Többet igényelhet lakáshiteléhez egészségpénztárból (2022.01.05)

Az idén 200 ezer forintra nőtt minimálbér hatására több önsegélyező szolgáltatás keretösszege is megemelkedett.

2022. január 1-től a középfokú végzettséghez kötött kötelező legkisebb bér bruttó 260 ezer forintra, míg a minimálbér bruttó 200 ezer forintra nőtt. Utóbbi miatt jelentősen nőnek a minimálbérhez kötött önsegélyező szolgáltatásokra kifizethető támogatások: emelkedik a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre fordítható támogatás, a beiskolázási támogatás és a közüzemi díjak támogatásának összegeis.

Az egyes szolgáltatások igénybevételének feltételeiről itt olvashat részletesen.

Elnevezés

Támogatás mértéke

Támogatás maximuma 2022-ben (Ft)

Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

 30 000

Beiskolázási támogatás

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összege/év

200 000

Közüzemi díjak finanszírozása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

30 000

Gyűjtsön tudatosan az önsegélyező kifizetésekre!

Hiába emelkedik a jogszabály szerint a fent felsorolt támogatásokra kifizethető összeghatár, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan többet utal a Pénztár. Mivel az ebbe a kategóriába tartozó szolgáltatásokat kizárólag a pénztártag számláján 180 napja pihenő összegből lehet kifizetni, a 180 napos egyenleg is befolyásolja a kifizethető összeget, illetve a kifizetés időpontját.

Ellenőrizze az online egyenleglekérdezésben, ahol külön sorban látható a 180 napja a számlán lévő összeg és a teljes költhető egyenleg. Utóbbi valószínűleg magasabb összeg, hiszen ebbe tartozik az is, amelyet akár aznap, a honlapunkon bankkártyával fizettek be. A 180 napos egyenleg része a költhető egyenlegnek, nem azon felül értendő megtakarítás. Az önsegélyező szolgáltatásokra beérkező igényeket pedig csak ebből a keretből tudjuk teljesíteni. A 180 naposítási szabály egyedül a pénztári hozamra és az szja-visszatérítésre nem vonatkozik, az ilyen címen jóváírt pénzeket azonnal beforgathatja a támogatási igényébe.

Ne feledje, hogy a 2021-es rendkívüli családi adó-visszatérítés befolyásolhatja a 2021-es önkéntes pénztári befizetései után igényelhető adó-visszatérítést, így előfordulhat, hogy abból a forrásból a megszokottnál kevesebb pénz lesz a számláján. Annak érdekében, hogy ne kerüljön hátrányba az önsegélyező szolgáltatások kifizetésénél, pótolja egyéni befizetésből a kieső összeget akár a bankszámlájára visszautalt rendhagyó adóvisszatérítésből.

Borítókép: freepik / remix.com

<< VISSZA