Javában tart a 40 napos nagyböjt, amivel a keresztények húsvétra készülnek. Böjtölni azonban akkor is érdemes, ha ezt nem vallási okokból tesszük, hanem az egészségünk megőrzése a célunk.
Idén március 5-e volt a nagyböjt első napja, ami április 19-én nagyszombaton ér véget. A keresztény világ ezt a 40 napot bűnbánati időszaknak tartja, amikor a hívők az étkezések korlátozásával igyekeznek bűnbánatot gyakorolni és megtisztulni. Az első évezred végéig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. A mai egyházi szokások már kevésbé rigorózusak: összesen két napra, a böjt első napjára (hamvazószerdára) és nagypéntekre vonatkozik a húsmentes étrend. Ezen kívül ezen a napon csak háromszor lehet étkezni és legfeljebb egyszer jól lakni.
A dietetikusok és egyes belgyógyászok szerint azonban érdemes ennél lényegesen szigorúbb étkezési szokásokat követni a hétköznapokban (nem kampányszerűen!), ha hosszútávon szeretnénk megőrizni az egészségünket a mai városi életforma mellett. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus például úgy látja, a táplálékbőség valójában beteggé teszi az embereket. A szakemberrel a hvg.hu készített korábban interjút, amiben sok szó esik az időablakos böjtölésről – amikor valaki a nap 24 órájából összefüggően minimum 12 órát, de inkább 14–18-at nem eszik – is, ami felülírja a napi ötszöri étkezést vagy a hatalmas reggelik mítoszát. „A mai tudásunk szerint a mi nyugati típusú, mozgásszegény életmódunk mellett a növényi alapú, húsban szegény étrend a legjobb, de vannak népcsoportok, ahol alig esznek zöldséget, mégis ritkán fordul elő náluk szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedés. Nincsenek általános igazságok, amelyek mindenki számára, mindenhol igazak lennének” – vallja a szakember az interjúban.
Az étkezés időintervallumának szűkítésének jótékony hatására a Semmelweis Egyetem kutatása is rámutatott. A 300 tanulmány eredményeit elemző vizsgálat készítői szerint a napközbeni étkezési időkorlátozás a daganatok növekedésének lassításában is hatékony lehet, ahogyan a ketogén étkezés és a böjtölés is. A Semmelweis Egyetem kutatásának fő üzenete, hogy a napi kalóriabevitel csökkentése, valamint a táplálkozás tudatosabb megközelítése javíthatja a rákkezelés eredményeit, és csökkentheti a daganatok kialakulásának kockázatát – olvasható a PlanetZ.hu-n, Magyarország első, AI támogatású környezetvédelmi hírportálján. A megfelelő étrenddel nemcsak lassítható a rákos sejtek terjedése, hanem javítható a kezelésre adott válasz is, mivel arákos sejtek tápanyagigénye jelentősen eltér az egészséges sejtekétől. Míg az egészséges sejtek rugalmasan képesek alkalmazkodni a különböző energiaforrásokhoz, addig a rákos sejtek nagy mennyiségű glükózt és más tápanyagokat igényelnek a gyors növekedéshez.
A kutatások kimutatták, hogy a daganatos sejtek különböző forrásokból nyernek energiát:
Mivel a tumorsejtek nem tudnak hatékonyan alkalmazkodni az alternatív energiaforrásokhoz, az étrend módosításával gyengíthető a növekedésük. A ketogén diéta lényege például a magas zsír- és alacsony szénhidrátbevitel, amely arra készteti a szervezetet, hogy glükóz helyett a zsírok lebontásából származó ketonokat használja energiaforrásként. Az egészséges sejtek könnyen felhasználják a ketonokat, de a tumorsejtek metabolikusan rugalmatlanok, így nehezen tudnak alkalmazkodni ehhez a váltáshoz. Ezen kívül az időszakos böjt is arrakényszeríti a sejteket, hogy alternatív energiaforrásokat használjanak, így az éhezés időszakában a daganatos sejtek sokkal sérülékenyebbé válnak. (A teljes cikket itt olvashatja)
Borítókép: freepik.com
<< VISSZA
Az oldal hirdetéseket tartalmazhat! Süti-beállítások módosítása Adatkezelési tájékoztató Pénzügyi Navigátor a tudatos fogyasztókért Tájékoztató a visszaélés bejelentési rendszerről Visszaélés bejelentése © 2025 Új Pillér Egészségpénztár Levelezési cím: 1535 Budapest Pf. 861. Székhely: 1022 Budapest, Bimbó út 18. Ügyfélszolgálat: +36-1-210-9790, Tel: +36-1-210-9770, 210-9779 | Fax: 210-9778 | Bankszámlaszám: CIB Bank 10700024-43040607-51100005
Weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény javításához.
Kérjük válassza ki, hogy mely sütiket fogadja el, majd kattintson az Elfogad gombra!
Amennyiben bővebb információra van szüksége az egyes sütikről, kérjük kattintson ide.
Ha később meggondolná magát, a láblécben lévő Süti-beállítások módosítása linkre kattintva bármikol megváltoztathatja döntését.