Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Egészségügyi Hírkomment: A biotechnológia az élre tör (2016.08.01)

Ebben a hónapban Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója válaszol az Új kapuk nyíltak a Richter számára a bioszimiláris piacon című írásunk kapcsán arra a kérdésünkre, hogy vajon a meglehetősen fiatal biohasonló piacon megjelenő készítmények mely terápiás területeken hozhatnak átütő sikereket.

A biotechnológia az élre tör
A biohasonló piac valóban fiatalnak mondható, az első ilyen készítmény 10 éve jelent meg, mely gyógyszeripari viszonylatban nem számít soknak. A biohasonló készítmények sikerének elengedhetetlen előfeltétele a biotechnológiai úton előállított készítmények korábbi sikere. Érdekes tény, hogy mára a világon a 10 legnagyobb forgalmú gyógyszermolekula közül 7 biotechnológiai eredetű. Ehhez hozzáadódik még, hogy a gyógyszerpiac növekedési üteme egyedül a biohasonló és a biotechnológiai szegmensben tud kétszámjegyű növekedést felmutatni.

A Richter több mint ötven éve alkalmaz biotechnológiai eljárásokat; így mind a fejlesztésben, mind a gyártásban komoly tradíciókkal és szakembergárdával rendelkezik, a Richter a Kelet-közép Európai régió legjelentősebb innovációs bázisa. Egy hosszútávon gondolkodó vállalat számára létkérdés az olyan új területeken való jelenlét, melyek a jövőben kitörési pontokat jelenthetnek. A gyógyszeriparban ilyen a biotechnológia. Ezért is született meg az a stratégiai döntés, miszerint egy németországi biotechnológiai üzem megvásárlásával, valamint Debrecenben biotechnológiai gyártókapacitás létrehozásával, a Richter meghatározó biotechnológiai céggé váljon. Ezek igen jelentős, több tíz milliárd forint nagyságrendű beruházások, ezért is fontos, hogy a mindenkori kormányzat valamint a betegbiztosítók felismerjék ennek hatalmas jelentőségét, nem csupán a terápiában betöltött nélkülözhetetlen szerepük, hanem az általuk kínált árelőny miatt is, és ennek megfelelően kezeljék ezt a gyógyszeripari szegmenst.

A biohasonló készítmények elsősorban komoly krónikus megbetegedések gyógyítását szolgálják, olyan terápiás területek vonatkozásában, mint például az onkológia vagy az immunológia. Az onkológiai (a Richter első biohasonló készítménye is onkológiai indikációt célzott megszerezni), az autoimmun megbetegedések, súlyos reumatológiai kórképek, a cukorbetegség és kis mértében még a bőrgyógyászat is olyan terápiás területnek számít, ahol a biohasonló készítményeknek nagyon fontos szerepe van, mivel hatékony és célzott terápiát képes biztosítani. Sok országban létezik olyan terápiás szegmens, ahol csak a biohasonló készítmények érhetőek el. Fontos hangsúlyozni, hogy a biohasonló készítmények azon túl, hogy korszerű, hatékony terápiát jelentenek az egyébként nagyon nehezen gyógyítható betegségek kezelésében, jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a gyógyszerkasszának és így a betegek sokkal szélesebb köre számára tehetik elérhetővé a sokszor életmentő terápiákat.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója

Az előző hónapban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja

 

<< VISSZA