Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Jó hatással van a mediterrán étrend a magas vérnyomásra (2024.05.06)

A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent cikk 20 éves adatsorral szolgáltat bizonyítékot arra, hogy a mediterrán étrend követése csökkenti a hipertónia kialakulásának kockázatát.

A sok növényi alapú táplálékban, egészséges zsírokban és sovány fehérjékben gazdag, nátriumban és alkoholban szegény étrend régóta jelen van az egészséges táplálkozással kapcsolatos irányelvekben. Most azonban klinikai evidenciákkal is bizonyították, hogy a mediterrán táplálkozás csökkenti a hipertónia kockázatát.

Az ATTICA vizsgálatot 2001-ben kezdték meg 3042 görög felnőtt bevonásával. A résztvevők átlagéletkora a vizsgálat kezdetekor 41 év volt, és nagyjából egyenlően oszlott meg a nemek között (44%-56% férfi-nő arány). A kutatók személyes interjúkat készítettek velük az életmódjukról, átfogó szociodemográfiai, klinikai és biokémiai adatokat rögzítettek egy szabványosított protokoll alapján. A legfontosabb mérések közé tartoztak a vércukorszint, az inzulin, az összkoleszterinszint és a C-reaktív fehérje szintjének felmérésére szolgáló éhgyomri vérminták. A fizikális vizsgálatok mellett a mediterrán étrenddel szembeni adherenciát is figyelembe vették a MedDietScore segítségével. 2001-ben, a vizsgálat kezdetekor még egyik betegnél sem tapasztaltak magas vérnyomást.

A zöldségben, gyümölcsben, fehér húsokban és halakban gazdag mediterrán étrend alapvetései:

  • fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt,
  • a növényi eredetű proteinek részesítsük előnyben az állati eredetű fehérjékkel szemben,
  • együnk sok hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonaféléket és olajos magvakat,
  • minimalizáljuk a zsíros, vörös húsok fogyasztását,
  • legalább heti 2–3 alkalommal együnk halat,
  • minimalizáljuk a tejtermék és az „olcsó” szénhidrát fogyasztását,
  • preferáljuk az egészséges zsiradékok, elsősorban az olívaolaj használatát,
  • csökkentsük a finomított, feldolgozott élelmiszerek és cukros ételek fogyasztását,
  • só helyett használjunk zöldfűszereket,
  • igyunk legalább napi két liter tiszta vizet.

2022-ben végezték a legutóbbi felmérést az ATTICA keretében. Ekkor 1415 résztvevő adatait rögzítették: ők összességében mérsékelten ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, az átlagos MedDietScore 27,1 volt körükben. 63,1%-uk volt minimálisan aktív, és körülbelül felük túlsúlyos vagy elhízott. 35,3%-ban mutatták ki hiperkoleszterinémia, 3,9%-ban pedig cukorbetegség jelenlétét.

A 20 év alatt 314 személynél alakult ki magas vérnyomás, ami 22,2%-os előfordulási arányt jelent. Azok a személyek, akiknél magas vérnyomás alakult ki, általában idősebbek, túlnyomórészt férfiak voltak, és nagyobb arányban voltak elhízottak, rosszabb volt a kardiometabolikus profiljuk, valamint nagyobb arányban dohányoztak, mint azok, akik hipertóniamentesek maradtak.

A mélyreható elemzés kimutatta, hogy az alacsonyabb kiindulási MedDietScore összefüggött a magas vérnyomás nagyobb előfordulási gyakoriságával. Azok, akik kevésbé tartották be a mediterrán étrendet, szignifikánsan magasabb volt a hipertónia kialakulásának aránya a közepes vagy magas adherenciával rendelkezőkhöz képest. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a MedDietScore minden egyes pontnyi növekedése a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát 7%-kal csökkentette 20 év alatt.

Még az olyan tényezők, mint az életkor, a nem, a BMI, az életmódbeli szokások és a kiindulási egészségi állapot figyelembevétele után is szignifikáns maradt a korreláció az étrend betartása és a hipertónia kockázata között. Jelentős eredmény volt, hogy a mediterrán étrendet az első 10 évben következetesen betartó résztvevők körében is lényegesen alacsonyabb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata: ebben a csoportban 46,5%-kal alacsonyabb volt a rizikó a kiigazított modellben, ami alátámasztja a mediterrán étrendhez való tartós ragaszkodás védő hatását a hipertónia kialakulásával szemben.

Forrás: MedicalOnline/Two decades of data confirm Mediterranean diet cuts hypertension risk

Borítókép: freepik.com/jcomp

<< VISSZA