A D-vitamin pótlására az őszi és téli időszakban különösen oda kell figyelni, hiszen kevesebb napsütésben van részünk. A Nosalty.hu összegyűjtötte, melyek azok a jelek, amik a hiányára utalhatnak, és azt is, melyek azok az ételek, amelyekkel könnyedén pótolhatjuk.
A D-vitamint a zsírban oldódó vitaminok közé sorolják, de valójában nem is vitamin, hanem egyfajta hormonszerű előanyag, amelyet az emberi szervezet a napfény hatására állít elő. A nyáron akár napi 30 perc napon töltött idő is elég ahhoz, hogy szervezetünk előállítsa a megfelelő D-vitamin-mennyiséget.
Viszont késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elég erős ehhez, ezért ilyenkor fontos, hogy pótoljuk a vitamint, hiszen elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. Ezért is kell odafigyelnünk a testünk jelzéseire, amik megmutatják, ha esetlegesen D-vitamin-hiánnyal küzdünk.
Hiányt jelezhet
A D-vitamin létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozásában, ami elengedhetetlen a csontok és a fogak növekedéséhez és fejlődéséhez. A D-vitamin megalapozza a csontok jó általános állapotát. Illetve ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az immunrendszer leküzdje a vírusokat és káros baktériumokat.
A D-vitamin pótlására szolgáló készítmények közül sokat – az OGYÉI-engedélyszámmal rendelkező termékeket – megvásárolhatunk egészségpénztári egyenlegünk terhére, de szerencsére finom ételekkel is „védekezhetünk”. Íme, a Nosalty.hu ajánlója:
Zsíros halak
A lazac, a tonhal és a makréla remek D-vitamin-források. 100 gramm lazacban például 600 egységnyi van. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.
Tejtermékek
A tejtermékekből is nyerhetünk egy kis D-vitamint. Egy pohár tej fedezi a D-vitamin-szükséglet egynegyedét, a ricotta pedig ötször annyit tartalmaz a vitaminból, mint a többi sajt.
Gomba
A D-vitamin egyik leggazdagabb forrása a gomba, ami könnyedén beleillik a legtöbb ételbe, a salátától a pörköltön át egészen a levesekig.
Tojás
Pontosabban a tojássárgája. Ha tehetjük, ősszel és télen növeljük meg a tojássárgája-fogyasztásunkat, ugyanis a benne lévő D-vitamin hozzájárulhat a szervezet egyensúlyához.
Az eredeti cikk a Nosalty.hu-n jelent meg.
Borítókép: Shayda Torabi / unsplash.com
<< VISSZA
Az oldal hirdetéseket tartalmazhat! Süti-beállítások módosítása Adatkezelési tájékoztató Pénzügyi Navigátor a tudatos fogyasztókért Tájékoztató a visszaélés bejelentési rendszerről Visszaélés bejelentése © 2024 Új Pillér Egészségpénztár Levelezési cím: 1535 Budapest Pf. 861. Székhely: 1022 Budapest, Bimbó út 18. Ügyfélszolgálat: +36-1-210-9790, Tel: +36-1-210-9770, 210-9779 | Fax: 210-9778 | Bankszámlaszám: CIB Bank 10700024-43040607-51100005
Weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény javításához.
Kérjük válassza ki, hogy mely sütiket fogadja el, majd kattintson az Elfogad gombra!
Amennyiben bővebb információra van szüksége az egyes sütikről, kérjük kattintson ide.
Ha később meggondolná magát, a láblécben lévő Süti-beállítások módosítása linkre kattintva bármikol megváltoztathatja döntését.