Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Egészségügyi Hírkomment: A visszajelzések nyomán változott a szabályozás (2017.02.01)

Nagy Barbarát, az OGYÉI Élelmezés-egészségügyi Osztályának osztályvezetőjét kérdeztük a Módosult a menzarendelet című írásunkban említett új közétkeztetési rendelet részleteiről.

A visszajelzések nyomán módosult a rendelet

A közétkeztetés szabályozása az egészségügy, ezen belül a táplálkozás-egészségügy számára is kiemelten fontos terület, hiszen közismert, hogy a helytelen táplálkozásból eredő egészségügyi következmények napjaink súlyos problémáját jelentik. A táplálkozás és az egészségi állapot közötti összefüggés tudományosan bizonyított. A gyermekkori helytelen táplálkozási szokások, és az élettani szükségletnek nem megfelelő energiaértékű és összetételű táplálékbevitel megalapozhatják a későbbi felnőtt korban fellépő táplálkozásfüggő megbetegedések kialakulását.

A rendelet hatályba lépése óta a közétkeztető cégektől, az élelmezésvezetőktől és a lakosságtól számos kérdés, észrevétel érkezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez a jogszabály gyakorlati megvalósításával kapcsolatosan. A jogalkotó a szakértők segítségével elemezte az első év tapasztalatait, és a felmerült problémák kiküszöbölése, valamint a könnyebb megvalósíthatóság érdekében módosította az előírásokat. A leglényegesebb változások az alábbiak:

 • ! Az idősek számára étkezést biztosító szociális alapszolgáltatások, idősek nappali ellátását nyújtó és idősek bentlakásos intézményei, valamint a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott táborozás esetében a Rendelet előírásait már nem kell alkalmazni két kivételtől eltekintve: a diétás étkeztetésre, illetve az előírt napi energiaszükségletre vonatkozó előírásokat ezen ellátási formák esetén is be kell tartani.
   
 • ! A diétás étkeztetés igénybevétele továbbra is kizárólag szakorvosi igazolás megléte esetén lehetséges, azonban meghatározásra kerültek az igazolás kiállítására jogosultak köre. A közétkeztetés által biztosítandó diéták skálája is szűkült, valamint a változatossági mutatóra vonatkozó előírások is enyhültek diétás étkeztetés esetében.
   
 • ! Ahogy a többi korcsoportban, úgy már a bölcsődés és az óvodás korcsoport esetén is fokozatosan kell elérni a sóbeviteli ajánlást. A maximálisan megengedett, bölcsődei étkezés esetén 4 grammos, óvodai étkezés esetén 5,5 grammos értéket 2021-ig fokozatosan csökkenteni kell a meghatározott értékek eléréséig, mely bölcsőde esetén 1,5 gramm óvoda esetén 2 gramm.
   
 • ! Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 10%-át teheti ki, ez az érték tehát a korábbi 8%-ról emelésre került.
   
 • ! A 3 év feletti korcsoport részére a korábbi 1,5% vagy az alatti zsírtartalmú tej helyett már 2,8 % zsírtartalmú is biztosítható.
   
 • ! Az ízesített tejkészítmények adhatósága 10 élelmezési nap vonatkozásában megduplázódott, így ezek a termékek gyakrabban kerülhetnek az étlapra.
   
 • ! Édesítőszer ételkészítéshez kizárólag a diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők étkeztetése során használható.
   
 • ! A nyersanyag-kiszabati előírás és az adagolási útmutató is változott több ponton a könnyebb gyakorlati megvalósíthatóság érdekében.

A rendelet előírásai biztosítják, hogy minden közétkeztetésben részesülő elé az egészséges táplálkozásnak megfelelő minőségű és mennyiségű étel kerüljön, de ahhoz, hogy a felnövekvő generációban kialakuljon az egészséges életmódra való hajlam, nélkülözhetetlen minden érintett támogató szerepvállalása, a szülőké és a nevelési és oktatási intézményeké egyaránt. A közétkeztetés egészségessé tételével és a táplálkozási ajánlásokban foglaltak betartásával hosszútávon elérhető a népesség szív- és érrendszeri-, és daganatos betegségekből eredő halálozásának csökkenése, és ezzel párhuzamosan a várható élettartam növekedése.

Nagy Barbara, osztályvezető – OGYÉI Élelmezés-egészségügyi Osztály

A korábbi Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja.

<< VISSZA