szerkezeti elem
 
Kiugróan sikeres év a pandémia árnyékában (2021.01.04)

2020-ban több mint 19%-kal nőtt az Új Pillér Egészségpénztárba érkező összes bevétel, 20%-kal az egyéni tagdíjbefizetések összege a 2019-es adatokhoz képest. Ezzel a viszonylag fiatal, innovatív pénztár növekedési üteme messze meghaladta a szektorét.

Az Új Pillérbe érkező egyéni tagdíjbefizetés megháromszorozódott 2016–2020 között, amivel a pénztár tagjai dinamikus növekedési pályára állították a kasszát. A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás elmaradása – ahogyan a szektor más szereplőit – az Új Pillért is negatívan érintette, de az új belépők és az egyéni befizetések kiugró bővülése mára kompenzálta a bevételkiesést. A tagdíjjellegű bevételek az elmúlt évben 17%-ot meghaladó mértékben bővültek.

Az Új Pillér Egészségpénztár hagyományosan az egyéni tagok kiszolgálására koncentrál, így 2018-ban az összes bevételben már 60%-os volt az egyéni befizetések aránya, ami 2019-re 74%-ra nőtt. 2020-ban ugyanezen a szinten maradt, de az összes bevétel növekedési ütemét meghaladta a tagdíj-bevételek bővülési üteme.

A célzott támogatás bevezetése szintén sikertörténet a pénztár életében. Sok munkavállaló választja a kedvező költségstruktúrájú pénztárat, ha a munkáltató több pénztáron keresztül is lehetővé teszi a célzott támogatási juttatás költését. A 2019-ben bevezetett szolgáltatás nagyon jól startolt és 2020-ban is közel 40%-kal bővült a Pénztárba ezen a jogcímen befolyt bevétel. A szektorban kuriózumnak számító módon, az újpilléres tagok az egészségpénztári kártyájukkal tudják költeni a támogatást, amelyet leggyakrabban gyógyszerre, egészségügyi szolgáltatásra vagy szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításra ad a munkáltató.

A bevételek emelkedésében komoly szerepük van a pénztárhoz 2020-ban csatlakozott tagoknak is. A tavalyi évben az új belépők száma rekordot döntött: közel 40%-kal léptek be többen, mint 2019-ben. A mutató lényegesen meghaladja a szektorátlagot, ahogyan az elmúlt évben elért 25%-os vagyonnövekedés is kiugró az ágazatban.

A pénztárba való belépés és egyéni befizetés legfőbb motivációja a 20%-os, évi legfeljebb 150 ezer forintos szja-visszatérítés, amelyet tagjaink jelentős része ki is használ. A hozzánk érkező szja-visszatérítés évek óta stabilan emelkedik és várakozásaink szerint 2020-ban megismételjük a tavalyi 30%-ot meghaladó bővülést. A NAV-tól érkező adójóváírás 100%-ban a pénztári szolgáltatásokra költhető, sőt, az önsegélyező szolgáltatásokra vonatkozó 180 napos szabály sem vonatkozik ezekre a pénzekre. Ez azt jelenti, hogy az adóforintok a beérkezésüket követően azonnal a lakáshitel törlesztésre, gyerekekkel és a gyermek születésével kapcsolatos támogatásokra vagy bármely más önsegélyező szolgáltatásra fordíthatók.

A pénztár szolgáltatási kiadásai is tükrözik, hogy a tagjaink nemcsak pénzügyileg körültekintőek, hanem igyekeznek egészségtudatosan élni. A kiadási tortából szinte egyenlő nagyságú szeletet hasít ki az egészségügyi szolgáltatás és a gyógyszerköltés. A harmadik legnépszerűbb szolgáltatás pedig a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások köre, ami jelzi, hogy elsősorban a fiatalabb korosztály dönt az Új Pillér mellett.

Idén az egyéni befizetések további bővülésére számítunk, és ezzel párhuzamosan a népszerű szolgáltatásaink igénybevételének emelkedésére összefüggésben a koronavírus-járvány okozta megváltozott világgal.

A pénztár költségstruktúrája 2021-ben

Havonta egységesen minimum 10 000 forintot kell befizetni (elvárt egészségcélú megtakarítás), amelyből évi 500 000 forintig 95,5%-ot jóváírunk tagjaink egyéni (fedezeti) számláján és csupán 4,5% a működési költséglevonás. 500 000 forint felett a befizetés már 100%-ban tagjaink egészségre költhető megtakarítását gyarapítja.

0-500 ezer Ft-ig

levonás: 4,5%

a kártyáról költhető 95,5%

500 ezer Ft feletti rész

levonás: 0%

a kártyáról költhető 100%

 

Az egészségkártya 4 évig érvényes, a kártyacsere díja – lejáratkor vagy bármely más okból – 2500 forint. A családtagoknak igényelt társkártya is 4 évig érvényes, díja 2500 forint. Figyeljen a kártyák lejárati idejére, hogy adott időpontban a számláján rendelkezésre álljon a szükséges összeg és emiatt ne húzódjon el a kártyacsere!

Borítókép: pixabay.com

<< VISSZA