Szolgáltatás, amely nem csak Amerikában hódít (2021.11.05)

Az Amerikai Egyesült Államokban már több mint évi 7 milliárd dollárt elérő szolgáltatási piacon becslések szerint 128 000 health coach dolgozik. Ők azok az egészségügyi szakértők, akik ügyfeleiket megtanítják egészségesen élni függetlenül azok életkorától, életstílusától, beosztásától. A szolgáltatás már Magyarországon is elérhető.

Érezte már úgy, hogy helytelenül él, keveset mozog, egészségtelenül táplálkozik, de a napi rohanásban – munka, gyerek, család – nem tud változtatni a szokásain? Esetleg nem is tudja, hogy az életstílusához, korához, genetikai tulajdonságaihoz mi lenne a legmegfelelőbb életmód az ön számára, ezért szeretne egy szakemberrel konzultálni? Ilyen esetben jól jöhet a health coach, aki az összefüggéseket jobban megértve és megmagyarázva tud utat mutatni. Az egészségtréner – health coach – az egészségre fókuszál, de közben hasznos életmódtanácsokkal is szolgál, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hosszú távon javuljanak a jelenleg lesújtó hazai egészségügyi adatok.  

A HR Portál cikke szerint a Health Coaching egy olyan támogató folyamat, amelynek célja az ügyfelek szellemi, testi, és lelki egészségének megteremtése, megőrzése és megelőző jellegű védelme. A Health Coach pedig egy olyan szakember, aki személyre szabott ösztönzéssel segít ügyfeleinek a lehető legjobb életminőség elérésében. Noha az aktuális témák nagymértékben változhatnak, a foglalkozások egy dolog körül forognak: segítenek a folyamatban résztvevőnek megvalósítani saját egészségügyi céljait. Ez a testmozgás és a fizikai aktivitás mellett jelentheti a fogyást, a tudatosabb táplálkozást, az immunrendszer megfelelő támogatását vagy akár a jobb stresszkezelést. Mindezek mellett a folyamatban résztvevők elsajátítják azokat a készségeket, módszereket, amelyekkel később, támogatás nélkül is fenn tudják tartani a kívánt egészségszintet.

A health coachinggal nyilván nem fognak egy csapásra javulni a magyar egészségügyi adatok, de egyénenként sokat javulhatnak a kilátások: megindulhat a fogyás, megszűnhet a magas vérnyomás, csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának veszélye, könnyebben megszabadulhatunk káros szenvedélyeinktől, több egészséges étel juthat meghatározó szerephez az étrendünkben, javulhat a mentális hogylétünk. A pandémia sok esetben rontott a lakosság egészségi állapotán, így ma különösen fontos az egészségtudatosság: az immunrendszer erősítése, a mentális egészségre való odafigyelés és a helyes táplálkozás.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA