Cafeteria 2018: adjon többet ugyanakkora ráfordításból!

Idén nem rendezte át a kormány a cafeteriarendszert, csökkentették viszont az egyes meghatározott juttatások adóját 2,95%-kal. 2017 óta ebbe a kategóriába tartoznak a munkavállalók által leginkább kedvelt és a családok számára legnagyobb értéket jelentő cafeteriás juttatások, mint például az iskolakezdési támogatás, az étkezési juttatás vagy az önkéntes pénztárak.

 

Bizonyos juttatások nem váltanak ki érzelmet a munkavállalóinkból, míg másokkal fokozhatjuk lojalitásukat, cégünk iránt érzett pozitív érzéseiket, munkavégzésük hatékonyságát, biztonságot teremthetünk a munkahelyen – véli Kardos György cafeteriaszakértő, akitől azt kérdeztük, hogy lehet-e és ha igen, hogyan, csökkenteni a fluktuációt juttatásokkal.

A megfelelő munkatársak megtalálása és megnyerése mellett a vállalatvezetők 60%-ának a dolgozók megtartása okoz nehézséget. Dr. Trautmann Lászlót, a Budapesti Corvinus Egyetem Mikroökonómiai tanszékének tanszékvezető tanárát, a Patikapénztár ellenőrző bizottságának elnökét kérdeztük a bérezés, a teljesítményelismerés szerepéről ebben a helyzetben.

A 2017-es cafeteriaváltozások kedvezőtlenül érintették a munkáltatókat: jelentősen szűkült a kedvezményesen adható juttatások köre, míg a munkavállalók által legkedveltebb elemek adója megugrott. A megnövekedett közteher ellenére a Patika-csoport mindkét pénztára, a Patika és az Új Pillér Egészségpénztár is sikeresen vette az akadályt.

Felmérés: Jó az adópolitika iránya, de még nem érzékelik a hatását a hazai cégvezetők

A Joint Venture Szövetség tagjai körében végzett felmérésében megkérdezett vállalatvezetők többnyire javulóként érzékelik a befektetési környezet változásait, de kiugróan magasnak az ÁFÁ-t, és továbbra is soknak a bérterheket. 2018 legnagyobb kihívásaként egyértelműen a megfelelően képzett munkaerő megszerzését, illetve a kompetens munkavállalók megtartását érzékelik a magyar vállalkozások.

200 milliárd forint béremelésre vagy a juttatások bővítésére

Január 1-től a bruttó bérek után fizetendő szociális hozzájárulási adó 22%-ról, 19,5%-ra csökkent. Ez kormányzati becslések szerint 200 milliárd forintot hagy a munkaadóknál. A cégek az összeget technikai fejlesztésekre és béremelésre fordíthatják Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint.

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.