Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
2024-ben indul a Humán Immun Projekt (2024.02.05)

A globális felmérésben az emberi immunrendszer sajátosságainak megismerését tűzték ki célul. A hatalmas projekt a tervek szerint 2033-ig tart.

Az immunrendszer részletes megismerését célzó kutatás hozzájárulhat a gyorsabb, olcsóbb, személyre szabottabb gyógyításhoz, új gyógyszerek és terápiák kifejlesztéséhez, és végső soron az egészségügyi egyenlőséghez úgy, hogy a leginkább veszélyeztetetteket védi. A kaliforniai központú projekt résztvevői tudományos kutatóintézetek, civilszervezetek, amelyek kutatómunkáját mesterséges intelligencia is segíti.

A hasonló, immunológiai felmérések eddig leginkább az európai, illetve az észak-amerikai lakosság körében készültek, ezzel viszont az emberiség legnagyobb része kimaradt a vizsgálatokból – az új projekt ezen is változtatni szeretne. Minden lakott kontinensen mintákat gyűjtenek majd, mintegy 300 helyszínen, és az egyes egyének teljes egészségügyi profilját rögzítik. A tervek szerint az újszülöttektől az aggastyánokig, a szegénytől a gazdagig, az egészségesektől a különböző betegségekben, autoimmun elváltozásokban szenvedőkig, igen sok embert vonnak majd be a felmérésbe.

Elsőként néhány helyszínen próbafelmérések készülnek, aztán ezek adatelemzéseit követően az „éles” vizsgálatokhoz már finomhangolt módszerekkel fognak hozzá a kutatók. Az első öt év az adatgyűjtésről szól, ezt követi az adatok elemzése. Az elemzés során készül majd olyan immunológiai MI modell, amely a gyógyítást, a gyógyszerkutatást segíti.

Az egyes vizsgálati alanyok esetében elkészítik az illető teljes genom felmérését és a génkifejeződést (vagyis nemcsak azt, hogy milyen génekkel rendelkezik, hanem azt is, hogy ezekből mi és mennyire aktív). Megvizsgálják az immunrendszert kitevő sejteket, felmérik azok mennyiségét és változatait, valamint a kommunikációjukban használt fehérjéket. Felmérik a sejtek anyagcseréjében részt vevő molekulákat, és a bélmikrobiomot, valamint annak az immunrendszerrel való összefüggéseit.

Forrás: Greendex Szemle/National Geographic

Borítókép:  freepik.com/kjpargeter

<< VISSZA