Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Deliága Éva gyermekpszichológus: Mindenkinek rossz! (2017.10.01)

A kora őszi időszakra jellemző bölcsődei, óvodai beszoktatás akár 2-3 hónapra is elnyúlhat, és akkor a legsikeresebb, ha nem zavarja meg semmi. Egy betegség hosszú időre visszavetheti a kicsiket.

Deliága Éva gyermekpszichológus tanácsai szülőknek:

  • A szülők is jól ismerik azt a jelenséget, mikor a gyermek már egy hétvége után is nehezen tér vissza a közösségbe. Egy többhetes betegség után nem csak a szülők kezdhetik elölről a beszoktatást, hanem a kicsik is. Ebben a korban ugyanis még nem alakulnak ki tartós baráti kapcsolatok, tehát a gyermek számára is kihívás lesz, hogy újra megtalálja a helyét a csoportban.
  • A szülők, különösen az anyukák azt is nehezen élik meg, hogy nem tudnak segíteni a viszkető hólyagoktól szenvedő gyermeken. A pici gyerekeknek nem lehet elmagyarázni, hogy a kiütéseket nem szabad elvakarni – szülőként még ebben a helyzetben is fegyelmezni, tiltani vagyunk kénytelenek, ami újabb konfliktushelyzetet teremt. Ráadásul agressziót válthat ki.
  • Ha a gyermek fél a tűtől, készítsük fel már otthon őt az oltásra. Akár szerepjátékkal is megmutathatja, hogy mi fog történni a rendelőben. Ha előre végigvezetjük a gyermeket a szituáción, akkor ismerős lesz az esetleg félelmet keltő helyzetet és oldja a szorongását. Nem akkor járunk el helyesen, ha bagatellizáljuk a gyerek félelmét, és azt ismételgetjük, hogy “nem fog fájni”. Mert, ha mégis fáj majd egy kicsit, akkor a gyerek joggal érezheti úgy, hogy becsapták. Ezzel pedig a szülő a hitelességét veszítheti el.
  • Az is fontos, hogy a gyerek az oltás után ne ragadjon be a rossz hangulatba. Érdemes egy apró ajándékkal, figyelmességgel kényeztetni.

<< VISSZA