Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Hiteltrükk, ami legális és működik (2023.09.06)

A Pénzcentrum körképében annak járt utána, mennyire jellemző, hogy pénztári megtakarításból fedezze valaki a jelzáloghitele havi törlesztőjének részét esetleg egészét. Miért éri meg? Mert így 20%-kal mérsékelhetjük a hitelterheinket.

A lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére fordítható támogatás legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15%-ának megfelelő összeg lehet. Ez 2021-ben havi 25 110 forint volt, 2022-ben 30 000, 2023-ban pedig 34 800 forint. A maximálisan kihasználható támogatás nem haladhatja meg a kifizetett törlesztőrészletet, de ha valakinek éppen 34 800 forint a havi fizetési kötelezettsége, akár 100%-ban fedezheti az egészségpénztári számlájáról. Az idén kihasználható 12 havi maximális támogatás után jövőre 83 520 forint szja-visszatérítés jár. Ezt felfoghatjuk úgy is, hogy éves szinten több mint kéthavi törlesztőt megspóroltunk.

Az utóbbi időben egyre többen élnek a lehetőséggel, amely hátterében egyrészt a hitelek drágulása állhat, másrészt, hogy a jogalkotó lényegesen könnyebbé tette az igénylést. Ma már például elég, ha a szolgáltatásra jogosult egyszerű másolatban, e-mailen küldi el a Pénztárnak a hitelszerződést. Figyelem, ez a támogatás kizárólag a pénztártag 180 napos egyenlege (az egyéni számlára legalább 180 nappal korábban befizetett pénz) terhére vehető igénybe akkor, ha a jelzáloghitelt lakás vásárlására igényelték és a pénztártag az adós vagy az adóstárs.

A Pénzcentrum körképe szerint szinte valamennyi pénztárban nő a szolgáltatás kihasználtsága és az átlagosan igénybe vett támogatási összeg is. Az Új Pillérben kiugróan, 19%-kal nőtt a lakáshitel-törlesztési támogatást igénylő tagok száma 2022-ben a megelőző évhez képest. Az egy főre eső éves kifizetés átlaga 220 ezer forint volt. Az idei számok további növekedést mutatnak főleg az egyéni befizetések terhére, de sok munkáltató is beleveszi a juttatási rendszerébe a célzott lakáshitel-támogatási lehetőséget. Ebben az esetben a bruttó keretösszeg egy az egyben a törlesztésre fordítható, viszont az igénybe vett támogatás a kedvezményezett pénztártagnak egyéb jövedelem, amely után adót kell fizetni jövő májusban. Az adó mértéke 24,92% vagyis lényegesen kedvezőbb, mint a bér után fizetendő közteher.

Borítókép: freepik.com/hrawpixel

<< VISSZA