Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Nem gyógyul az egészségpénztári szektor (2016.05.01)

Tavaly a pénztártagok 15,6 milliárd forintot fizettek be a saját adózott jövedelmükből a pénztárakba, csaknem 19 százalékkal többet, mint 2014-ben, de összességében így is 6,5 százalékkal csökkent a pénztárak díjbevétele – írja a Világgazdaság az MNB statisztikákat idézve. Lukács Marianna, a Független Pénztárszövetség elnöke szerint a munkáltatói befizetésekben idén sem várható érdemi elmozdulás, az egyéni befizetések pedig az elmúlt évekhez hasonlóan emelkedhetnek.

A 200 ezer forintos cafeteriaplafon bevezetése (hogy ez mit jelent, arról a Tervezze meg optimálisan cafeteriamenüjét! című írásunkban olvashat) erősen meglátszik az egészségpénztári szektor 2015-ös teljesítményén: a csökkenő munkáltatói befizetéseket nem tudta ellensúlyozni a tagság növekvő egyéni aktivitása sem, így összességében kevesebb pénz került az egészségkasszákba. A munkáltatói befizetések mindössze 31,2 milliárd forintra rúgtak és egy átlagos pénztártag a Világgazdaság számítása szerint tavaly már kevesebb mint 30 ezer forintnyi egészségpénztári hozzájárulást kapott a munkahelyétől, ez az 1998 óta vezetett statisztikák szerint negatív csúcs.

– El kell ismernünk, hogy csökkent a díjbevételünk a munkáltatói hozzájárulás visszaesése miatt. Ezt csak részben ellensúlyozta az egyéni befizetések növekedése – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lukács Marianna. – Nem kérdés, hogy az önkéntes kasszák – a magyar egészségügy az OEP után a második legnagyobb intézményesült formájaként – hatékonyabban működtek, mint a nemrég széles körben bevezetett online pénztárgépek. A szektor éves szinten több tízmilliárd forint összegű szolgáltatást finanszíroz a NAV által megkövetelt ÁFA-s számla ellenében, ezzel fehéríti a gazdaságot és csökkenti a hálapénzt – mutat rá a szakember, aki szerint éppen ezért nem lenne ésszerű az egymillió családnak az állam által nem finanszírozott egészségügyi kiadásait átvállaló, a közteherviseléshez évente 13-15 milliárd forint megfizetett adóval hozzájáruló egészségkasszák mozgásterének kormányzati szűkítése.

<< VISSZA