Nő a lakáshitelhez igénybe vehető támogatás összege (2021.11.05)

Tavaly rekordkésőn – valójában csak 2021-ben –, idén rekordkorán született meg a minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló megállapodás. A jelentős növekedés több önsegélyező szolgáltatás keretösszegét is megemeli.

Megegyeztek a szakszervezetek és a munkaadói érdekképviseletek a garantált bérminimum összegéről is: a középfokú végzettséghez kötött kötelező legkisebb bér bruttó 260 ezer forintra emelkedik, míg a minimálbér a korábbi döntés szerint bruttó 200 ezer forint lesz 2022-ben. Utóbbi miatt jelentősen nőnek a minimálbérhez kötött önsegélyező szolgáltatásokra kifizethető támogatások: emelkedik a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre fordítható támogatás, a beiskolázási támogatás és a közüzemi díjak támogatásának összege 2022-ben.

Az egyes szolgáltatások igénybevételének feltételeiről ITT olvashat részletesen.

Elnevezés

Támogatás mértéke

Támogatás maximuma 2022-ben (Ft)
Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

30 000
Beiskolázási támogatás Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összege/év

200 000

Közüzemi díjak finanszírozása

Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó

30 000

Gyűjtsön tudatosan az önsegélyező kifizetésekre!

Hiába emelkedik a jogszabály szerint a fent felsorolt támogatásokra kifizethető összeghatár, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan többet utal a Pénztár. Mivel az ebbe a kategóriába tartozó szolgáltatásokat kizárólag a pénztártag számláján 180 napja pihenő összegből lehet  kifizetni, a 180 napos egyenleg is befolyásolja a kifizethető összeget, illetve a kifizetés időpontját.

Ellenőrizze az online egyenleglekérdezésben, ahol külön sorban látható a 180 napja a számlán lévő összeg és a teljes költhető egyenleg. Utóbbi valószínűleg magasabb összeg, hiszen ebbe tartozik az is, amelyet akár aznap, a honlapunkon bankkártyával fizettek be. A 180 napos egyenleg része a költhető egyenlegnek, nem azon felül értendő megtakarítás. Az önsegélyező szolgáltatásokra beérkező igényeket pedig csak ebből a keretből tudjuk teljesíteni. A 180 naposítási szabály egyedül a pénztári hozamra és az szja-visszatérítésre nem vonatkozik, az ilyen címen jóváírt pénzeket azonnal beforgathatja a támogatási igényébe.

Érdemes már a novemberre, decemberre tervezett befizetéseinél mérlegelni, hogy annál előbb éri el a 180 napos egyenleg a magasabb összeget, minél korábban tölti fel az egyenlegét. Arra is gondoljon, hogy a családi adó-visszatérítés befolyásolhatja a 2021-es önkéntes pénztári befizetései után igényelhető adó-visszatérítést, így előfordulhat, hogy abból a forrásból kevesebb pénz lesz a számláján. Annak érdekében, hogy jövőre ne kerüljön hátrányba az önsegélyező szolgáltatások kifizetésénél, pótolja egyéni befizetésből a kieső összeget még idén.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA