, ki fog itt ápolni?” – mutat rá a problémára Dr. Kökény Mihály PhD. egyetemi oktató, korábbi egészségügyi miniszter. (A szakember véleményét megismerheti hírlevelünk 6. pontjában). A gondokat ma már a kormányzat is kénytelen elismerni: „A humánerőforrás-krízis a teljes magyar egészségügyi ágazatra jellemző” - hangsúlyozta Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára Siófokon, a Magyar Kórházszövetség XXVIII. kongresszusának nyitónapján. Kijelentette: bármit csinálnak, nincs és nem lesz elegendő alapellátó orvos ahhoz, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátási struktúrát fenntartsák, éppen ezért szükséges azt átalakítani.

Ön hogyan kezelné az orvoshiányt Magyarországon?

  1. Meg kell állítani az elvándorlást. Ezt pedig kizárólag a bérek rendezésével, a nyugati bérszinthez való közelítéssel lehet.
  2. Jó ötletnek tűnik a szakápolók feladatkörének bővítése. Ily módon a beteg néhány területen kevésbé fogja érzékelni az orvoshiányt, így úgy tűnhet számára, hogy magasabb minőségű ellátásban részesül.
  3. Be kell csatornázni a magánforrásokat az ellátás finanszírozásába. A magánkórházak, magánrendelők nem panaszkodnak orvoshiányra
  4. Valójában nincs orvoshiány, csak az öregedő társadalom következtében több a beteg.

Szavazzon Ön is a www.ujpiller.hu oldalon.

Köszönjük, hogy megosztja velünk a véleményét!

12. Egészség? Tudatosan! Minél előbb utal a NAV, annál előbb szaporodnak a prémium egészségforintok

Az év első negyedéve rendszerint az SZJA-bevallás elkészítéséről és az adójóváírások kiszámolásáról szól. Minél előbb kész a bevallás, annál hamarabb kerülhet az egészségszámlára a legfeljebb 150 000 forint, amelyet levonás nélkül fordíthat saját és családja jóllétére.

A hibátlanul kitöltött nyomtatvány beérkeztetését követően a NAV 30 napon belül köteles a pénztártagnak járó adókedvezményt visszafizetni. Az idei év az Új Pillérnél – akárcsak a Patikánál – az egészségtudatosságról szól, remélve azt, hogy az öngondoskodás – mint az egész család egészségéről való tudatos gondoskodás – a mindennapok rutinjává válik. A tavalyi számok – új belépők növekedése és a kilépők számának csökkenése – azt mutatják, hogy az erőfeszítéseink nem hiábavalók. (Az egészségpénztári szektor 2015-ös teljesítményéről hírlevelünk 1. pontjában olvashat részletesen.

A prémium Új Pillér számtalan módon járul hozzá, hogy tagjai minél könnyebben és gyorsabban hozzájussanak az őket megillető adójóváíráshoz:

  1. Az újpilléres adóigazolás ingyen letölthető a weboldalunkról

Amennyiben bármilyen okból nem kapta meg a postán küldött adóigazolást, lépjen be az Új Pillér Online ügyintézésébe, ahol az adóigazolások, ahogy azt tagjaink már megszokhatták, letölthetőek pdf formátumban. Az online ügyintézésben elérhető igazolás a NAV számára hivatalos dokumentumnak elfogadott adóigazolás.

  1. Segítünk az SZJA-bevallás helyes kitöltésében. Kövesse az alábbi 3 lépést!

    1. Nyissa meg az alábbi dokumentumot (segédlet), ahol az SZJA-bevallás soraihoz igazítva vezetjük a tollát (vagy az egerét), hogy az újpilléres adóigazolásban szereplő 8 sor adatát az SZJA-bevallásban a megfelelő helyekre írja be.
    2. Figyelmesen írja be a saját SZJA-bevallásába az újpilléres adatokat! Minden adat egyformán lényeges, de a 137. sor – ahol arról nyilatkozik, melyik kasszába kéri a visszajáró SZJA-t – különösen fontos. Csak olyan pénztárba kérheti vissza az SZJA-t, ahol 2015. december 31-én rendelkezett érvényes tagsági jogviszonnyal valamint adókedvezményre jogosító befizetéssel.
      Az Önnek járó SZJA-támogatást bármilyen típusú önkéntes kasszába kérheti, ahogyan a befizetéseket is teljesítheti egyszerre több típusú pénztárba is. Az azonnal költhető egészségpénztári megtakarítással szemben a nyugdíjpénztári számlán felhalmozott pénz a nyugdíjkorhatár eléréséig holttőke. Néhány kivételtől eltekintve – rokkantság esetén a teljes összeg, illetve 10 év után a hozam felvehető adómentesen – a nyugdíjszámla feltörése nagyon sokba kerül. Arra azonban nincs mód, hogy az adójóváírás összegét megosszuk a kasszák között. Az adóhivatal egy jogcímen járó adókedvezményt csak egy helyre tud elutalni.

      A Patika-csoporthoz tartozó pénztárak adószáma:
      • a Patikapénztár adószáma: 18238949-1-41
      • az Új Pillér adószáma: 18189072-1-41
      • a Tradíció Nyugdíjpénztár adószáma: 18190728-1-41
      • a Tempo Nyugdíjpénztár adószáma: 18455515-1-41
    3. Ha az összes szükséges adat szerepel a bevallásában, végezze el a szükséges számításokat, majd postázza az iratokat – a magánszemélyek szja-bevallásást és az adónyilatkozatot.


Magánszemélyeknek május 20-ig kell elkészíteniük és postára adniuk a bevallásukat.

2016: Egészség? Tudatosan!