Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Az egészségügyet tartják a legaggasztóbbnak a magyarok (2024.02.05)

Az elmúlt években változatlanul az egészségügy helyzete aggasztja leginkább a hazai lakosságot, mutat rá a 24.hu az Ipsos felmérésére hivatkozva.

2023. december végén és 2024. január elején a magyarok 78%-a szerint rossz irányba mentek a dolgok az országban – írja a 24.hu az Ipsos friss felmérésére hivatkozva. A kutatóintézet 29 országban vizsgálta, hogy mi miatt aggódnak az emberek. A magyar eredmény 10 százalékpontos javulást mutat a 2022-es év végéhez képest, de így is a sor legvégén állunk. Csak a dél-afrikaiak és a peruiak látják nálunk borúsabban a helyzetet.

Konkrétabban megnézve az aggódásunk okát, toronymagasan vezet az egészségügy a tavaly év végi 51%-os említéssel, de az adatfelvételt megelőző tizenkét hónapból tízben ugyancsak ez szerepelt a lista élén. A korrupció került a második helyre 44%-os említéssel, a szegénység 41%-kal a harmadik, az infláció 40%-kal a negyedik lett. A magyar válaszadók legkevésbé a klímaváltozástól (5%), a koronavírustól (3%) és a terrorizmustól (1%) aggódnak.

A 24.hu összehasonlította a mostani eredményeket az Ipsosnak egy 2022 októberében közzétett felmérésével. Az egészségügyre fókuszáló kutatásban a magyarok mindössze 14%-a értékelte jónak vagy nagyon jónak a hazai ellátást, 53% pedig rossznak vagy nagyon rossznak, a negatív megítélést tekintve pedig messze rosszabb eredményt értünk el, mint bármilyen más, a kutatásban részt vevő ország. Az akkori felmérésben arra is rákérdeztek, hogy miket tartanak a legnagyobb problémáknak az egészségügyben, és a magyarok leginkább a várólistákra panaszkodtak, valamint arra, hogy nincs elegendő egészségügyi dolgozó.

Mindkét problémára megoldást tud adni a magánegészségügy, de ehhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A NEAK által finanszírozott térdprotézis műtétre például nyolc hónapot várhatunk vagy kétmillió forintért cserébe akár pár héten belül sorra kerülhetünk valamelyik magánkórházban. Az Index kérdésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) elmoondta, a szürkehályog-, a térdprotézis-, a csípőprotézis-, a koszorúér-, a torokmandula- és az orrmandula-műtétre várakoznak a legtöbben.

Mibe kerül a gyorsaság?

Az Index összegyűjtötte ezeknek a műtéteknek az árát néhány nagyobb magánszolgáltatónál, amelyeknél újpilléres egészségkártyával is lehet fizetni. Íme a költségek:

A fenti ábrán látható árak esetében jelentős könnyebbség, ha valaki az egészségpénztári megtakarításából fizet. Egyrészt azért, mert így esélye van apránként, a havi jövedelmének csupán egy nélkülözhető szeletét félretéve összegyűjteni ezt az összeget. Másrészt azért, mert ténylegesen is kevesebbe kerül neki a beavatkozás: a műtét árának 20%-át visszakapja vagy már visszakapta az államtól a befizetéseiért járó szja-visszatérítés formájában. De a pénztár által negyedévente jóváírt hozam sem elhanyagolható a párnacihában tartott pénzzel szemben. 2023-ban 13,84% éves hozamot tudtunk realizálni a pénztári vagyonon. Ezután sem működési költséget, sem kamatadót nem kell fizetnie a pénztártagnak.

Borítókép: freepik.com/wayhomestudio

<< VISSZA