Az iskolakezdésben is segít az egészségpénztár (2022.08.04)

Idén augusztusban várhatóan sok család kiadásai megugranak többek között a növekvő rezsiköltségek miatt. Ráadásul az iskolakezdés is közeleg, ami szintén költségeket jelent a szülők számára. Utóbbin enyhíthet az egészségpénztár.

Az iskolakezdés minden évben komoly kiadást jelent családok ezreinek. Idén még rosszabb a helyzet az infláció, valamint a megugró áram és gázárak miatt is. Azt tanácsoljuk, aki teheti, használja ki a tanévkezdési támogatást, amely lehetővé teszi, hogy az egészségpénztári megtakarításból fedezze az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások egészét vagy egy részét.

Kizárólag a tanév első napját megelőző 15 napon belül és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított és teljesített számlát tudja befogadni az egészségpénztár. Ennek értelmében az Augusztus 15. előtt vásárolt termékeket nem tudjuk elszámolni!

Tudnivalók a tanévkezdési támogatásról

Az önsegélyező szolgáltatás célja, hogy megkönnyítse a családok számára a tankönyvek, taneszközök, ruházat megvásárlását általános vagy középiskolás tanuló számára, illetve igénybe lehet venni 25 év alatti felsőoktatási intézményben tanuló hallgató tandíjának, kollégiumi díjának vagy albérletének finanszírozására. A gyerekek esetében a családi pótlékra jogosult pénztártag vagy a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje igényelheti, egyetemisták esetében pedig a pénztártag saját jogán vagy szolgáltatásra jogosult kedvezményezettként veheti igénybe.

Az igényelhető összeg jogosultanként és gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér, azaz idén összesen 200 000 forint lehet.

Az igényléssel egyidejűleg benyújtandó iratok

  • szolgáltatásigénylő-lap,
  • a szolgáltatást igénybe vevő jogosultat bejelentő (ha nem azonos a pénztártaggal),
  • iskolalátogatási igazolás másolata,
  • a Magyar Államkincstár által kiállított a családi pótlékra jogosultságról szóló igazolás másolata,
  • a termékek megvásárlását igazoló, a pénztártag nevére és címére kiállított számlák, egyszerűsített számlák, bizonylatok eredeti példányai, elektronikus számlák másolata.

Felhasználható fedezet

Minimum 180 napja befizetett egyéni tagdíj, munkáltatói tagdíj-hozzájárulás vagy a munkáltató által célzottan erre a szolgáltatásra adott támogatás. Utóbbi esetben nincs szükség a 180 napig várakozni, a támogatás azonnal felhasználható, viszont a pénztártagnak adófizetési kötelezettsége keletkezik az igénybe vett összeg után. A számlán jóváírt hozam és a visszatérített adókedvezmény is azonnal felhasználható a szolgáltatásra. A rendelkezésre álló 180 napos egyenlegét az online ügyintézésben tudja ellenőrizni regisztrációt követően.

Borítókép: pressfoto/freepik.com

<< VISSZA