Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Az önkéntes kasszák közül az egészségpénztárak a legnépszerűbbek (2023.09.06)

Dübörögnek idén az egészségpénztárak. A pénztártagok és a munkáltatók is egyre több pénzt fizetnek be az MNB félévi szektorjelentése szerint többek között azért, hogy a lakáshitel-törlesztéstvagy az iskolás gyerekre fordított kiadásokat is a pénztári számláról fedezzék.

2023. I. félévben az egészség- és önsegélyező pénztári intézménycsoportba 41,6 milliárd forint szolgáltatási célú befizetés érkezett a fedezeti alapra, vagyis a pénztártagok által költhető számlára. Ez 30,9%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. A 2023. I. félévi tagdíjbevételek – egyéni befizetések és munkáltatói tagdíj-hozzájárulások – 20,9%-os éves növekedéssel elérték a 26,8 milliárd forintot. A félévben a pénztártagok által fizetett tagdíjak 23,2%-kal nőttek a szektorban.

Ahogyan a Forbes cikkében kiemeli, most először megelőzték a nyugdíj-kasszákat az egészségpénztári befizetések. A dráguló magánorvosi szolgáltatásoknál jól jön az adóvisszatérítés, ráadásul még a lakáshitel törlesztésére vagy a beiskolázásra is használható az itt lévő megtakarítás. Az egészségpénztárak népszerűségüket az is mutatja, hogy fennállásuk óta először már több a tagjuk, mint az önkéntes nyugdíjpénztáraknak – idézi a Bank360 gondolatát a lap.

Az Új Pillér is minden szegmensben tudott nőni, az összesített növekedés megközelítette a 23%-ot. Az egyéni befizetések 14%-kal, a visszatérített szja 48%-kal bővült.

Egyre több a céges befizetés

2023 első félévében a hazai cégek összesen több mint ötmilliárd forinttal járultak hozzá a munkavállalóik egészségéhez a pénztárakon keresztül. Ebből a célzott szolgáltatások bevétele közel 63%-os bővüléssel megközelítette a 900 millió forintot, a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás pedig elérte a 4,25 milliárdot. Utóbbi 10%-os növekedés az előző év első félévéhez képest.

Az Új Pillér munkáltatói partnerei is fokozták a befizetéseiket, a vizsgált időszakban: a munkáltatói szerepvállalás – tagdíj-hozzájárulás és célzott támogatás együttesen – 26%-kal ugrott. Külön öröm számunkra, hogy egyre több vállalat, amelyik célzott szolgáltatásra ad támogatást, kiegészíti a juttatást tagdíj-hozzájárulással is.

Forrás: MNB

Szintén pozitív trend, hogy a célzott támogatásban részesülő tagjaink esetében sem marad el az egyéni tagdíjfizetés, így az idei évben megugró pénztári hozamból is többen részesülnek.

A Pénztár befekteti a vagyonát és az így elért hozamot negyedévente felosztja a tagdíjat fizető tagjai között. Az Új Pillér az első két negyedévben 3,89%-os hozamot számolt el a tagi számla átlagvagyonára vetítve.

Tovább csökken a gyógyszerköltés részesedése

Az egészség- és önsegélyező pénztári intézménycsoport szolgáltatási kiadásai 26,2%-kal 38,853 milliárd forintra ugrottak. Egészségügyi szolgáltatásokra közel 14,5 milliárdot költöttek a tagok, ami 34%-os növekedés, vagyis a kiadások bővülése nem magyarázható csupán a szolgáltatók áremelkedésével. Valószínű, egyre többen mennek a magánba az állami ellátás helyett.

Az egészségbiztosításokban is jelentős a bővülés: a pénztárakon keresztül finanszírozott biztosítási díj 41%-kal nőtt. Ennek ellenére továbbra is nagyon csekély a kifizetések összetételében a biztosítás részesedése. Ezzel szemben a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása már meghaladta az egymilliárd forintot ebben a félévben, ami 50,3%-os növekedést jelent 2022 első félévével összevetve.

A kifizetések legnagyobb hányadát továbbra is a gyógyszer, és gyógyászati segédeszköz vételárának támogatása teszi ki, de a teljes kiadási tortában a korábbi 55,5%-ról 52,8%-ra csökkent a részarányuk 2023. I. félév végére a szektorban. A célzott szolgáltatások tartaléka terhére teljesített kiadások 31,6%-kal nőttek a vizsgált időszakban.

Borítókép: freepik.com/psortooleh

<< VISSZA