Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Egészségügyi Hírkomment: Állami és egyéni szinten is alacsony az egészségtudatosság (2016.05.01)
Ebben a hónapban Leitner György a Diagnoscan Magyarország vezérigazgatóját kérdeztük a Nem gyógyul az egészségpénztári szektor című írásunkban megjelent hír kapcsán arról, hogy szerinte mi lenne az, ami a hazai lakosság egészségtudatosságát erőteljesen javítaná.

Állami és egyéni szinten is alacsony az egészségtudatosság

Magyarországon az egészségtudatosság sajnos nagyon alacsonyfokon áll. Alacsony egészségtudatosság jellemzi mind az egyént, mind az államot. Egyéni szinten nem vagyunk hajlandók hosszú távon előre gondolkodni – akkor esünk pánikba, amikor baj van – és ekkor már hatalmas összegeket is hajlandóak vagyunk fizetni – sajnos legtöbbször zsebbe – a gyógyulásunkért.

Állami szinten - a rendszerváltás óta – az egészségügy nem kapott sohasem prioritást. Keveset – és azt is rosszul – költünk az egészségügyre, ráadásul inkább költünk a deficitek utólagos pótlására, mint a prudens gazdálkodás, illetve a prevenciós szemlélet ösztönzésére.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy egy fejlett ország állami egészségügye nem képes az idősödő társadalmak egészségügyi igényeit teljes mértékben finanszírozni. Ezért helye van mind a köz-, mind a magánellátásnak, akár egészségpénztári, vagy egészségbiztosítási formában.

Az utóbbi években a hazai GDP arányos egészségügyi kiadások egyre nagyobb hányada magánköltés. Egy nemrég folytatott megkérdezéses vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a budapesti és az agglomerációban élő lakosság már 60%-a vett igénybe magánellátást az elmúlt két évben. A legfontosabb okok közül kiemelkedő az időtényező. A lakosság egyre növekvő része nem hajlandó, a közellátás alulfinanszírozottsága miatt fellépő várakozási időt, kivárni és ezért fordul a magánellátás felé. A másik tényező a törődés, ami információt, az orvos-beteg közötti dialógust és visszacsatolást jelent a páciens számára, aki úgy véli, hogy mindezeket inkább a magánellátásban találja meg.

Leitner György, a Diagnoscan Magyarország vezérigazgatója

A korábbi hónapokban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja.

<< VISSZA