Új Pillér hírdetési fejléc - 20% adókedvezmény, hozammal növelt megtakarítás, 10% támofatás szűrővizsgálatra
szerkezeti elem
 
Egészségügyi Hírkomment: Válaszra várunk (2016.03.01)

Felmerült, hogy a jövőben bizonyos feladatokat orvos helyett egyetemi végzettségű ápoló is önállóan elvégezhet. Dr. Kökény Mihályt PhD. egyetemi oktatót, korábbi egészségügyi minisztert kérdeztük, hogy szerinte van-e létjogosultsága az ápolói kompetencia kiterjesztésének, és az választ ad-e a hazai egészségügy problémáira.

Ápolók orvosi köpenyben?


Válaszra várunk

Az ápolói kompetencia kiterjesztése régóta érlelődő és indokolt lépés. Akkor is az lenne, ha a magyar egészségügy nem napjainkban élné története legsúlyosabb válságát és amolyan "békebeli", bár nem optimális körülmények uralkodnának kórházainkban és rendelőinkben. Azt azért nem árt tudnunk, hogy a legtöbb kórházban eseti felhatalmazással, de a nővér ma is önállóan köti be az infúziót, dönt fájdalomcsillapításról, a háziorvos megbízásából vérnyomást, vércukorszintet is ellenőriz, sőt bizonyos határokon belül terápiát is módosít egyes praxisokban. Az persze jó kérdés, hogy ehhez külön egyetemi mesterképzésen kell-e diplomát szerezni; bizonyára egy rövidebb gyakorlati felkészítés is elegendő lenne, ami még az alapképzésbe is beleférhet. De idehaza az intézményi érdek mozgatja a dolgokat (mondom némi rosszhiszeműséggel), hiszen az egyetem ezzel új szak akkreditációjára pályázhat, s talán még egy kis normatíva is csurran-cseppen...

A nagyobbik baj azonban, hogy ez a megbecsülés ápolóinkat nem fogja visszatartani a külföldre vándorlástól. Lehet és kell is nagyobb puvoárt adni a nővéreknek, de amíg a kormányzati propagandában óriási béremelésnek hirdetett pótlékkiegészítések ellenére a 20 éves gyakorlattal rendelkező több műszakos ápoló sem kap többet havi nettó 400 eurónak megfelelő forintnál, amíg a Lajtán túl kiszámíthatóbb, kellemesebb munkakörülmények között ennek legalább négyszeresét utalják számlájára, a pályaelhagyást nem lehet megállítani. Az idősödő társadalom pedig egyre gyakrabban teszi fel azt a kérdést: ki fog itt gyógyítani, ki fog itt ápolni? Ma még a felelősöknek nincs válaszuk és Shakespeare-rel szólva: "a többi néma csend".

Dr. Kökény Mihály PhD. egyetemi oktató, korábbi egészségügyi miniszter

A korábbi hónapokban megjelent Egészségügyi Hírkommenteket itt olvashatja.

<< VISSZA