Női kézben az egészség (2022.08.04)

Hazánkban jellemzően a nők hozzák az egészségügyi döntéseket a családban. Egy friss kutatás szerint a szakértelmet, az orvos személyét és az elérhető szabad időpontokat tartják szem előtt, amikor magánorvost vagy ellátást választanak.

A köztudatban egyre nagyobb figyelmet kap, hogy a napi munkájukon felül a nők mennyi extra tevékenységet végeznek, hogy a családjuk jól működjön, odafigyelnek, hogy étel kerüljön az asztalra vagy az iskolatáskákba, legyen tiszta zokni a fiókban vagy éppen megfelelő időpontban fussanak ki a születésnapi üdvözletek a rokonoknak. A Medical Online cikke a KSH adataira hivatkozva azt írja, a férfiak akkor végzik a legtöbb háztartási munkát, ha egyedül élnek, míg a nők láthatatlan munkája a családtagok számával arányosan nő.

Egy 2020-as kutatás feltártaazt is, hogy a mindennapok észrevehetetlen koordinálásán felül a nők tartják számon és intézik a család egészségmegőrzésével vagy éppen kezelésével, gyógyításával kapcsolatos teendőket is. Az anyák 79%-a számolt be arról, hogy általában ők választják ki gyermekeik orvosát, míg csupán az apák 22%-a jelezte, hogy ők felelősek ezért a döntésért. Az anyák 77%-a mondja, hogy általában ő viszi gyermekét az orvoshoz. Függetlenül attól, hogy házasok vagy vannak-e gyermekeik, a nők 59%-a hoz egészségügyi döntéseket mások számára.

Egy másik, az RMC Clinics és a Behive Consulting által végzett reprezentatívkutatás pedig azt vizsgálta, hogy mely faktorok a legfontosabbak a nőknek az egészségügyi döntések meghozatalában. Ennek alapján az alábbi sorrend rajzolódott ki:

  • Szakértelem (több mint 87%)
  • Kezelőorvos személye (68%)
  • Elérhető időpont (60%)
  • Szolgáltatások széleskörű volta (59%)
  • Ár-érték arány (58,8%)
  • Vizit hossza (51%)
  • Árak (43%)
  • Klinika hírneve (33%)
  • Klinika elhelyezkedése (33%)

Az eredmények elemzéséből kiderült, hogy a nők számára fontosabb a kezelőorvos személye, de a vizsgálat hossza is jobban számít nekik, mint a férfiak esetében – értelmezi dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics alapító orvosa. – A kutatás arra is rávilágított, hogy a nők azok, akik nyitottabban fogadják vagy éppen meg is fogadják az orvosok tanácsait, ajánlásait, és nyitottabbak rá, ha további kezelést vagy vizsgálatot javasol a kezelőorvos, akár más szakterületről is. A döntési szempontok sorrendje változik az édesanyák esetében, akár maguknak, akár gyermeküknek választanak kezelést vagy vizsgálatot. Esetükben is a szakértelem és a kezelőorvos személye áll a lista élén, azonban az ár-érték arány (62,8%) is nagy szerepet játszik a döntésükben.

A magyar családokban a nők az életközösség szervezőközpontjai, ők foglalkoznak legtöbbet a családtagok testi-lelki szükségleteivel és pénzügyminiszterek egyben, vagyis a családi költségvetés kezelői. Szerteágazó családi felelősségi körük visszatükröződik a döntéshozatali mechanizmusaikban is. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legjobb orvost szeretnék, a lehető leghamarabb és a legjobb áron. Ezen felül olyan intézményt részesítenek előnyben, ahol egyengetik a betegutat, adott esetben tovább irányítják házon belül a beteget.

Borítókép:Upklyak/freepik.com

<< VISSZA