Az ősz kedvelt csemegéje nemcsak finom, hanem hallatlanul egészséges is. A sütőtök az egészséges látáshoz is nélkülözhetetlen antioxidáns, a béta-karotin forrása, gazdag C-vitaminban és rostokban, de alacsony a kalóriatartalma! Rögtön kerestünk egy sütőtökös nasit, amivel akár a közelgő hosszú hétvégén meglephetjük a családunkat.
Ezt a receptet a
Nosalty oldalán találtuk. Kipróbáltuk, és csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Ebben a nasiban az sem fog csalódni, aki amúgy nem paleo étrend szerint táplálkozik. A muffinok előkészítése kb. 10 perc, 35 perc sütés után pedig máris tálalhatjuk.
Paleo mandarinos sütőtök muffin
Hozzávalók (kb. 12 adag)
-
120 g kókuszliszt
-
80 g édesítőszer
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál őrölt szegfűbors
-
1 teáskanál gyömbérpor
-
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
-
1 kávéskanál őrölt fahéj
-
280 g sütőtök (püré)
-
4 db tojás
-
4 csapott ek lenmagliszt
-
1 dl víz
-
4 dl kókusztej
-
1 közepes db mandarin (héja és leve)
Elkészítés
A kókuszlisztet az édesítőszerrel, szódabikarbónával és a fűszerekkel csomómentesre keverjük. Habverővel a legegyszerűbb. Fontos lépés, mert a kókuszliszt nagyon nedvszívó, bekeverve nem szabadulunk meg a csomóktól turmixgép nélkül. Ezután a tojásokat a sütőtökpürével összeturmixoljuk, vagy kikeverjük. Áztassuk be a lenmag őrleményt, pár percig hagyjuk megduzzadni. A kókuszlisztes keverékbe adjuk a tojásos sütőtökpürét és a vizes lenmagőrleményt. A masszába keverjük bele a kókusztejet fokozatosan, és dolgozzuk csomómentesre.
A mandarint megmossuk, lereszelt héját a masszába keverjük. A mandarin levét kifacsarjuk, és a keverékbe dolgozzuk.
Egy mély 12 lyukú muffin sütőbe muffin papírokat teszünk. A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük. A masszát a papírokba töltjük. Elsimítjuk a tetejüket. A sütemény 30-35 perc alatt elkészül hőlégkeveréses sütőben. Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A tetejét akár mandaringerezdekkel is díszíthetjük. A hűtőben tároljuk.
A sütőtök |
|
Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása folytán kedvelt téli csemege. Emellett kitűnő rostforrás, amely tápértéke és energiatartalma igen magas miközben kalóriában, zsírban és nátriumban szegény. Sok benne a kálium, a foszfor, a vas, a réz és a mangán. A káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, a béta-karotin-tartalmának köszönhetően pedig csökkentheti a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések esélyét, illetve késleltetheti az öregedés egyes tüneteit.
Itt olvashat 8 további őszi szuperételről.