szerkezeti elem
 
2022-ben közel 20%-kal többet fizettek be a tagjaink (2023.01.06)

Kiugróan sikeres évet zárt az Új Pillér hála tagjaink pénzügyi tudatosságának. Nőttek az egyéni tagdíjbefizetések, a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások és a célzott szolgáltatásra fizetett céges támogatások is.

Tavaly rekordévet zárt a pénztár, ami tanúsítja, hogy az egyének számára egyre fontosabb az öngondoskodás, a munkáltatók körében pedig felértékelődött a gondoskodás. A trendet nem tudta megtörni sem az infláció, sem a rezsiköltségek emelkedése.

A Pénztár összes bevétele 14%-kal nőtt. Ezen belül kiugróan bővültek az egyéni befizetések: pénztártagjaink tavaly összesen 19,6%-kal többet fizettek be, mint 2021-ben. Tagjaink közül egyre többen igyekeznek kihasználni a Pénztár költségelőnyét, ezért az elmúlt évben az egy főre eső átlagos befizetés összege is közel 10%-kal, 362 ezer forintra nőtt. Az egyéni tagdíjak közel 70%-a az oldalunkon elérhető online bankkártyás csatornán folyik be.

Szakértőink szerint a lakosság egészségtudatosságának emelkedése, a magánegészségügyi költések növekedése 2023-ban folytatódik. Dr. Trautmann László az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának elnöke úgy véli, manapság a biztonság kerül előtérbe. Ez már nem csupán a katonapolitikát jelenti, hanem megjelenik minden gazdasági döntésben, a különböző gazdaságpolitikai intézkedésekben. Ebből a szempontból beszélhetünk például az egészségről is. – Az egészségmegőrzés is biztonsági szemponttá kezd válni, sokkal inkább, mint korábban volt. A mindennapi gazdálkodásban a hosszú távú szempontok kerülnek előtérbe – mutatott rá Trautmann, amikor arról kérdeztük, milyen átalakulás zajlik a világban. Szerinte az ellátórendszer romlásával párhuzamosan az egyének feladatává válik, hogy gondoskodjanak az egészségük védelméről. De ezért egyéni erőfeszítéseket kell tenni. – Mindenkinek magának kell erőfeszítéseket tennie azért, hogy egészséges maradjon. Az erőfeszítés egyik lépcsője, hogy meg kell keresni azt a közösséget, ami őt a legjobban segíti a céljai elérésében. Az állampolgárok tanácsot, segítséget várnak – vázolta a pénztárak szerepét a szakértő. (A teljes beszélgetést itt olvashatja.)

Érdemes minden hónapban rendszeresen befizetni

Évek óta a befizetések legnagyobb része az év utolsó két hónapjában érkezik, így azonban tagjaink eleshetnek az egyéni számlákon negyedévente jóváírt hozamoktól. A Pénztár a törvényi előírásoknak megfelelően befekteti a befizetésekből származó vagyont, és az így elért hozamot felosztja a tagok egyéni számláján az ott lévő átlagtőkére vetítve. Ha valaki az adott negyedévben nem fizetett tagdíjat, nem jut hozzá ehhez az összeghez.

Tavaly éves szinten 3,73%-os hozamot értünk el, idén pedig – a jelenlegi trendeket, illetve a Pénztár portfóliójában a lejáró állampapír-állományt figyelembe véve – 15% körüli eredménnyel kalkulálunk. Ez a bővülés is indokolttá teszi a magasabb összegű, rendszeres pénztári befizetéseket 2023-ban: minél többet fizet be valaki havonta a számlájára, annál nagyobb összeget tudunk jóváírni az összes hozamból, ami az egészségcélú megtakarítását gyarapítja. Ez a pénz – akárcsak az szja-visszatérítés – azonnal költhető, és akár az önsegélyező szolgáltatásokra is rögtön felhasználható.

Januártól a PontNekem miatt is megéri minden hónap elején rendszeresen, és az elvárt tagdíjnál többet befizetnie annak, aki szeretné kihasználni a hűségprogram minden előnyét.

Borítókép: freepik.com/upl56

<< VISSZA