Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Egészségügyi Hírkomment: Önszabályozással a fogyasztói bizalomért (2017.01.01)

Ebben a hónapban dr. Ilku Lívia, a HENT Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője mondja el véleményét A gyártók és forgalmazók önszabályozása garantálja a minőséget című írásunk kapcsán arról, hogy miért tartotta a HENT fontosnak, hogy létrejöjjön a nagyszabású összefogás az étrend-kiegészítők forgalmazására vonatkozóan.

Önszabályozással a fogyasztói bizalomért

Magyarország uniós csatlakozását követően átalakult az étrend-kiegészítő készítmények forgalomba hozatalának szabályozása. A korábbi engedélyezési eljárást felváltó új rendszer bejelentési (notifikációs) kötelezettségen alapul, mely jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja a termékek piacra jutását. Ennek tudható be, hogy a többségében tisztességes piaci szereplők termékei mellett, időről időre megjelennek a forgalomban a nem megfelelő minőségű, nem biztonságos, esetenként számottevő közegészségügyi kockázatot jelentő étrend-kiegészítő készítmények is, annak ellenére, hogy az alapvető élelmiszerbiztonsági követelmények értelmében „nem biztonságos élelmiszer nem hozható forgalomba”.

Ezeknek a nem megfelelő minőségű készítményeknek a forgalomba kerülése a HENT szerint veszélyezteti a fogyasztók egészségét, csökkenti az egészségmegőrző termékekbe vetett fogyasztói bizalmat, továbbá gazdasági és erkölcsi kárt okoz az ellátási lánc minden szereplőjének (gyártók, importőrök, kis- és nagykereskedők, gyógyszertárak) beleértve a termékeket ajánló egészségügyi szakembereket is. A termékkör piaci folyamatainak elemzése alapján azt találtuk, hogy az önszabályozás kínálta eszközök alkalmasak arra, hogy minimalizálni tudják a nem megfelelő minőségű termékek piacra jutásának kockázatát. A rendszer lénye az, hogy mind a gyártók, forgalmazók, nagykereskedők és gyógyszertárak azonos alapokon nyugvó, a megállapodás által rögzített kockázatelemzési rendszert alkalmaznak a hozzájuk beszállításra kerülő termékek szúrópróba szerű ellenőrzéséhez. A kialakított rendszer létrehozását azért látja a HENT fontosnak, mert az alulról építkező rendszerben a megállapodást aláírók önként vállalták azt, hogy egy bizonyos közösen elfogadott szűrőt alkalmazva kizárólag megfelelő minőségű terméket engednek be a forgalmazói láncba. Ez a rendszer a HENT szerint védi a fogyasztókat, akadályozza az illegális forgalmazók térnyerését és visszafogja a hamis termékek jelenlétét, ezzel védve az emberi egészséget és életet!

dr. Ilku Lívia, HENT
Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezető

A korábbi Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja

<< VISSZA