Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Mutatjuk a gyógyszer és az étrend-kiegészítők közötti különbséget (2024.03.05)

Előfordul, hogy tagjaink olyan, gyógyszertárban vásárolt termék árát szeretnék visszaigényelni a pénztári megtakarításukból, amely nem elszámolható. Ilyenkor gyakran hangzik el a kérdés, hogy mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között.

A pénztárban kizárólag a gyógyszerek és az OGYÉI engedélyszámmal rendelkező vitaminok, étrend-kiegészítők számolhatók el. A termékek köre folyamatosan változik, ezért javasoljuk, hogy konkrét esetben ellenőrizze az OGYÉI honlapján lévő listát.

Az étrend-kiegészítők és a gyógyszerek között a legfontosabb különbség, hogy az előbbieknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, bár ezek is kedvezően hathatnak az egészségi állapotra, csökkenthetik valamilyen betegség kockázati tényezőjét, illetve segíthetik a gyermekek egészségét és fejlődését. Ezt azonban csak abban az esetben lehet az étrend-kiegészítő csomagolásán jelezni, ha általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokkal alátámasztható, hogy az étrend-kiegészítő vagy annak valamely összetevője és az egészség között összefüggés van – írja a Webbeteg.

Ahhoz, hogy az étrend-kiegészítő bekerülhessen a drogériák vagy gyógyszertárak polcaira, nincs szükség hosszadalmas engedélyeztetésre, a gyártónak csupán be kell jelentenie a forgalomba hozatalt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) számára. Ezután a termék notifikációs számot kap, ez azonban nem elegendő az egészségpénztári elszámolhatósághoz, mivel ebben az esetben a szigorú, aprólékos és mindenre kiterjedő vizsgálatok – a gyógyszerekkel ellentétben – elmaradhatnak.

Honnan tudhatjuk, hogy mi a gyógyszer és mi az étrend-kiegészítő?

A gyógyszereknél minden csomagoláson megtalálható egy olyan betűkből és számokból álló sor, amely a készítmény engedélyezési számát jelzi. Ez az OGYI- kezdetű betű- és számsor jelzi, hogy a fogalomba hozatalát a felelős hatóság engedélyezte, és azt, hogy a készítmény mely kategóriába sorolható. Az OGYI-T például a gyógyszerek, az OGYI-TN a hagyományos növényi gyógyszerek jelzésére szolgál – magyarázza a Webbeteg cikke. Étrend-kiegészítőkön ezek a számok nem fordulnak elő.

Létezik olyan terméktípus, amely egyszerre érhető el gyógyszerként és étrend-kiegészítőként is, mint például a probiotikumok. Ebben az esetben mindig a gyógyszernek minősülő termék a szigorúbban ellenőrzött.

Ha a vásárlásnál számlát kér, minden esetben a Pénztár nevére és címére kérje,

  • küldje el e-mailen az egyeniszamla@ujpiller.hu címre.
  • vagy küldje el postán az Új Pillér Egészségpénztár címére (1022 Budapest, Bimbó út 18.),

A postán vagy e-mailen küldött számlák esetében mellékelje – aláírva vagy AVDH hitelesítéssel – az elszámoláshoz szükséges rendelkező nyilatkozatot. A számlát a kiállítást követő év december 31-ig tudjuk elszámolni. Amennyiben a számla tartalmaz adóköteles vagy nem elszámolható terméket, a feldolgozás során erről értesítjük.

Borítókép:unsplash.com/volodymyr hryshchenko

<< VISSZA