A fiatalokat is érintik a szív- és érrendszeri betegségek (2021.06.05)

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak. A közvélekedéssel ellentétben ez már nemcsak az idősek betegsége, hanem évről évre egyre több fiatal felnőtt is érintett. A szűrővizsgálat számukra is életmentő lehet.

Hazánkban havonta mintegy négyezren veszítik életüket valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel összefüggésben, ami azt jelenti, hogy az évente elhunyt összes magyar több mint felének (54%) ilyen típusú egészségügyi probléma okozza a halálát a KSH adatai szerint. Szívinfarktus miatt háromszor, keringési rendellenesség miatt pedig kétszer annyian halnak meg hazánkban, mint átlagosan az Európai Unióban. Minden tízedik elhunyt magyar a stroke, vagyis a szélütés áldozata lesz. Ráadásul a Covid–19 súlyosabb lefolyásáért legtöbbször szintén a szív- és érrendszeri alapbetegségek felelősek.

Leginkább a 40 év feletti férfiakat érintik ezek a betegségek, de egyre több fiatalról derül ki elsősorban az egészségtelen életmód és a családi hajlam miatt, hogy érintett. Esetükben külön veszélyforrás lehet, hogy életkoruk miatt még akkor sem gondolnak például szívinfarktusra, amikor tipikus tüneteket produkálnak. Ráadásul az, aki a 20-as, 30-as éveiben kap szívrohamot, a felépülését követően is esélyes egy újabb szívinfarktusra vagy egyéb kardiovaszkuláris rendellenesség kialakulására. Ha az életkor nem is, a megfelelő szűrés és az életmódváltás megvédhet a szívrohamtól vagy szélütéstől – hangsúlyozza a patikakártyát is elfogadó Dr. Rose Magánkórház közleményében.

„A stroke tipikusan az a betegség, amit megelőzni jóval könnyebb, mint gyógyítani. Csak néhány óra áll rendelkezésre az első tünetek kezdetétől a hatékony kezelésig, ha kialakult az agyi elhalás, akkor már sajnos visszafordíthatatlan a folyamat. Ezért fontos a megelőzés és a szűrés, talán fontosabb, mint bármilyen más betegségnél.” – mondta Dr. Ilniczky Sándor a kórház neurológusa.

Az egészségpénztári megtakarításból fedezett szűrővizsgálat árának akár 30%-át is visszakaphatjuk, amennyiben előzetesen készíttetünk egészségtervet, és annak alapján kerül sor a szűrővizsgálatra. Ebben az esetben a szűrés prevenciónak minősül, ezért az ára után 10% szja-jóváírásra vagyunk jogosultak az egyéni és munkáltatói tagdíj-hozzájárulás után járó 20%-os szja-visszatérítésen felül. Ezt a lehetőséget nem érdemes kihagyni!

A háziorvosok nyilvántartásai szerint csak 2017-ben 3,1 millió 19 évesnél idősebb beteget kezeltek magasvérnyomással Magyarországon. Ugyanakkor a 19 év alattiak körében közel 11 ezer hipertóniával küzdő beteget tartottak számon. Az érintettség azonban lényegesen magasabb lehet mindkét korcsoport esetében, mivel a fiatalok gyakran tünetmentesek és nem járnak szűrővizsgálatokra.

A szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezői:

  • magas vérnyomás 35%,
  • magas koleszterinszint 12,9%,
  • dohányzás 25%,
  • a túlsúllyal küzdők esetében a cukorbetegség 20%.

Az érintettek körében 1–2 évente érdemes megismételni a célzott szűrővizsgálatokatdr. Junger Éva, a Dr. Rose Magánkórház kardiológusa szerint. A vizsgálat ajánlott azoknak a 18 éven felülieknek, akiknek családjában halmozottan előfordul szív- és érrendszeri megbetegedés. Ugyancsak javasolják a rendszeres szűrést azoknak, akik stresszes vagy mozgásszegény életmódot folytatnak. Fokozottan veszélyeztetettek lehetnek a dohányosok és a túlsúllyal küzdők is. Mivel a már említett egészségterv 2 évig érvényes, egy most kiállított javaslat az időben elvégzett következő szűrővizsgálat során is feljogosít az szja-visszatérítésre. Az egészségtervről és az azt kiállító szolgáltatókról tájékozódjon a honlapunkon.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA