Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Egészségügyi Hírkomment: Indul az e-receptek éles próbaüzeme (2017.03.01)
Az egészségügyi adatokkal kapcsolatos lakossági digitális önrendelkezés február 15-től kezdődően lehetségessé vált. 2017. nyár végéig tart az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) éles próbaüzeme. Az e-egészségügyi rendszer bevezetésének legfőbb célja, hogy a betegek minél biztonságosabb és minél inkább személyre szabott ellátást kapjanak.

„Az érintettek a rendszer segítségével könnyen megismerheti a teljes betegutat” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a rendszert bemutató sajtótájékoztatón. Az e-egészségügyi sztráda összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot, vagyis az ellátás minden szereplőjét és a rendszernek köszönhetően a beteggel kapcsolatos minden fontos információ azonnal rendelkezésére áll az érintetteknek. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a járóbeteg-előjegyzésben is változást hozhat a nemzeti egészségügyi informatikai (e-health) rendszer. „Ha ebben előrelépés történik, akkor az emberek elgedettebbek lesznek” – mondta az államtitkár február elején, a Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű rendezvényen a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

A felhőalapú elektronikus rendszer fejlesztését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálta. Szabó Bálintot, az eeszt.gov.hu portál fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetőjét kérdeztük az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér részleteiről.

Szabó Bálint: „Az ellátás biztonsága és gyorsasága az orvos rendelkezésére álló egészségügyi adatok mennyiségétől is függ”

Az uniós támogatással az Állami Egészségügyi Ellátó Központ irányításával létrehozott EESZT modern és egységes informatikai környezetben, felhő alapú technológián alapuló kommunikációs térben és a jelenleg elérhető legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel fogja ez év végéig az egészségügy szereplőit – a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást, valamint a lakosságot − összekapcsolni egymással.

Az ellátás biztonsága és gyorsasága az orvos rendelkezésére álló egészségügyi adatok mennyiségétől is függ, ezért fontos, hogy amikor valaki bekerül egy fekvő- vagy járóbeteg-ellátó intézménybe, elegendő adattal rendelkezzen róla a kezelőorvosa ahhoz, hogy a számára legmegfelelőbb terápiát a lehető legrövidebb idő alatt megállapíthassa.

Az EESZT-ről és az egészségügyi adatokkal kapcsolatos lakossági digitális önrendelkezésről minden információ megtalálható az EESZT információs portálján: e-egeszsegugy.gov.hu, ahonnan a Lakossági portál is elérhető. A belépéshez ügyfélkapus belépési azonosítóra és érvényes TAJ azonosítóra van szükség, e kettő garantálja, hogy mindenki csak a saját adataihoz férhet hozzá. Ügyfélkapus hozzáférés nélküli önrendelkezésre a Kormányablakoknál nyílik lehetőség.

Az EESZT szakmai felületét kizárólag a szakmai felhasználók érhetik el, ők is csak a végzettségüknek és intézményi szerepkörükhöz rendelt jogosultságaiknak megfelelő tartalommal. Az adott egészségügyi dolgozó a beteg ellátása során a személyes, kétfaktoros azonosítást igénylő bejelentkezést követően sem férhet hozzá az adott beteg minden egészségügyi adatához, hanem kizárólag azokhoz, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára, valamint amelyeket a beteg − önrendelkezési jogával élve − megosztott vele. A Lakossági portálon (valamint a Kormányablakoknál) folyamatosan nyomon követhető, hogy az EESZT-n keresztül elérhető adatainkhoz ki és mikor kért hozzáférést. Beállítható az is, hogy a rendszer értesítést küldjön a személyünkhöz kapcsolt új adatok bekerüléséről, és amennyiben indokoltnak érezzük, korlátozásokat határozhatunk meg a lekérdezőre vagy egyes adatokra vonatkozóan. A rendszer alapbeállítása eleve csak a kezelőorvosok számára biztosítja az adatok elérését, és elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó, így például a pszichiátriai és nemi betegségekhez kötődő dokumentumokat, amelyeket kizárólag az e területeken dolgozó kezelőorvosok láthatnak.

A próbaüzem időszaka alatt csak azoknak a konkrét ellátással kapcsolatos adatai kerülnek be az EESZT-be, akiket a próbaüzemben részt vevő intézmények valamelyikében vizsgálnak, illetve kezelnek. Az önrendelkezés során beállított szabályok érvényben maradnak a próbaüzem 2017. harmadik negyedévében befejeződő időszakát követően is. A közfinanszírozott egészségügyi intézmények kötelező csatlakozása 2017 novemberében várható.

Szabó Bálint, az EESZT Fenntartási és Üzemeltetési főosztályvezetője – Állami Egészségügyi Ellátó Központ

A korábbi Egészségügyi Hírkommentjeinket itt olvashatja.

 

<< VISSZA