szerkezeti elem
 
Egészítse ki az adóbevallás-tervezetét, nehogy lemaradjon az szja-visszatérítésről! (2023.05.05)

A várható szja-visszatérítés egy része már megérkezett tagjaink egyéni számlájára. Ha még nem rendelkezett az adójóváírásáról, május 22-ig tegye meg, nehogy az államnál maradjon a pénze.

2022-ben az Új Pillér Egészségpénztárba érkező, szja-visszatérítésre jogosító tagdíjbevételek (egyéni befizetés és munkáltatói tagdíj-hozzájárulás) meghaladták a 826,6 millió forintot. Ennek alapján akár több mint 165 millió forint szja-visszatérítés is gazdagíthatja tagjaink egyéni számláját. A 24 hónapra lekötött egyéni megtakarítások után pedig további 4,7 millió forintra számíthatnak tagjaink. Ez az összeg azonnal és működési költség levonása nélkül költhető egészségcélú és önsegélyező szolgáltatásra.

Ha valaki több önkéntes pénztár – akár egészség- vagy nyugdíjpénztár – tagja, bármelyikbe kérheti az adóvisszatérítést, ahová a tavalyi év során legalább egyszer befizetett. A maximálisan visszaigényelhető összeg 150 ezer forint.

Miért az egészségpénztárba?

Az adóhatóságtól érkező forintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von le működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóságtól érkező forintokkal azonnal csökkentheti például a jelzálogalapú lakáshitele törlesztőjét vagy ennek terhére kifizetésre kerülhetnek a beiskolázási szolgáltatásra korábban vagy most benyújtott számlái.

A pénztári adókedvezményre jogosító igazolásokat a Pénztár 2023. január 31-ig postázta, illetve az e-irat-igénylést benyújtott tagjai számára elektronikusan elérhetővé tette az Online ügyintézés ügyfélfiókban. Ha nem találja a kiküldött adóigazolást és az Online ügyintézésben sem tudja letölteni, írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@ujpiller.hu címre, és kérje a dokumentum újraküldését. Egyúttal javasoljuk, hogy csatolja az elektronikus dokumentumok kérésére irányuló nyilatkozatot, hogy a jövőben mindig kéznél legyen az adóigazolása és az egyéni egyenlegközlője.

Az elektronikus dokumentumot – ebben szerepelnek a 2022-es egyéni befizetések, a pénztári tag számláján jóváírt munkáltatói tagdíj-hozzájárulás, a lekötött összeg, a prevenciós költések és az adóköteles vásárlások – a NAV hivatalosan is elfogadja az adóbevalláshoz.

Meddig lehet rendelkezni a visszatérítésről?

Idén az adóbevallást 2023. május 22. hétfőig kell benyújtani. A NAV által összeállított adóbevallás-tervezetek is ezen a napon alakulnak át végleges bevallássá. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, a nav.gov.hu honlapról vagy a magyarorszag.hu oldalról elérhető eSZJA oldalon tudja ellenőrizni, javítani és az adójóváírásról szóló rendelkezéssel kiegészíteni a tervezetet. Ha a fenti határidőig ezt nem teszi meg, az adóhatóság által készített tervezet lesz a végleges adóbevallás, és elesik a visszajáró összegtől.

Az adóhatóság az adóforintokat a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a Pénztárnak, amit mi azonnal és hiánytalanul jóváírunk az egyéni számláján. Figyelem! Adó-visszatérítés csak abban az esetben jár, ha:

  • nincs 1000 forintot meghaladó adótartozása,
  • van befizetett személyi jövedelemadója,
  • 2022 évről szóló bevallásában rendelkezett a pénztári befizetések kedvezményéről

Ha az Új Pillér Egészségpénztárba vezetett egyéni számlájára igényli vissza az összeget, az alábbi adatokat kell beírja az adóbevallás 137. sorába:

Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár

Adószám: 18189072-1-41

Bankszámlaszám: 10700024-43040607-51100005

Kitöltési segítség

  • A Rendelkező nyilatkozatok az adóról II. lapon a 131–135. sorba kell beírnia a pénztári befizetések és szolgáltatások után járó adókedvezmények összegét.
  • Ha adófizetésre kötelező tételt is tartalmaz a Pénztártól kapott adóigazolás, töltse ki a nyomtatvány 18., 19. és 293. sorát.

Egyéb jogcímen kapott jövedelem kategória, ami után 15% szja-t kell fizetni

Ebbe a kategóriába tartozik az igénybe vett adóköteles szolgáltatás. Az összeget a 18. sor b oszlopába kell beírni, ami alapján a d oszlopot automatikusan kitölti a program.

Egyéb jövedelem kategória: az összeg 89%-a után 15% szja-t és 13% szochót kell fizetni.

Ebbe a kategóriába tartozik a jogtalanul igénybe vett szolgáltatások összege, amelyet a 19. sor b oszlopába kell beírni, az összeg 89%-át pedig a d oszlopba (ezt automatikusan kitölti a program).

Szintén így adózik az igénybe vett célzott önsegélyező támogatás, amely összegét a 19. sor b oszlopába kell íni, a d oszlopba az összeg 89%-át (automatikusan kitölti a program).

A NAV kitöltési útmutatóját itt találja a 22SZJA nyomtatványhoz.

Borítókép: freepik.com/studio

<< VISSZA