Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Rendszeres szűréssel megőrizheti a látását (2024.03.05)

Március 6. a Zöldhályog Világnapja. Minél korábban felismerik és kezelik a glaukómát, annál sikeresebben késleltethető a látásromlás, s így megelőzhető a vakság kialakulása.

Magyarországon a betegség 200–300 ezer embert érinthet. A betegség előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő: míg 40 éves korban nagyjából a lakosság 2%-át érinti, addig 80 éves korban ez az arány már 10%-ra emelkedik. A gyógyíthatatlan betegség létrejötte nem függ az életmódtól, étrendtől, csupán annyi bizonyos, hogy a hajlam örökölhető, és hogy gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel azonban a látás akár egy életen át megőrizhető.

A szakemberek szerint 40 év felett mindenki számára ajánlott a szemorvosi ellenőrzés. „Komplett szűrővizsgálattal ugyanis a betegség kizárható, és a megelőzésnek, illetve a kezelésnek nagy szerepe van a látás fenntartásában. Amikor már látásromlás jelentkezik, abban a fázisban a betegség visszafordíthatatlan” – ismerteti dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár.

Sajnos – mivel a zöldhályog hosszú ideig teljesen tünetmentes – betegek mintegy 50%-a nem kerül felismerésre, már csak a nagyon súlyos látásromlás vagy vakság időszakában, azaz a betegség késői stádiumában. Pedig a szemész fájdalommentes vizsgálattal már akkor is felismeri és sikeresen tudja kezelni a betegséget, amikor a páciensnek még egyáltalán nincsenek panaszai. Ezért rendezik meg 2008 óta minden évben a Glaukóma Világnapját, illetve Világhetét.

Ez jó apropó lehet a pénztártagoknak is, hogy az egészségpénztári megtakarításukat kihasználva felkeressék a szemorvost. Az Önhöz legközelebbi specialistát kényelmesen kiválaszthatja az oldalunkon. A szolgáltatóknál feltüntetjük, hogy milyen kedvezményt kínál a újpilléres egészségkártyás fizetés esetén, amely a 20%-os szja-visszatérítés mellett tovább növeli az Új Pillér tagság értékét.

Amennyiben a vizsgálatot megelőzően személyes egészségtervet készíttet és az tartalmazza a zöldhályog-szűrést, plusz 10%-os szja-visszatérítésre is jogosulttá válik a vizsgálat árára vonatkozóan. Ez a kedvezmény az egyéni befizetésre járó 20%-os adóvisszatérítésen felül (de a 150 ezer forintos keretösszegen belül) vehető igénybe. Az egészségterv költsége és az abban előírt szűrővizsgálatokat is finanszírozhatja újpilléres egészségkártyával.

Ha a szemvizsgálat során megállapítják, hogy Önnek szemüvegre vagy kontaktlencsére van szüksége, a lencsét és a keretet is finanszírozhatja az egészségpénztárból. Ebben az esetben kérjük, hogy az orvosi javaslatot is juttassa el hozzánk.

Borítókép:freepik.com/cookie studio

<< VISSZA