Fontos a vérnyomásmérés a kánikulában! (2021.07.05)

A kánikulában még inkább oda kell figyelni a vérnyomásra, mert a nagy meleg hatással lehet a szervezetre, ahogy a hőmérséklet- és frontváltozások is felerősíthetik a különböző betegségek tüneteit. Összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatosan néhány tanácsot partnerünk, a Hungimpex segítségével.

A hőségben az erek kitágulnak, így a szívnek erősebben kell dolgoznia. A magas vérnyomással, érelmeszesedéssel vagy keringési problémákkal küzdő embereknek viszont már nem olyan rugalmas az érrendszere, ezért nehezebben alkalmazkodik a környezeti hatásokhoz. A nagy meleg pedig gyakran vérnyomás-ingadozáshoz, szívritmuszavarhoz vagy akár ájuláshoz vezethet. Ha megérezzük az intő jeleket, igyekezzünk leülni és a lábat felpolcolni!

A hiedelmekkel szemben a melegben a vérnyomás leesik, főként az olyan betegeknél, akik vizelethajtó gyógyszert szednek. Az alacsony vérnyomás tünete lehet a fejfájás, heves szívdobogás, szédülés, légszomj vagy eszméletvesztés. Ilyen esetekben konzultáljon háziorvosával vagy kezelőorvosával, mert a nyári hónapokban könnyen előfordul, hogy módosítani kell a vérnyomásgyógyszer adagját.

Azt is tudni kell, hogy minden szervezet másképp működik, ezért érdemes rendszeresen mérni (akár naponta többször) és feljegyezni a vérnyomást, ami által jobban megismerhető a test reakciója a különböző időjárási viszonyokra és ez alapján könnyebb felkészülni a nehezebb időszakokra.

Néhány jó tanács a nyári hónapokra:

  • Érdemes ilyenkor többet pihenni és egészségesen étkezni. A túl sós, édes, fűszeres ételek vizet vonnak meg a szervezettől, ami kihat a folyadékháztartásra. Nagyon fontos a hidratálás is. A testhőmérsékletet pedig alacsonyabban tarthatjuk a napi többszöri zuhanyzással, vizes borogatással.
  • Fogyasszon alacsony nátriumtartalmú, szénsavmentes ásványvizet a vízhajtó tabletták és verejtékezés által elveszített ásványi anyagok pótlására, illetve napi 1-2 dl frissen facsart narancslevet a kálium pótlására.
  • Kerülje a koffeintartalmú és alkoholos italokat, mert ezeknek vízhajtó hatásuk van.
  • A napi legalább 1,5-2 liter vizet ossza el egyenletesen úgy, hogy óránként mindössze 1-2 decit iszik, megakadályozva a szervezet túlterhelését.
  • A hőségben tartózkodjon az erőteljes mozgástól, gyors mozdulatoktól vagy a fizikai megterheléstől.
  • Nyaralás előtt konzultáljon kezelőorvosával és mindig vigye magával a gyógyszereit.

(Forrás: Egészségőr)

Az Új Pilllér kártyával is megvásárolható vérnyomásmérő kiválasztásánál fontos a pontosság és a minőség. Az Egészségőr webáruház kínálatában található készülékek klinikailag validáltak és mindig pontos, megbízható eredményt adnak. Ráadásul az üzletben a Pénztár tagjai részére kuponkedvezményt biztosítanak júliusban az alábbi eszközökre (A kedvezmény a teljes árból kerül levonásra, és csak a webáruházban – www.egeszsegor.hu – történő vásárláskor)

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA