szerkezeti elem
 
Megnyílt a közös európai egészségügyi adattér (2022.06.03)

Az Európai Bizottság 2025-re szeretné elérni, hogy az összes az egészségügyi adat digitalizálva legyen egy közös európai digitális térben.

Az európai egészségügyi adattér létrehozása EU-szerte óriási változást jelent az egészségügyi ellátás biztosításának módjában. Lehetővé fogja tenni az emberek számára, hogy egészségügyi adataik felett rendelkezzenek saját országukban vagy más tagállamokban. A Covid19-világjárvány idején a digitális eszközök elterjedése nagy mértékben felgyorsult, ugyanakkor a tagállamok közötti szabályok, struktúrák és folyamatok összetettsége megnehezíti a személyes egészségügyi adatokhoz való hozzáférést és azok megosztását, különösen határokon átnyúlóan.

– Az Európai Egészségügyi Adattér segíteni fog nekünk abban, hogy maradéktalanul kihasználhassuk a digitalizációban rejlő előnyöket. Egységes szabályokat, standardokat és eljárásokat, továbbá közös infrastruktúrát és kormányzási keretet fog biztosítani EU-szerte, ami az ellátóintézmények és a betegek javát egyaránt szolgálja, ráadásul serkenti az innovációt – mutatott rá Sandra Gallina. Az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) vezetője szerint az egészségügyi adattér megnyílása akár életmentő is lehet, hiszen minden rólunk vagy a gyerekeinkről szóló egészségügyi információhoz egyszerűen, térítésmentesen és azonnal hozzájutunk bárhol is tartózkodunk és bárhol is van szükségünk orvosi ellátásra.

– Képzeljük csak el, mekkora könnyebbséget jelent, ha saját magunk be tudunk tekinteni egészségügyi adatainkba. Ha például valaki külföldön beteg lesz, megmutathatja az őt kezelő orvosnak, hogy milyen egészségügyi ellátásban volt korábban része. Azonnal utánanézhet, mikor kapott utoljára tetanuszoltást, vagy ellenőrizheti utazás előtt, hogy gyermekeinek az oltásai rendben vannak-e. Így mindannyian sokkal felelősségteljesebben intézhetjük az egészségünkkel kapcsolatos ügyeinket. Könnyű lesz új adatokat megadni és naprakészen tartani az egészségügyi adataink nyilvántartását. Nem kell a fiókok mélyén kutatni, vagy a kezelőorvosunknak telefonálni ahhoz, hogy beszerezzük a múltbeli kezelésekkel, műtétekkel stb. kapcsolatos adatokat. Ráadásul lehetőségünk lesz arra is, hogy friss információkkal bővítsük a nyilvántartást, javítsuk a hibákat, korlátozzuk mások számára a hozzáférést, és ellenőrizzük, mely orvosok tekintettek bele adatainkba – mondta a Bizottság egészségügyi- és élelmiszerbiztonsági hírlevelében megjelenő interjúban a szakember.

A közös európai egészségügyi adattér az általános adatvédelmi rendeletre (GDPR), az adatkormányzásról szóló rendeletjavaslatra, az adatmegosztási jogszabály-tervezetre és a kiberbiztonsági irányelvre alapoz. Ezeket a kezdeményezéseket kiegészíti, és testreszabottabb szabályokat biztosít az egészségügyi ágazat számára a tervek szerint, amiből nem csak a lakosság profitál. Az adatok hozzáférhetősége az egészségügyben dolgozók, a hatóságok, a gyógyszergyártók, a kutatók és a döntéshozók mindennapi munkájára is hatással lesz. Az orvosoknak az általuk kezelt betegekkel kapcsolatos összes információ a rendelkezésükre áll majd, könnyebben tudnak az adott páciens igényeinek megfelelő, megalapozott döntést hozni. A kutatók gyorsabban, lényegesen több adathoz férnek hozzá, a gyógyszergyártók számára pedig a személyre szabott orvoslás felé nyit kaput a megbízható és rendszeresen frissülő adatbázis.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA