Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Egészségügyi hírkomment: Még nem értünk célba (2016.11.01)

Ebben a hónapban Claire Rogert, a Patika-csoport munkáltatói partnere, a GlaxoSmithKline Kft. vezérigazgatóját kértük meg, hogy fejtse ki véleményét az Vélemény: változásra lenne szükség az egészségügyi ellátórendszerben című írásunk kapcsán. Vajon ki – munkáltatók, gyógyszerpiaci szereplők vagy az állam – és milyen intézkedésekkel tudná elősegíteni a lakosság egészségtudatosságának fejlődését?

Még nem értünk célba

Az elmúlt időszakban több forrás is megerősítette már azt, ami most a Joint Venture Szövetség felmérésből is jól látszik, miszerint a magyar lakosság egészségtudatossága, illetve egészségértése erős lemaradásban van.

A magyarok várható élettartama az egyik legalacsonyabb Európában, és az egészségügyi kiadások is elmaradnak a többi EU tagállamhoz képest. Mindezek mellett a lakosság egészségértése is meglehetősen alacsony értékeket mutat, amely még tovább rontja a rendelkezésre álló források megfelelő felhasználásának hatékonyságát.

Ezeknek a tényeknek a gyógyszergyártó cégek is tudatában vannak, így a megoldások keresése a mindennapjaink részét képezik.

A GSK a kutatás-fejlesztési tevékenységén és az egészségügyi szakemberek továbbképzésének támogatásán túl, a laikus információk átadását, a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatását is napi szintű feladataként kezeli. Rendszeresen támogatunk olyan – főképpen a tüdőgyógyászat, a védőoltások és a HIV betegség területén - felvilágosító, a megelőzés fontosságát előtérbe helyező kampányokat, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a lakosság megbízható információkat kapjon a betegségekről és ezek megelőzési lehetőségeiről. 

Mindezek során mindig az a cél vezérel bennünket, hogy segítsünk az embereknek tovább és minél egészségesebben élni. 
Innovatív gyógyszercégként tagjai vagyunk az AIPM (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete) egészségértés növelését zászlajára tűző munkacsoportjának is, ahol az ágazat többi cégével közösen dolgozunk a fenti célok elérése érdekében.
Mindezek nagyon fontos kezdeményezések és rámutatnak arra, hogy komolyan vesszük a problémát, és teszünk is annak érdekében, hogy változásokat érjünk el, ugyanakkor a cél még távol van.

Az állam szerepe azonban nem kevésbé fontos. Bízunk benne, hogy a kormány továbbra is szívesen áll az innováció mellé, és a gyógyszercégek véleményét figyelembe véve optimalizálják majd az egészségügyi költségvetést. Az egészségügyi költségvetésen a legtöbb országban nyomás van, ez nem magyar sajátosság, de abban biztos vagyok, hogy az optimális elosztás kritikus a fentiek tekintetében. Mindezeken túl azonban fontosnak tartom még a megfelelően fejlődő infrastruktúrát, a magasan képzett egészségügyi szakemberek megtartására való törekvést és a felnövekvő generációk egészségtudatosságra való nevelését a legkorszerűbb technológiák bevonásával, akár a téma az oktatási rendszerbe történő integrálása által.

Claire Roger, a GlaxoSmithKline Kft. vezérigazgatója

Az előző hónapban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja

<< VISSZA