Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
A túlélés záloga a korai felfedezés! (2017.05.01)
A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, egyes kutatások szerint 70 nő közül egynél kialakul ez a betegség élete során. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mely világszerte megközelítőleg 150 ezer nő halálát okozza évente. Magyarországon 1400 betegnél diagnosztizálnak petefészekrákot, és 800 nő hal meg a betegségben minden évben. Ez azt jelenti, hogy a nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Mivel a petefészekrák korai jelei alig észrevehetők és nem feltűnők, gyakori a téves diagnózis vagy a késői felismerés.

– Egész évben azon dolgozunk, hogy rávilágítsunk a méhnyakrák megelőzésének és a petefészek-rák korai felismerésének fontosságára, de egy-egy jeles nap alkalmával fokozott figyelem övezi a kampányainkat. Bízunk benne, hogy ezen a napon sokkal több embert tudunk elérni – mutat rá a kiemelt nap szerepére Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A méhnyakrák ellen van védőoltás – Magyarországon kötelezően ajánlott a 7. osztályos lányok oltása –, így a gyakori rákos megbetegedések közül ez az egyetlen, ami megelőzhető. Ezzel szemben a petefészekrák nem megelőzhető, sőt, a gyógyíthatóságának is rossz a prognózisa. A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás.

– A petefészekrák esetében a rendszeres szűrés az elsődleges prevenció. A betegség minél korábbi stádiumban való felismerése jelentősen javíthatná a túlélési arányt, de sajnos ez sokszor nem történik meg. A tünetei nagyon jellegtelenek: a hasi puffadás, a túlzott gázképződés, a szabálytalan menstruációs ciklus, az étvágytalanság és a fáradtság összefügghet annyi mindennel! Ma Magyarországon a nőknek csak 30 százaléka jár rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra, ami nagyon rossz arány. Ráadásul a nőgyógyászok többsége nem is vizsgálja meg automatikusan a petefészkeket egy-egy szűrés alkalmával. Nem elég tehát elmenni a vizsgálatra, érdemes kifejezetten kérni az orvost, hogy a petefészkeket is ellenőrizze – emeli ki az SZJA 1%-os felajánlására jogosult alapítvány elnöke.

<< VISSZA