Kerülje el a várólistát az egészségpénztár segítségével! (2021.11.05)

A magánegészségügyi szolgáltatónál végzett beavatkozás a néhány százezer forinttól a néhány millióig terjedhet, mégis egyre többen döntenek a privátklinika mellett. Van, aki ehhez hitelt vesz fel, mások a családtagoktól kölcsönkérnek, az előrelátóbbak viszont egészségpénztárban gyűjtik össze a szükséges forrást kihasználva a 20%-os szja-visszatérítést.

A pandémia alatt az állami kórházakban szüneteltek az elektív műtétek, így az amúgy sem rövid várólisták jelentősen megugrottak. Egyrészt ennek köszönhető, hogy míg korábban a lakosság nagy része inkább a néhány tízezer forintos labor- vagy diagnosztikai vizsgálatok, esetleg szűrések miatt kereste fel a magánorvost, most már az egynapos beavatkozások, esetleg néhánynapos kórházi kezelést igénylő műtéteknél sem ritka, hogy a privátellátás mellett döntenek. A hangsúlyeltolódáshoz hozzájárul az is, hogy egyre több magánklinika nyitja meg a fekvőbeteg-ellátó részlegét minőségi alternatívát kínálva az állami kórházak helyett.

Megnéztük a NEAK várólista-kimutatásában, hogy a leggyakoribb beavatkozásokra ma mennyit kell várni Magyarországon a közellátásban. Íme:

Beavatkozás Átlagos tervezett várakozási idő (nap)

Várakozók száma (fő)

Csípőprotézis műtét 486 7554
Térdprotézis műtét

591

8867
Sérvműtét 292 2146
Laparoszkópiás epekőműtét 280

1213

Szürkehályog műtét 168

17262

Szív elektrofiziológiai vizsgálata 152 681
Mandula, orrmandula műtét 52 691

Ezeket a beavatkozásokat egyre több magánegészségügyi klinika is vállalja, persze nem a TB ellátás terhére, viszont várakozási lista nélkül, kényelmes szobákban, a betegekre megfelelő időt szánó orvosokkal, kedves ápolószemélyzettel. A 24.hu néhány gyakori műtét esetében feltérképezte, hogy mindezért mennyit kell fizetnie a paciensnek.  

A csípőprotézis műtét 850 000 és 1 900 000 forint között mozog, és van, ahol erre az összegre jön még az implantátum ára is. Sőt, az extra is feláras: ha valaki izomátvágás nélkül végzett anterior csípőprotézis-beültetést kér számítógépes tervezéssel, annak 2,1 millió forintot kell fizetnie – derül ki a 24.hu cikkéből.

A térdprotézis sem olcsó. Az alsó határ itt is a 850 000 forint, az Emineo honlapján lévő ár 1 450 000, a Budai Egészségközpontban 1 750 000 a tarifa, a DMC 1,9 milliót kér, a Wáberer Mediacal Centerben pedig 1 800 000 forinttól indul az ár, de akár a 2,4 milliót is elérheti, ha valaki a személyre szabott sablonnal végzett minimál invazív eljárás mellett dönt.

A szürkehályog műtétek lényegesen olcsóbbak, 200 000–300 000 forint között mozognak, ahogyan a mandulaműtétek is körülbelül ennyit kóstálnak. A sérvműtéteket is egymillió forint alatti áron végzik a magánklinikák, de persze ezekhez az árakhoz minden esetben hozzájön a műtétet megelőző vizsgálatok költsége, az esetleges szövettani vizsgálat és az előzetesen nem tervezett kórházi többletnapok ára. Esetenként a műtétet követő kontrollvizsgálatok költsége is plusz a számla végösszegében.    

Egy nyáron végzett felmérés szerint az aktív korúak közel 58%-a igénybe vette már a magánegészségügy szolgáltatásait. Éves szinten az érintettek átlagosan 113 ezer forintot költöttek a magánegészségügyben. Az NN Biztosító kutatása arra is rámutat: a páciensek 91%-a saját maga, zsebből finanszírozta az ellátást.

A műtéti árakat nézve azonban felértékelődik az egészségpénztári befizetések után járó 20%-os szja visszatérítés, ami éves szinten elérheti a 150 ezer forintot. Ha valaki azért nem használta ki a maximális adójóváírást, mert úgy vélte, az ehhez szükséges 750 ezer forintos befizetést nem tudná elkölteni, most megváltoztathatja nézetét. Ha a családban bárkinek kórházi ellátására lenne szüksége, a 750 ezer forint csepp a tengerben.

Mi azokra is gondolunk, akik biztosítással szeretnék fedezni az előre nem látható kórházi beavatkozások költségét. A pénztár tagjai számára hamarosan elérhető lesz a Hospital, amely egy kedvező árú, fekvőbeteg-ellátást fedező műtéti biztosítás, amely akár 3 000 000 forintig téríti a műtét és a kapcsolódó vizsgálatok költségét. A részletekkel hamarosan jövünk!

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA