Új Pillér - Egészség és jóllét generációkon át
szerkezeti elem
 
Így őrizheti meg a kognitív egészségét (2025.02.05)

A Harvard Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint akár 13%-kal is növelheti a demencia kialakulásának kockázatát a vörös húsok fogyasztása – idézi a Neurology tudományos lapban megjelent publikációt a HVG.

A vörös húsok fogyasztását a kutatók korábban már összefüggésbe hozták a daganatos megbetegedések kialakulásával, pontosabban azzal, hogy növelheti a rák kockázatát. De a hús előállítása más módon is káros: a marhatenyésztés miatt Dél-Amerikában jelentős mértékben pusztítják az erdőket, arról nem is beszélve, hogy nagy mennyiségű metán kerül miatta a levegőbe, miközben jelentősen növeli a vízfelhasználást – mutat rá a hvg.hu cikke.

A kutatók most 133 771 amerikai ember egészségügyi adatait nézték át, amit 43 éven keresztül rögzítettek két adatbázisban. Azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a táplálkozás és a demencia kialakulása között. Arra jutottak, hogy ha valaki mindennap nagyjából egy hot doghoz való mennyiségű vörös húst eszik meg, az 1,6 évvel gyorsítja fel a kognitív öregedést. A vizsgálatban résztvevők közül 11 173 embernél alakult ki demencia. Az ő esetükben a napi étkezésük átlagosan negyede vörös húsból állt, vagy valamilyen feldolgozott húst tartalmazott. Ez a mennyiség 13%-kal növelte a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik csak egy kis adag vörös húst fogyasztottak el.

A kutatók a jövőben azt is szeretnék megtudni, miért vezethet a vörös hús fogyasztása demenciához. Minden esetre a szakemberek ezért úgy vélik, a kognitív egészség érdekében a kevesebb húsfogyasztást kellene előtérbe helyezni – írja a Science Alert.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA