Nőnek az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések (2021.06.05)

A Pénztárszövetség által képviselt önkéntes nyugdíjpénztárakhoz 109,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett tavaly, 3,68%-kal több az előző évinél, az egészségpénztári befizetések meghaladták a 44,4 milliárd forintot, 4,74%-kal nőttek 2019-hez képest - közölte a Pénztárszövetség elnöke.

Az online háttérbeszélgetésen Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) elnöke jelentős eredményként értékelte, hogy a pénztártagok a koronavírus-járvány miatti rendkívüli körülmények ellenére kitartottak az egészségügyi és nyugdíjcélú öngondoskodás mellett.

Bíztatóak a számok

2020-ban a nyugdíjpénztárak taglétszáma 1 millió 74 ezer fő volt, vagyonuk – a növekvő befizetések és a kedvező hozamok eredményeképpen – év végére elérte az 1571 milliárd forintot, ami 7,3%-os növekedés a megelőző évihez képest.

Az egészségpénztárak taglétszáma 2,45%-kal bővült, és tavaly év végén 920 ezer volt. A tagok több mint 47 milliárd forint értékben vettek igénybe egészségpénztári szolgáltatásokat, ami alig több az előző évinél, viszont a szolgáltatásszám 14%-kal nőtt, vagyis többen, több mindenre használták befizetéseiket – mondta a Pénztárszövetség elnöke, aki hangsúlyozta azt is: a szektor hosszú távú jövőjének biztosításához elengedhetetlen a fiatalabb generáció megszólítása, és bevonása az öngondoskodásba. Ebben a pénztáraknak, és a munkáltatóknak lehet jelentős szerepük, egyfelől a tavaly új lendületet kapott digitális megoldások további fejlesztésével, másfelől a munkaerőpiacra frissen belépő Z generáció edukációjával.

Utóbbi területen a Patika-csoport is nagyon aktív: a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködésben minden évben több tanulócsoportot is fogad a Pénztár az egyetemen meghirdetett akciótanulás keretében.     

Erősödik az öngondoskodási hajlandóság

Mind az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, mind az egészségpénztárak esetben a befizetések növekedése mögött az egyéni hozzájárulások emelkedése áll. A nyugdíjpénztáraknál a befizetések mintegy 70%-a 2020-ban is az egyéni pénztártagok hozzájárulásából származott, de a munkáltatói hozzájárulások összege is bővült mintegy 1,5%kal, és elérte a 33,1 milliárd forintot.

Az egészségpénztárakba történt befizetések 84%-a származott az egyéni pénztártagoktól. A munkáltatói befizetések összege csaknem 4%-kal csökkent tavaly, 7,09 milliárd forint volt. Nagy Csaba kiemelte azt is: 2021 lendületesen indult, az utóbbi tíz év legjobb első negyedévét zárták a Szövetség tagpénztárai.

Jól indult 2021

Az egészségpénztárakhoz 9,6 milliárd forintnyi befizetés érkezett az első negyedévben, ez 16,6%-os emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Az online tájékoztatón Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a havonta elvégzett lakossági felmérésük adatait ismertetve egyebek mellett elmondta: nőtt ugyan azok aránya, akik nem, vagy kevesebbet tudnak megtakarítani, mint korábban, de összességében nincs jelentős romlás. Ez összefüggésben van azzal, hogy a gazdaság legtöbb ágazata már jól működik, hosszú távon kevésbé érintette meg a válság.

A független Patika-csoport – még tovább erősödve a TEMPO Egészségpénztárral – is bíztató évkezdést hagyott maga mögött: nőttek a tagdíjjellegű bevételek, és a pénztártagok befizetési aktivitása is azt mutatja, a lakosság egyre inkább tisztában van az egészségpénztárak szerepével, a családi költségvetésekre gyakorolt jótékony hatásával.  

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA