Folytatja a kormány a bankkártya-elfogadóhelyek számának bővítését (2017.08.01)
Újabb 30 ezer bankkártya-elfogadóhely támogatásáról döntött a kormány, így a 2016 decemberében meghirdetett programnak köszönhetően további 60 ezer üzletben, szolgáltatónál lehet ezután kártyával fizetni.

A kormány célja a modern elektronikus fizetési módok elterjedésének ösztönzésével a hazai fizetési infrastruktúra modernizálása, a hazai vállalkozások versenyképességének növelése, továbbá a túl magas szintre emelkedett készpénzállomány csökkentése. A hazai fizetési rendszer korszerűsítési stratégiájának alapját a bankkártya-elfogadóhálózat bővítése jelenti, amely előfeltétele minden további, a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, illetve a gazdaság digitalizációjának elősegítését szolgáló lépésnek – mondta Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly decemberben indított programja keretében a költségvetés 2,4 milliárd forintot biztosított az új, korszerű terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez – emlékeztetett az államtitkár. A program első szakaszában 30 200 darab új terminál telepítését kezdték meg a szolgáltatók. A felkészülési időszakot követően már több ezer új kártyaolvasó üzemel országszerte, a szerződött partnerektől pedig számos visszajelzés érkezett arról, hogy a program népszerűsége miatt a vállalt keretüket a vártnál gyorsabban ki fogják meríteni. Ezért a kormány döntött arról, hogy újabb 30 000 darab bankkártya-elfogadóhely telepítésére nyújt költségvetési támogatást.

Önnél még nem működik a patikakártya?

Az új terminálokon a patikakártya-elfogadás is működhet, amennyiben az egészségpénztári elfogadóhely az új terminált bejelenti hozzánk írásban a szolgaltato@ujpiller.hu a-mail címen. Ezután munkatársaink egyeztetnek a bankkal, és néhány munkanapon belül már működik az egészségpénztári kártya elfogadása.

A patikakártya használata – hasonlóan a bankkártyás fizetéshez – nemcsak az impulzusvásárlások (lásd előző hír) arányát növeli, hanem az átlagos költési volument is. A Patika-csoport kimutatása szerint a POS terminálon keresztüli fizetések értéke több mint négyszerese volt a számlás szolgáltatásokénak. Még nagyobb az eltérés, ha a fizetések darabszámát nézzük: ebben az esetben több mint 11-szer annyiszor használták a pénztártagok patikakártyájukat az egészségügyi szolgáltatások fizetésekor, mint ahányszor készpénzfizetési számlát kértek.

A klasszikus, újpilléres, multipayes patikakártyával minden olyan szolgáltatásért és termékért fizethetnek a pénztártagok, amely a törvény szerint elszámolható az egészség- és önsegélyező pénztári számláról. Csak ízelítőnek néhány példa: magán egészségügyi szolgáltatás, gyógyterápiás kezelések, vényköteles és recept nélkül kiváltható gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, csecsemő- és betegápolási cikkek, optikai eszközök, gluténmentes élelmiszerek, vitaminok és táplálékkiegészítők.

Külön csoportba tartoznak az adómentes önsegélyező szolgáltatások, amelyekről itt olvashat bővebben.

<< VISSZA