Életmódtanácsok: sportra fel! (2021.05.05)

Sportolni egészséges. Ez a kijelentés már-már közhelyesen hangzik, viszont azt kevesen tudják, hogy valójában miért is egészséges a rendszeres testmozgás. Az, hogy hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez, csak egy a számos jótékony hatása közül.

Az, aki rendszeresen sportol, nemcsak csinos lesz, hanem egészségesebb is. Egyrészt azért, mert elkerülheti az elhízással járó krónikus betegségeket, mint például a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a mozgásszervi problémákat, sőt, kutatások azt mutatják, hogy a koronavírus-járványt is könnyebben átvészelheti. Másrészt a testmozgásnak számos pozitív lelki hatása is van kezdve a felszabaduló boldogsághormonoktól a koncentrációs képesség javításáig.

Mivel úgy tűnik, végérvényesen itt a tavasz, ráadásul a lakosság egyre nagyobb hányada már megkapta a COVID-19 elleni védőoltás legalább első adagját, mindenkit arra buzdítunk, építse bele a mindennapjaiba a rendszeres, szabadban végzett mozgást. Ez nem pénzkérdés, és védettségi igazolványra sincs hozzá szükség!

A Well and Fit.hu cikke alapján összegyűjtöttük a sportolás lelki hasznát, amelyek a karanténfáradtság leküzdésében is sokat jelentenek.

Boldogabbá tesz

Aki rendszeresen mozog, nagyon jól tudja, hogy a sport mennyire fel tudja dobni akár egy nehezebb nap után, netán egy nehezebb életszakaszban is. Ez a felfokozott állapot tulajdonképpen elkerülhetetlen, mert testmozgás közben boldogsághormon, úgynevezett endorfin termelődik. Aki rendszeresen edzi testét, az elégedettebb is magával, így ha tükörbe néz, egészen biztosan boldogsággal tölti el az, amit lát.

Kiegyensúlyozottabbá tesz

A sok munkahelyi feladat vagy a magánéleti problémák óhatatlanul stresszhelyzetet jelentenek. Ha szeretné elkerülni, hogy felőrölje ez a helyzet, és akár az egészsége is rámenjen, muszáj valamilyen sportot beiktatni az életébe. Ez lehet futás, úszás, jóga, a lényeg, hogy legalább heti három alkalmat jelentsen. Rövidesen könnyebbé válnak a nehézségek is.

Fittebbé, frissebbé tesz

A pandémia miatti bezártság, bizonytalanság miatt is egyre többeket gyötör a krónikus fáradtság. A mozgás ezen is segít! Első hallásra talán nem tűnik túl logikusnak, hiszen a sporttól csak még inkább kimerül a szervezet, de valójában a mozgással járó kellemes fáradtság csak a hasznunkra válik. Ha a test elfárad, az elme is kikapcsol, így könnyebben ellazulhatunk, és mélyebbé, pihentetőbbé válik az alvás. Másnap pedig fitten ugorhatunk ki az ágyból.

Javítja a teljesítőképességet

Tudjuk, érezzük, hogy mozgás után csak úgy bizsereg a testünk. Vérkeringésünk ugyanis felpezsdül, energikusabbá, erősebbé válunk hosszú távon. Az agy vérellátása is sokkal jobb lesz, aminek következményeként nemcsak a test, hanem a szellem teljesítőképessége is javul. A koncentrációra és memóriára kifejezetten jó hatással van a rendszeres testmozgás, így a szellemi munkát végzőknek nem szabad elfeledkezniük a sportról, aktív életmódról sem.

Relaxációs állapotba kerülünk

Pszichológusok szerint sportolás közben sokkal jobban tudunk figyelünk saját, belső gondolatainkra. Olyan fel nem dolgozott emlékek, élmények, sérelmek is felszínre kerülhetnek, amikről talán nem is volt sejtésünk, hogy még hatással vannak az életünkre. Ebben a felszabadult állapotban gondjainkra könnyebben találunk megoldásokat, emellett számtalan olyan ötlet juthat az eszünkbe, amik életünket megkönnyíthetik, előrehaladásunkat segíthetik.

Az eredeti cikk a Well & Fit Magazinban jelent meg.

Borítókép: Steven Lasry/unsplash.com

<< VISSZA