Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerette volna betiltani az aszpartám használatát, de végül csak a lehetséges rákkeltő anyagok listájára került fel az édesítőszer.
Az aszpartám a hetvenes évek óta egyre több élelmiszerben megtalálható adalékanyag és a gyógyszeripar is előszeretettel használja édesítőszerként. Mára ez lett a legelterjedtebb cukorhelyettesítő, ám évek óta sokan aggályosnak tartják a használatát. A káros hatását eddig se bizonyítani, sem cáfolni nem tudták a kutatók.
Az aszpartám fogyasztását a WHO is ártalmatlannak ítéli a 40 mg/testtömegkilogrammig ugyanúgy, mint eddig. Ennek ellenére az E951 jelölésű kémiai édesítőszer felkerült a lehetséges rákkeltő anyagok listájára július 14-én. Az Index.hu Francesco Brancat, az Egészségügyi Világszervezet szakértőjét idézi, aki hangsúlyozta: nem kérik a vállalatoktól, hogy távolítsák el az aszpartámot a termékeikből, de a gyártókat és a fogyasztókat is mértékletességre intik.
Csökkenteni kell a cukorfogyasztást!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek és a gyermekeknek a cukorbevitelt a teljes napi energiabevitel kevesebb mint 10%-ára kellene csökkenteni, ami átlagosan körülbelül 12 teáskanál (50 gramm, 200 kalória) cukornak felel meg naponta egy felnőtt esetében. Ez magában foglalja a hozzáadott cukrot, valamint a mézben, gyümölcslevekben, szirupokban és gyümölcslé-sűrítményekben természetesen előforduló cukrokat is.
Jelentős egészségügyi előnnyel a szervezet szerint az jár, ha a cukorfogyasztást a teljes energiabevitel kevesebb mint 5%-ára (6 teáskanál vagy 25 gramm) csökkentjük.
Az Egészségvonal internetes portál szerint is észszerű döntés a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának korlátozása, mivel ezek főképp az energiadús, tápanyagszegény, feldolgozott élelmiszerekben és italokban fordulnak elő.
A nem megfelelő típusú, túlzott cukorfogyasztás biztosan káros az egészségre. Egy kínai és amerikai kutatók által jegyzett tanulmány, mely 2023 áprilisában jelent meg a BMJ folyóiratban, összesen 8601 tudományos publikáció eredményeit összegezte a cukorfogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól. A kutatók olyan tanulmányokat vizsgáltak, melyek a „szabad” cukrok fogyasztásának hatásait értékelték – ebbe a csoportba tartozik minden olyan élelmiszer, amely feldolgozott vagy természetes módon előforduló cukrot (asztali cukor, méz, juharszirup) tartalmaz. A gyümölcsökben és a zöldségekben, valamint a tejben található cukor nem számít „szabad” cukornak.
Az Egészségvonal cikkében idézett kutatás szerint a túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható:
Az egészségügyi kockázatok miatt mindenképp ajánlott odafigyelni a napi cukorbevitelre. A cukorfogyasztás csökkentése és az egészséges táplálkozás érdekében egyre több élelmiszergyártó is cukorhelyettesítő szert használ, de nem mindegy, hogy mit. Az édesítőszereket három típusba sorolják:
Borítókép: freepik.com
<< VISSZA
Az oldal hirdetéseket tartalmazhat! Süti-beállítások módosítása Adatkezelési tájékoztató Pénzügyi Navigátor a tudatos fogyasztókért Tájékoztató a visszaélés bejelentési rendszerről Visszaélés bejelentése © 2025 Új Pillér Egészségpénztár Levelezési cím: 1535 Budapest Pf. 861. Székhely: 1022 Budapest, Bimbó út 18. Ügyfélszolgálat: +36-1-210-9790, Tel: +36-1-210-9770, 210-9779 | Fax: 210-9778 | Bankszámlaszám: CIB Bank 10700024-43040607-51100005
Weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény javításához.
Kérjük válassza ki, hogy mely sütiket fogadja el, majd kattintson az Elfogad gombra!
Amennyiben bővebb információra van szüksége az egyes sütikről, kérjük kattintson ide.
Ha később meggondolná magát, a láblécben lévő Süti-beállítások módosítása linkre kattintva bármikol megváltoztathatja döntését.